Στους «δυο αστικούς μύθους» που ακολουθούν τους κυνηγούς αναφέρθηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυνηγών Λάρισας κ. Χρήστο Μανώλη να απευθύνει χαιρετισμό στην ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστήριξε ότι «ο κυνηγός είναι ο πραγματικός φίλος του δάσους και εκείνος που αληθινά ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος και της πανίδας, έτσι ώστε να υπάρχουν θηράματα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τον αστικό μύθο οι κυνηγοί λένε περισσότερα ψέματα από τους πολιτικούς. Δεν τον πιστεύω, όχι μόνο γιατί εγώ δεν λέω ψέματα, αλλά γιατί έχω καλούς φίλους κυνηγούς, όπως ο Βαγγέλης Μπαλατσός και ο Τάσος Τόλιος, που προτιμούν να σε στεναχωρήσουν παρά να σου πουν ψέματα.
Ένας άλλος αστικός μύθος θέλει τους κυνηγούς να είναι απέναντι σε όσους έχουν οικολογικές ή περιβαλλοντικές ευαισθησίες, σε όσους αγαπούν το δάσος και τη φύση. Καταρχήν, ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας ήταν μέρος της τροφικής αλυσίδας, ήταν θηρευτής, κυνηγός.
Η παρουσία του δεν απειλούσε την οικολογική ισορροπία, ήταν μέρος αυτής. Ίσως αυτό το κατανοούμε σήμερα που έχουμε υπερπληθυσμό αγριογούρουνων και πληθώρα διαμαρτυριών για τις ζημιές που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες.
Επιτέλους, μετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις μας, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αντελήφθη ότι έπρεπε να κάνει κάτι για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο κυνηγός, όμως, είναι ο πραγματικός φίλος του δάσους και εκείνος που αληθινά ενδιαφέρεται για την προστασία της πανίδας, έτσι ώστε να υπάρχουν θηράματα.
Ένα δάσος που δεν περπατιέται και τα μονοπάτια του χορταριάζουν είναι και πιο ευάλωτο σε πυρκαγιές. Ποιος ενδιαφέρεται για τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες περισσότερο από εκείνους που χαίρονται το δάσος και τη φύση και σπεύδουν να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές;
Αν, λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι λαθροθήρες, που δεν σέβονται τους κανόνες της θήρας και τις περιόδους του κυνηγιού, εδώ είναι η πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους και να επιβάλει τις δέουσες τιμωρίες. Κατά κανόνα, όμως, οι κυνηγοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας συγχαρώ για τις δράσεις σας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει για το νέο έτος!»