Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της Λάρισας με την πόλη τη Ρωσίας Ανάπα, και με αφορμή την παρουσία της αντιπροσωπείας στην πόλη μας, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας οργανώνει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 στις 8 το βράδυ στο Διαχρονικό Μουσείο μουσική βραδιά “FROM RUSSIA WITH LOVE” .
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη σε ρώσους συνθέτες και με τίτλο “From Russia with Love”. Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια και ρομάντζες για φωνή και πιάνο, ερμηνευμένα από τους τραγουδιστές Βασιλική Ποζίδου (σοπράνο), Παναγιώτη Μανιάτη (τενόρος) και την πιανίστρια Ιωάννα Σιοπούδη.
Την επεξεργασία κειμένων και την αφήγηση, επιμελείται η Χρυσαυγή Σκαμπαρδώνη.
Οι μουσικοί θα μας παρασύρουν σε μία μελωδική βραδιά γεμάτη από ρώσικα ηχοχρώματα αλλά και το έντονο μουσικό πάθος που χαρακτηρίζει τους ρώσους συνθέτες (όπως ο Τσαϊκόφσκι, ο Ραχμάνινοφ, ο Γκλίνκα κ.α.), οι οποίοι περιγράφουν μοναδικά και με απαράμιλλο ύφος τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Το πάθος του ανεκπλήρωτου έρωτα και της προσμονής μέσα από την μελαγχολία της αχανούς ρώσικης στέπας, εκεί όπου σε μαγικά ξέφωτα και κρυφά μονοπάτια νέων εραστών ο πόθος, η γαλήνη, ο πόνος αλλά και το όνειρο συναντούν τη μουσική και ενώνονται γεννώντας μοναδικές μελωδικές γραμμές. Το μουσικό αυτό ταξίδι πλαισιώνεται και από την αφήγηση των κειμένων των τραγουδιών στα ελληνικά καθώς όλα θα ερμηνευτούν στην πρωτότυπη ρωσική γλώσσα.
Ιωάννα Σιοπούδη
Η Ιωάννα Σιοπούδη γεννήθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης με την Λ.Ρίζου και τον Τ. Σακελλάριο και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg με τον G.Kern στο τμήμα «Παιδαγωγική Οργάνου (τραγουδιού)», απ’όπου αποφοίτησε με Μagister Artium το 1998. Έκτοτε εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ως καθηγήτρια και συνοδός πιανίστα. Είναι μέλος του μουσικού συνόλου «Ενωδεία» και του τρίο «Αντιθέσεις» (βιολί, κλαρινέτο, πιάνο). Έχει μελετήσει και συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς, όπως οι Γ.Χατζηνίκος, Δ. Ευνουχίδου, Δ. Δημόπουλος, Δ.Τουφεξής, H. Höll, M. Pepe, R.Penkova κ.α. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και συνοδός τραγουδιστών και χορωδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Παναγιώτης Μανιάτης
Ο τενόρος Μανιάτης Παναγιώτης σπούδασε στο Μακεδονικό ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου και αποφοίτησε το 2003 με δίπλωμα μονωδίας (άριστα παμψηφεί). Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια τραγουδιού και μελοδραματικής(L.Alva, J.Sutherland κ.α) ενώ μαθήτευσε και στην όπερα της Σόφιας δίπλα στον τενόρο R.Doykov.
Έκανε το ντεμπούτο του τραγουδώντας τον κύριο ρόλο του Acis στην όπερα του G.F.Händel "Acis & Galatea" στο θέατρο Μ.Μερκούρη Καλαμαριάς αποσπώντας ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές. Έκτοτε έχει ερμηνεύσει ως σολίστ διάφορους ρόλους συνεργαζόμενος με σημαντικούς φορείς όπως:
Την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Όπερα Θεσσαλονίκης σε διάφορες παραγωγές όπερας ερμηνεύοντας ρόλους όπως ο Μιχελής στην όπερα "Ελληνικά Πάθη" (B.Martinu), Alfred - “Die Fledermaus” (J.Strauss), Alfredo στην “La Traviata” (G.Verdi), ως Beppe - “I Pagliacci” και pastore στην όπερα “Edipo Re” του R.Leoncavallo.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις όπερες “I Puritani” (V.Bellini), “Salome” (R.Strauss) και ” Samson et Dalila” του Saint-Saëns
Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις όπερες “La Traviata (G.Verdi) καθώς και στην “Tosca” (G.Puccini)
Έχει επίσης τραγουδήσει στην όπερα «Δέσπω» του Π.Καρρέρ, τον ρόλο του Tito στην όπερα “La clemenxa di Tito’’ ενώ έχει ηχογραφήσει άριες τενόρου του J.Massenet για το Κρατικό Θέατρο Β.Ελλάδος για τις ανάγκες του θεατρικού έργου «Τρεις υψηλές γυναίκες» του Ε.Άλμπυ (σκηνοθεσία Τ. Μπαντής).
