Στη Σαλαμίνα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου. Πρόκειται για μια ανθολογία άρθρων που κατά καιρούς ο Σεβασμιώτατος δημοσίευσε στο περιοδικό του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι κάτοικοι της Σαλαμίνας παρευρέθηκαν την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 το πρωί, στην παρουσίαση του βιβλίου «Σαν παραμύθι» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Σαλαμίνας. Πρόκειται για μια ανθολογία άρθρων που κατά καιρούς ο Σεβασμιώτατος δημοσίευσε στο περιοδικό του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως και αρκετά από αυτά αναφέρονται στις αναμνήσεις του Σεβασμιωτάτου από την παιδική του ηλικία και μέχρι την εκλογή του στον επισκοπικό θρόνο της Λάρισας. Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Μαγιάτης, ο Θεολόγος και Φιλόλογος καθηγητής κ. Γεώργιος Βιλλιώτης, η κ. Κατερίνα Περδικούρη-Δελημήτσου, Δρ. Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Δημάρχου Σαλαμίνας κ. Ισιδώρας Νάννου, η οποία χαρακτήρισε τιμή για το νησί την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ιγνατίου και ευχήθηκε σύντομα ο ο Σεβασμιώτατος να προχωρήσει στη συγγραφή και σύνθεση ενός δεύτερου τόμου με συναγωγή νέων άρθρων από το περιοδικό «Το Τάλαντο».
Αρχικά ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιος, παρουσίασε τα βιώματα του συγγραφέα από τη γενέτειρά του Σαλαμίνα, όπως τα περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του. Πρόσωπα αγαπημένα, κυρίως των παιδικών χρόνων, τόποι στους οποίους ο συγγραφέας μεγάλωσε, η θάλασσα που αποτέλεσε και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του Σεβασμιωτάτου ζωντάνεψαν μπροστά στο ακροατήριο από τον παραστατικό λόγο του π. Αχιλλίου. Κι όλα αυτά όχι μόνο σε απλό επίπεδο ανάγνωσης αλλά με έντονο το παραμυθητικό στοιχείο που κυριαρχεί στα κείμενα του Σεβασμιωτάτου, όπως τόνισε ο ομιλητής. Επίσης ο ομιλητής, μένοντας χρόνια στο πλευρό του Σεβασμιωτάτου, έκρινε σκόπιμο να καταθέσει στο ακροατήριο τη μαρτυρία του για την υποδοχή που επεφύλασσε στα άρθρα το αναγνωστικό κοινό, κάθε φορά που δημοσιεύονταν στο «Τάλαντο». Από τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες ως τον πιο απλό άνθρωπο εισέπραττε την ίδια αντίδραση: το άρθρο άγγιξε την ψυχή του, όταν το διάβασε. Τον παρηγόρησε. Ειδικά δε για τους Σαλαμίνιους ήταν μια ακόμη αφορμή για να νοσταλγήσουν παλιές ωραίες εποχές.


Ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπης Μαγιάτης εξομολογήθηκε στο ακροατήριο πως ένιωσε πολύ μεγάλη συγκίνηση, όταν έλαβε στα χέρια του το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου και με ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση κλήθηκε να πει λίγα λόγια για την παρουσίαση του βιβλίου. «Υπάρχει στην πνευματική ζωή της εκκλησίας»,τόνισε ο καθηγητής, «ένα αλάνθαστο κριτήριο γνησιότητας και αυτό το κριτήριο είναι τα πνευματικά δάκρυα. Θα ήθελα να εξομολογηθώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένα κείμενο του αγαπημένου μας Δεσπότη που να υπάρχει μέσα σε αυτό το βιβλίο και για το οποίο να μην δάκρυσα από κατάνυξη κάθε φορά που το διάβαζα και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα πουν οι περισσότεροι αναγνώστες. Κάθε μήνα περίμενα με λαχτάρα να διαβάσω το νέο του διήγημα στο Τάλαντο και να τώρα που τα πιο διαλεχτά από αυτά είναι μαζεμένα σε ένα βιβλίο. Υπήρξαν στιγμές που αυθόρμητα σκέφτηκα ότι αν ο Παπαδιαμάντης έγραφε στη σημερινή εποχή θα έγραφε κάπως έτσι. Νιώθω μεγάλη ευλογία» κατέληξε ο κ. Μαγιάτης, «που η αγαπημένη μας Σαλαμίνα είχε την τύχη να καταγραφούν με τέτοιο τρόπο οικεία πρόσωπα και γεγονότα που θα μείνουν σαν πνευματική παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές.»
