«Οποιαδήποτε δράση της ΕΕ στον τομέα των κατώτατων μισθών, σεβόμενη τις εθνικές παραδόσεις, την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και την ελευθερία των διαπραγματεύσεων είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Εν κατακλείδι η ουσία των δράσεων της ΕΕ δεν βρίσκεται στους δυσνόητους όρους και τις συντομογραφίες, αλλά στον αντίκτυπο που έχουν αυτές στην καθημερινότητα του εργαζόμενου.
Στόχος όλων μας είναι οι εργαζόμενοι στην ευρωπαϊκή ένωση να έχουν εξασφαλισμένο ένα δίκαιο μισθό, ο οποίος θα είναι επαρκής για έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης».
Με τα λόγια αυτά τοποθετήθηκε στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, οι οποίες έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και μεγάλου αριθμού εθνικών βουλευτών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, η οποία ως μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων εκπροσώπησε τη χώρα μας και ήταν εισηγήτρια στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, στη συνεδρία με θέμα τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό.
«Η Ελλάδα στέκεται αναμφισβήτητα υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Η ελληνική θέση είναι να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, o οποίος θα δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε εθνικό νομοθέτη να ορίζει τον κατώτατο μισθό βάσει των ιδιαιτεροτήτων του εσωτερικού εθνικού δικαίου, των προβλέψεων και των στοιχείων της εθνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προάγει και ενισχύει τον κοινωνικό διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας έχουν έντονο κοινωνικό περιεχόμενο με στόχο τη θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων και την προστασία της εργασίας στο πλαίσιο σύγχρονων και αποτελεσματικών πολιτικών. Η στάση της Ελλάδας είναι τόσο φιλοεπενδυτική όσο και φιλεργατική καθώς το ένα προάγει το άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λαρισαία βουλευτής.
«Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός μας, επεσήμανε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει όμως να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας», κατέληξε η κα Μπίζιου.
Η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα αποτελεί ετήσια συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου της χώρας που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στις αρχές του έτους, στις Βρυξέλλες και περιλαμβάνει τη Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ε.Ε., ενώ έχει ως στόχο την ενίσχυση της δημοκρατικής εποπτείας της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές κατά την εφαρμογή των κύκλων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Στη φετινή συνδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου της Κροατίας ομιλητές, από πλευράς θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ήταν o Πρόεδρος του Eurogroup κ. Mário Centeno, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis και η Αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και Δημογραφία κα DubravkaŠuica, ο Επίτροπος για θέματα οικονομίας κ. Paolo Gentiloni και ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα κ. Nicolas Schmit καθώς και ο Fabio Panetta, από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν, πέραν της κας Μπίζιου, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Καλογιάννης και οι βουλευτές κ.κ. Μαριέττα Γιαννάκου, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.