Συμμετείχε ως σολίστ στa ορατόρια: Requiem του W.A.Mozart, ο Μεσσίας του G.F.Hände) και Die schöpfung του J.Haydn σε διεθνείς παραγωγές στην Κωνσταντινούπολη (περίοδος 2011-2012), καθώς και στο Requiem του Α.Bruckner στο Μέγαρο Μουσικής θεσσαλονίκης (2014)
Το 2014 εργάστηκε ως υπεύθυνος παραγωγής στην α’ πανελλήνια παρουσίαση της όπερας “Le Villi” του G.Puccini στο Θέατρο Κήπου με την Συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης όπου και τραγούδησε τον κύριο ρόλο του Roberto.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ατομικά ή ομαδικά ρεσιτάλ τραγουδιού με κλασσικό ρεπερτόριο αλλά και οπερέτα, musical, jazz, ρετρό μουσική κ.α.
Έχει βραβευθεί στο διαγωνισμό λυρικών σολίστ του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής (Aπρίλιος 2004) στη Ρόδο.
Είναι επίσης διπλωματούχος χημικός μηχανικός (Α.Π.Θ.)
Βασιλική Ποζίδου
Γεννήθηκε στην Τσεχία όπου άρχισε τις μουσικές σπουδές σε ηλικία πέντε ετών στο τραγούδι, πιάνο και ακορντεόν. Παράλληλα ήταν μέλος παιδικής και αργότερα της γυναικείας χορωδίας ως σολίστ.
Σε ηλικία δεκαέξι ετων εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη της Θ.Μαραντίδου απ’όπου έλαβε το δίπλωμα της με βαθμό Άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση, ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές των ανωτέρων θεωρητικών(πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας).
Συμμετείχε στο στούντιο όπερας το οποίο συστάθηκε στα πλαίσια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997 όπου κάνει το ντεμπούτο της στην όπερα IL Campanello :G.Donizetti (Serafina).Στην ίδια σκηνή ερμηνεύει το ρόλο της Pamina (Die Zauberflote :W.A.Mozart).Ακολουθούν Dirindina (D.Scarlati :La Drindina).Damon(F.G.Handel:Acis und Galatea)και Αnnina(G.Verdi:La Traviata).
Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με την G.Ravazzi,τον D.Iordacheschu, R.Coviello και σεμινάρια μελοδραματικής με τον σκηνοθέτη P.Cartalof. Πραγματοποίησε ρεσιτάλ στην Τσεχία, Ρουμανία ,Λουξεμβούργο και Ελλάδα ερμηνεύοντας άριες απο γνωστές όπερες και οπερέτες. Σε σειρά εκδηλώσεων εκτέλεσε παλιά δημοτικά τραγούδια της Ισπανίας για κιθάρα και φωνή (Lorca-De Falla), δημοτικά γερμανικά τραγούδια (Schubert,Kreutzer,Spohr, Kaliwoda k.a.) kai γαλλικά τραγούδια(Debussy.Faure,Hahn)
Συνέπραξε με τον Ρουμάνο βαρύτονο Dan Iordacheschu σε εμφανίσεις στη Βόρειο Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Νικόλαου Αστρινίδη.
Σε μια σειρά εμφανίσεων στην Θεσσαλία με την Δημοτική Ορχήστρα ερμήνευσε το μέρος της σοπράνο στο Requiem του W.A.Mozart,Stabat Mater του Pergolesi κ.α...
Εμφανίστηκε στο Sunny Classical festival ερμηνεύοντας άριες από γνωστές όπερες.
Επίσης εμφανίζεται σε μια σειρά εκδηλώσεων με αποσπάσματα από musical(Le miserable,Summertime,The fandom of the opera κ.α.
Στο Μακεδονικό Ωδείο με έργα Tchaikovsky, Debussy,Faure,Hahn…k.a.
Πρόσφατα συνέπραξε με την Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην όπερα Le Willi του G.Puccini