Ο Θεολόγος και Φιλόλογος καθηγητής κ. Γεώργιος Βιλλιώτης εστίασε σε τρεις πτυχές του βιβλίου στη γλώσσα και την περιγραφική του δύναμη, στον δοξολογικό του χαρακτήρα και τέλος στη λαογραφική του διάσταση. Η γλώσσα του Σεβασμιώτατου γοητεύει τον αναγνώστη με την γλαφυρότητα, την ενάργεια και την ποιητική της δύναμη. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη φύση, τα καΐκια και σε καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων καταλήγοντας στη δοξολογία του Θεού. Τέλος επισήμανε την λαογραφική αξία του βιβλίου, αφού μέσα από τις ιστορίες των απλών ανθρώπων ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Κούλουρη του περασμένου αιώνα και θαυμάζει το ήθος και το φιλότιμο τους.
Η κ. Κατερίνα Περδικούρη-Δελημήτσου, Δρ. Μηχανικών Η-Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για ένα βιβλίο όπου «Σαν παραμύθι...», ξετυλίγονται 37 ιστορίες και κάθε μια από αυτές αποτελεί μια κατηχητική διεργασία, γεμάτη αναμνήσεις και βιώματα που ο συγγραφέας έχει καταγράψει και συνεχίζει να καταγράφει από την παιδική του ηλικία έως και σήμερα. Και σε κάθε ιστορία, η παρουσία των κεκοιμημένων είναι έντονη και η συνομιλία μαζί τους διαρκής και σε πρώτο πρόσωπο. Η πένα του συγγραφέα ζωντανεύει τη χροιά της φωνής τους, την αύρα και τη μυρωδιά τους, το χαρακτήρα, το λόγο και τα έργα τους, μέσα από μια μεθυστική και συγκινητική αναπόληση, που όμως δεν αφήνει την αίσθηση της λύπης αλλά της χαράς και της προσμονής της μέλλουσας ζωής. Γιατί οι άνθρωποι όταν τους θυμόμαστε ζουν δίπλα μας, με τη ζωή που έζησαν, όπως την έζησαν με τις πράξεις τους και το όλο έργο τους. Η αναφορά στο θάνατο μέσα από τις ιστορίες των κεκοιμημένων φίλων και συγγενών κινείται στα όρια της χαρμολύπης. Από τη μια οι μνήμες, η νοσταλγία και από την άλλη η βεβαιότητα ότι ο θάνατος δεν είναι το τέρμα αλλά το πέρασμα στην αιώνια ζωή.
Τελευταίος ομιλητής ο Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, ο οποίος  στάθηκε στις λογοτεχνικές αρετές που χαρακτηρίζουν τη γραφίδα του Σεβασμιωτάτου. Τα εκφραστικά μέσα και η πληθώρα σχημάτων λόγων καθιστούν τα κείμενα γοητευτικά και ενδιαφέροντα για κάθε αναγνώστη. Οι παρομοιώσεις, οι μεταφορές, οι προσωποποιήσεις, οι ρητορικές ερωτήσεις, οι παροιμίες, οι καταπληκτικές διηγήσεις και τα αγιογραφικά χωρία είναι μερικά μόνο από τα μέσα που αξιοποίησε κατάλληλα ο συγγραφέας για να πετύχει τον στόχο του που δεν είναι άλλος από την έκδηλη αγωνία του ποιμένα να καθοδηγεί σωστά το ποίμνιο του σε οδούς σωτηρίας. Η πένα του Σεβασμιωτάτου είναι γλαφυρή, ποιητική, ζωντανή με σκοπό όχι απλά να τέρψει, αλλά και να προσφέρει λόγους παραθυμίας στο αναγνωστικό κοινό. Κλείνοντας ο ομιλητής εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα άρθρα του Σεβασμιωτάτου θα αποτελέσουν αφορμή έντονου προβληματισμού αφήνοντας όμως -ειδικά τα αναφερόμενα στη Σαλαμίνα-, μια γλυκιά γεύση νοσταλγίας για μια εποχή που χάθηκε και ανασταίνεται πλέον μόνο σε βιβλία σαν κι αυτό.
