Ο αγροδιατροφικός τομέας θα γίνει βασικός πυλώνας της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Αυτή την δέσμευση έχει αναλάβει η κυβέρνηση μας, αυτή τη δέσμευση κάνει πράξη κάθε μέρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτά τα δύο λοιπόν απαντάει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Τα παραπάνω υποστήριξε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου, με το οποίο αντιμετωπίζονται πολλές παθογένειες του παρελθόντος.
Η Λαρισαία βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στο μείζον θέμα των ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων, καθώς όπως σημείωσε η ίδια, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται για να προστατεύσει «το brandname των ελληνικών προϊόντων, το οποίο έχει οικοδομηθεί πάνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τα διακρίνουν».
Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων είναι χρόνιο πρόβλημα που ζημιώνει το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού, καθώς κάθε χρόνο τόνοι αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα.
Ο χαρακτηρισμός «ελληνικό» προσθέτει υπεραξία σε ένα προϊόν και εμείς προστατεύουμε την υπεραξία αυτή και έτσι προστατεύουμε το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού και επιχειρηματία.
Οι παράνομες ελληνοποιήσεις δεν πλήττουν μόνο τον παραγωγό ή τον επιχειρηματία της μεταποίησης αλλά εξαπατούν και τον καταναλωτή αφού τα προϊόντα αυτά πωλούνται με τιμή ελληνικού προϊόντος, αλλά στην πραγματικότητα η τιμή αυτή δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητά τους. Και φυσικά η πρακτική αυτή ενέχει κινδύνους για την δημόσια υγεία , αφού δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται αυτά τα προϊόντα, σε τι συνθήκες έχουν καλλιεργηθεί, τι φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί.
Για πρώτη φορά νομοθετούμε ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών που φτάνουν έως τα 5 χρόνια φυλάκιση και τις 300.000 ευρώ πρόστιμο, που μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ όταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια και να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ.
Οι κυρώσεις υπό ορισμένες προϋποθέσεις φτάνουν μέχρι και σε ανάκληση της άδειας», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε τον «σχεδιασμό μιας σύγχρονης καμπάνιας ενημέρωσης ώστε να αντιληφθούν όλοι την σπουδαιότητα του εγχειρήματος μας», καθώς η πρόληψη παίζει εξίσου, αν όχι, σπουδαιότερο ρόλο.
Επιπλέον υπογράμμισε τον «σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν στην διαδικασία της ενημέρωσης, και όχι μόνο, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις», τις οποίες αναβάθμισε η σημερινή κυβέρνηση.
«Οφείλουμε και θα ήταν χρήσιμο να τις ενεργοποιήσουμε και προς αυτήν τη κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκλεισε την ομιλία της σημειώνοντας πως «ο αγροδιατροφικός τομέας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παραμείνει ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας παρά τους όποιους μετασχηματισμούς και επιρροές στην ελληνική οικονομία, όπως πχ αυτή που υφιστάμεθα τώρα εξαιτίας της πανδημίας».