Στην αγορά της Λάρισας βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εμπόρους και να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί μετά την πολύμηνη καραντίνα που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και τον κλάδο τους.
«Κυρίαρχο συναίσθημα για τον μικρομεσαίο έμπορο αυτή τη στιγμή είναι η αγωνία και η ανασφάλεια για το μέλλον του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός, τονίζοντας επίσης πως «αφού η χώρα μας έσπασε κάθε ρεκόρ διάρκειας καραντίνας και μάλιστα δυσανάλογα αναποτελεσματικής σε σχέση με το προσδοκώμενο όφελος για τη δημόσια υγεία, η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται αφήνοντας κυριολεκτικά τους εμπόρους να κολυμπήσουν χωρίς σωσίβιο σε έναν ωκεανό προβλημάτων.
Προβλήματα όπως ο μειωμένος τζίρος, οι επιταγές που πάγωσαν όλο αυτό το διάστημα αλλά πρέπει να πληρωθούν κάποια στιγμή μπροστά μας, τα λειτουργικά κόστη που επίσης πρέπει να καλυφθούν και φυσικά οι υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος.
Οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη συνεχίζουν να υπερηφανεύονται πως δεν έχουν ξοδέψει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για τη στήριξη της αγοράς θέλοντας να περάσουν την εικόνα του «νοικοκυριού».
Η αλήθεια ωστόσο είναι πως στράγγισαν τις τσέπες των μικρομεσαίων, δίνοντας τους «ασπιρίνες για τον καρκίνο» την ώρα που αναντιστοιχία, ήταν
γενναιόδωροι απέναντι στους ισχυρούς και τους φίλους του συστήματος.
Όσο περνά όμως ο καιρός και υποχωρεί η πανδημία με τους εμβολιασμούς, τόσο περισσότερο θα φαίνεται η γύμνια της πολιτικής Μητσοτάκη για τον δυναμικό κλάδο του εμπορίου. Ας αφυπνιστούν το συντομότερο πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη και θρηνήσουμε χιλιάδες νέα λουκέτα».
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως αν δεν υπάρχουν μέτρα ρευστότητας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, με τις συνέπειες να είναι δραματικές και για τους εργαζομένους που απασχολούν.
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση που παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του εμπορίου η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής:
– Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων μέσω κρατικού δανεισμού. Αυτό θα γίνει με πρόγραμμα δανειοδότησης και ύψος ενίσχυσης 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019.
– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (προσωρινό μέτρο για 6 μήνες).
– Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.
– Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού.
– Ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για επιχειρήσεις-ελεύθερους επαγγελματίες.
– Ενεργοποίηση θεσμού μικροχρηματοδοτήσεων.
– Ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ/ΟΤΑ (προσωρινό μέτρο).
– Διαγραφή τέλους επιτηδεύματος τους μήνες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης (προσωρινό μέτρο).
– Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6%.