Σε ανακοίνωση του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:
«Η Αυτοδιοίκηση λεηλατείται. Η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει τους θεσμούς και να φτιάξει μηχανισμούς. Φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος αναπολεί τις «παλιές καλές εποχές», όπου οι Δήμαρχοι ήταν ενταγμένοι στους μηχανισμούς ενίσχυσης της κυβερνητικής εξουσίας και η ουσία του αυτοδιοίκητου ήταν το ζητούμενο των τοπικών κοινωνιών.
Ο υπουργός από την πρώτη μέρα προσπάθησε, με κάθε νομοθετικό μέσο, (νόμους, ΚΥΑ, ΠΝΠ) να παγώσει τη δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρείχε η απλή αναλογική στις εκλογές του 2019. Η ενέργεια αυτή ήταν μεγάλη και θρασύτατη πρόκληση, γιατί ακύρωσε τις επιλογές των πολιτών αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Δημιούργησε το πλαίσιο ανάπτυξης και ενίσχυσης του αποφασιστικού ρόλου μηχανισμών, γύρω από τον κάθε Δήμαρχο και έδωσε τη δυνατότητα στους Δημάρχους να ασκούν πολιτική χωρίς να αναφέρονται στα Δημοτικά Συμβούλια.
Παράλληλα προχώρησε στην κατάργηση εργαλείων, που έδιναν υπόσταση στην Τ.Α. όπως ο «Φιλόδημος», στην προσπάθεια του υπουργείου να ελέγξει και να στήσει τις πελατειακές σχέσεις που θα εξυπηρετήσουν νέες συμφωνίες για έργα και δράσεις των Δημάρχων, μόνο και εφόσον συμφωνεί ο υπουργός.
Δυστυχώς ο κ. Θεοδωρικάκος έχει εξαγγείλει με όσο κυνισμό διαθέτει την κατάργηση της απλής αναλογικής. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στη δημοκρατική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα της αφαιρέσει κύρος, αυτοτέλεια και δύναμη. Πίσω απο το δήθεν πρόβλημα της κυβερνησιμότητας, κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις του υπουργού που είναι:
• Να εμποδίσει το αυτοδιοίκητο των κοινωνιών, την ενεργοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση των συλλογικών δράσεων που διαμορφώνουν ουσιαστικές σχέσεις των πολιτών με τους θεσμούς.
• Να σβήσει το αποτύπωμα της προηγούμενης κυβέρνησης, που κατά ομολογία όλων των αυτοδιοικητικών ήταν θετικό παρά τις δυσμενείς συνθήκες για τη χώρα.
Αντιδράσεις για τις πολιτικές του υπουργείου εκφράζονται απο πολλούς και όσο περνάει ο καιρός θα εντείνονται γιατί με τέτοιες πολιτικές εντείνονται και τα προβλήματα.
• Γιατί οι τοπικές κοινωνίες ζητούν απο τους Δημάρχους διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής στη νέα δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που έρχεται.
• Γιατί οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση ζητούν προστασία του εργασιακού περιβάλλοντος.
• Γιατί οι πολίτες ζητούν διαφάνεια στις αναθέσεις έργων και υπηρεσιών και η αντιμετώπιση θεμάτων όπως η διαχείριση απορριμμάτων, το νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ να είναι προς όφελος και με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών».