«Η ατομική ευθύνη που επιδείξαμε τόσο καιρό και επιδεικνύουμε ως πολίτες θα επιφέρει τη συλλογική ωφέλεια. Η λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση μας πριν από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατέστησε παγκοσμίως την Ελλάδα θετικό παράδειγμα διαχείρισης κρίσεων.
Εργοδότες και επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, όλοι με ευθύνη, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη και διάθεση συνεισφοράς, μπορούμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση.
Η επιδημία θα είναι παροδική, από εμάς εξαρτάται το ίδιο παροδικές να είναι και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία».
Τα παραπάνω σημείωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, ως βασική εισηγήτρια στην 3η Διαδικτυακή Συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, με τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων και γυναικών που ηγούνται στον χώρο της ελληνικής επιχείρησης και θέμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση - Η επιχειρηματικότητα μετά τον κορωνοϊό. Προκλήσεις και Προοπτικές».
«Αναπόφευκτα η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική. Πέρα από την οποιαδήποτε οικονομική στήριξη οι ίδιες οι επιχειρήσεις πρέπει να σχεδιάσουν το μέλλον τους και πως θα αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες και αν είναι δυνατόν να επιτύχουν ένα μάξιμουμ αποτελεσμάτων μέσα από καινούργιες τεχνικές, καινούργιες μεθόδους, καινούριες πρακτικές.
Το μυστικό για να αμβλύνουμε τις δυσμενείς συνέπειες είναι να προσεγγίσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κρίση ως ευκαιρία για αναγέννηση, για καινούριες ιδέες, για καινοτομία. Πριν απ’ όλα πρέπει να διαγνώσουμε τις προκλήσεις που δημιουργεί η νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, για τους καταναλωτές και μετά να εργαστούμε για την αντιμετώπισή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λαρισαία βουλευτής, καταθέτοντας και την εμπειρία της από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και του Επιμελητηρίου Λάρισας, νομική σύμβουλος στο οποίο ήταν για χρόνια.
«Η επιχείρηση που θέλει να είναι βιώσιμη οφείλει να εντοπίσει τις αλλαγές στις ανάγκες και στη συμπεριφορά των πελατών της. Η βραχυπρόθεσμη ταμειακή ροή των επιχειρήσεων εξαρτάται από την παροχή αγαθών και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Όταν δεν είναι αυτή δυνατή, τότε από την κρατική ενίσχυση. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όμως εξαρτάται από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ανάγκες τους και ο τρόπος λειτουργίας θα είναι διαφορετικές όταν τελειώσει η πανδημία.
Η προσαρμοστικότητα, η αλλαγή και η καινοτομία προσθέτουν αξία σε μια επιχείρηση», τόνισε η κα Μπίζιου, η οποία κλείνοντας την παρέμβαση της σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να κλείσω με ένα ινδιάνικο ρητό που ήταν συνεχώς στο μυαλό μου καθώς προετοίμαζα τη σημερινή μας συζήτηση. Αν δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι θα φάει για μια μέρα - αν του μάθεις να ψαρεύει θα τρώει για πάντα.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας δεν βασίζεται στα έτοιμα ψάρια, το έχει αποδείξει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν. Ο Έλληνας επιχειρηματίας είναι άνθρωπος της δημιουργίας και της καινοτομίας, είναι αυτός που δείχνει το δρόμο.
Αυτός εξάλλου είναι και ο πυρήνας του επιχειρείν. Η επιχείρηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, έχει αντανακλαστικά.
Η ίδια η φύση του επιχειρείν ενέχει την πρωτοπορία, ενέχει την δοκιμασία, την αλλαγή. Και εγώ είμαι πεπεισμένη ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας και φυσικά η Ελληνίδα επιχειρηματίας, είναι αυτοί που θα δείξουν το δρόμο της εξόδου και από αυτή την κρίση».
Την κα Μπίζιου προλόγισε και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή της στη διαδικτυακή συζήτηση η πρόεδρος του ΣΕΓΕ κα Τσαλταμπάση Αποστολίνα, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν οι κυρίες Σούκουλη – Βιλιάλη Μαριλένα, Βουλευτής ΝΔ ν. Κορινθίας, Τάσσου Μελίνα Managing Director -Chief Winemaker Domaine Kikones και Χρυσικοπούλου Ελένη Attorneyatlaw, Business Law & Markets Law.