Παρέμβαση έκανε κι ο εκδότης του βιβλίου κ. Νικόλαος Σαμπαζιώτης, ο οποίος μίλησε για τρεις «εκπλήξεις». Οι τρεις αυτές «εκπλήξεις» είναι το ίδιο το βιβλίο, οι πολύ όμορφες από τους ομιλητές παρουσιάσεις του βιβλίου και το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα του Δημαρχείου τιμώντας το συντοπίτη τους, τον άνθρωπό τους.
Τελευταίος, ιδιαίτερα συγκινημένος, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος. Αφού ζήτησε από τους αναγνώστες του βιβλίου του να το κρίνουν με επιείκεία ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε στην παρουσία του πολυπληθούς ακροατηρίου, των φίλων του, των ανθρώπων που υπηρέτησε ως απλός ιερέας στην ενορία του Αγίου Μηνά στη Σαλαμίνα και οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν το παρουσιαζόμενο βιβλίο του δικού τους ανθρώπου. Στους ανθρώπους εκείνους που υπομονετικά άκουσαν τους παρουσιαστές και έμειναν ως το τέλος της εκδήλωσης δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, για μια ακόμη φορά, την αγάπη του προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου. Θεώρησε όμως καθήκον να μνημονεύσει και τα ονόματα προσφιλών προσώπων που δεν βρίσκονται στη ζωή ως ένδειξη τιμής από μέρους του προς τους αγαπημένους νησιώτες. Τον πατέρα και τη μητέρα του, στους οποίους έχει αφιερώσει το βιβλίο, τα αδέλφια του, τους φίλους, τους συνεργάτες του κατά την περίοδο της διακονίας του στη Σαλαμίνα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον οικείο Ποιμενάρχη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο. Ο Σεβασμιώτατος κ. Κωνσταντίνος απέδωσε την πολυπληθή αυτή συγκέντρωση στη χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Το βιβλίο, κατά τον Σεβασμιώτατο, είναι μια κατάθεση ψυχής. Γι' αυτό και είναι υποχρέωση να τιμήσουν οι Σαλαμίνιοι τον συγγραφέα που είναι σάρξ εκ της σαρκός τους και οστούν εκ των οστέων τους. Έκπληκτός και ο ίδιος από την παρουσίαση του βιβλίου στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι παρουσιαστές απέδωσαν τις αρετές του βιβλίου. Τη γλαφυρότητα των γνήσιων ιστορίων που με αγάπη προσφέρονται στη Σαλαμίνα. Γι' αυτό ζήτησε προσευχή, σεβασμό και τιμή στο πρόσωπο του πνευματικού γέροντος με την εκκλησιαστική ποιότητα που τον διακρίνει. Ο κ. Ιγνάτιος είναι πλέον «Γέρων» Μητροπολίτης και στην τιμή και στην αξία. Ανήκει στην πρεσβυτέρα Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο που του συμπαραστάθηκε σε δύσκολες στιγμές, όταν νέος ο ίδιος, υπηρετούσε μαζί του στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τόνισε τέλος τη μεγάλη του συμβολή στην ειρήνευση της τοπικής εκκλησίας της Λάρισας και τον διαβεβαίωσε για τη μεγάλη αγάπη του λαού της Σαλαμίνας που εξακολουθεί να εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία στο πρόσωπό του.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Ελευσινιώτης, η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Γερόντισσα Παρθενία, ο πρώην δήμαρχος κ. Ιωάννης Τζαβαρής, ο τ. Βουλευτής Τάσος Νεράτζης, οι ιερείς του νησιού, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος Σαλαμινίων.