Η κα Καλλιόπη Τζήκα Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Λάρισας και Α' Αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), εκπροσώπησε το Επιμελητήριο στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Φόρουμ Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου (AIC Forum) και το Επιμελητήριο Άρτας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (μέλος της Uniadrion) και το Οικονομικό Επιμελητήριο του Spit (μέλος του φόρουμ AIC) υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι 41 Επιμελητηρίων – μελών του Forum, που προέρχονται από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία –Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Σερβία, Σλοβενία και Ελλάδα.
Η κα Τζήκα, αφού αναφέρθηκε στην προσφορά της γυναίκας στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας και τις δυνατότητες, που ανοίγονται με την αξιοποίηση των δυνάμεών της και αντιμετώπιση των εμποδίων που αντιμετωπίζει στο επιχειρείν, παρουσίασε τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τους τομείς εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλία και κατ’ επέκταση στη χώρα, καθώς κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινγκ.
Ταυτόχρονα, παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών από την Γερμανία, μια χώρα που αποτελεί ομάδα στόχου για την περιφέρεια και τη χώρα, αφού οι Γερμανοί τουρίστες είναι πρώτοι σε αφίξεις στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου διοργανώθηκε Workshop με θέμα: “Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εναλλακτικός Τουρισμός”, το οποίο συντόνισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Εύα Στεφανιδάκη.
Στόχος του Workshop ήταν ο προσδιορισμός των προκλήσεων και εμποδίων, που επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε επίπεδο μακροπεριφέρειας, καθώς και η ανάδειξη λύσεων με κοινό πεδίο εφαρμογής.
Όπως προέκυψε τα σημαντικότερα εμπόδια είναι η κοινωνική οργάνωσης των σύγχρονων γυναικών, η έλλειψη δομών υποστήριξης και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης.
Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν ως προτεραιότητες για την βελτίωση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας τη δημιουργία έξυπνων κοινωνικών δομών σε τοπικό επίπεδο, καθώς και την αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων και την απλοποίηση της διαδικασίας πρόσβασης σε αυτούς.
Περαιτέρω, αναδείχθηκε η ανάγκη για την διεξαγωγή κατάλληλων μελετών σε επίπεδο τοπικό και κλαδικό προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερο εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.