Σύσκεψη  του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Π.Ε. Λάρισας, με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πιθανών πυρκαγιών ενόψει του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε βαρύτητα κυρίως στην ετοιμότητα των υπηρεσιών και του εξοπλισμού 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Δήμων, εκπρόσωποι των εθελοντικών διασωστικών σωμάτων και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Τον συντονισμό είχε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος και ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Καραμπούζης. Στη συνεδρίαση επισημάνθηκαν τα εξής: 

Α : ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ  

 

Κατ αρχήν θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η περσινή χρονιά ήταν μία από της καλύτερες χρονιές από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών. Ελπίζουμε ότι και φέτος θα μας βοηθήσει ο καιρός με τις βροχερές του μέρες. Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας προσδιορίζεται από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης  Οκτωβρίου κάθε έτους .  

Την περίοδο αυτή ο πυροσβεστικός μηχανισμός της χώρας θα πρέπει ήδη να είναι έτοιμος από άποψη οργάνωσης και αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση σε δασικές πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν.  

Με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) είναι σχετικά μικρή στη χώρα μας, θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αίτια που οφείλονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. 

Τα μέτρα που θα αναφερθούν, από εμάς πρέπει να έχουν ως στόχο συμμετέχουν με τον τρόπο τους και όπως μπορεί ο καθένας στο έργο της καταστολής αλλά και της πρόληψης που είναι ακόμη ποιο αποτελεσματικό.

Τα έργα, οι δράσεις,τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που πρέπει να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι :

 

1.Εκτέλεση εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία των προκατασταλτικών έργων όπως είναι ( βελτίωση - συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση / εγκατάσταση δεξαμενών νερού αλλά και πυροφυλακίων , φυτοτεχνικές εργασίες κλπ ) προς διευκόλυνση του έργου της καταστολής. 

Υπεύθυνοι : (δασαρχεία – πυροσβεστική – κάποιοι Δήμοι στις ζώνες ευθύνης τους).

2. Μείωση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασία από επερχόμενη πυρκαγιά με την απομάκρυνση μέρους η του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως είναι (κατασκηνώσεις , αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα, κενά οικόπεδα, οδικά δίκτυα κτλ), καθώς και στη ζώνη μίξης δασών- πόλεων. 

Υπεύθυνοι : (Δήμοι , εξάλλου κάθε έτος τους δίνεται και ένα χρηματικό πόσο – Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας & ιδιώτες. Θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους ) 

3. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Υπεύθυνοι : (μονή αρμόδια είναι η πυροσβεστική υπηρεσία και θα εκδίδεται άδεια ανάλογα με τις εκάστου καιρικές συνθήκες). 

4. Ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές. 

Υπεύθυνοι : (από την πολιτική προστασία θα γίνεται ενημέρωση στους πολίτες της Π.Ε. Λάρισας από τα ΜΜΕ) . 

5. Έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ως μέτρο που συμβάλει στην προληπτική οργάνωση και τον κρατικό συντονισμό για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περιοχές στις οποίες προβλέπεται υψηλός κίνδυνος, καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. 

Υπεύθυνοι : (από την πολιτική προστασία θα γίνεται άμεση ενημέρωση μέσω email η φαξ καθώς και τηλεφωνική προς τους Δήμους αλλά και στις εθελοντικές οργανώσεις) 

6. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς , δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός. 

Υπεύθυνοι : (πολιτική προστασία. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και άνω με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας να γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας στους ορεινούς όγκους Όλυμπου, Κίσαβου & Μαυροβουνιου).  

7. Συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά την διάρκεια αντιπυρικής περιόδου για την έγκαιρη επισήμανση δασικών πυρκαγιών.

υπεύθυνοι: Πολιτική προστασία. 

Επίσης στη σύσκεψη τονίστηκαν τα εξής:

 Για μια ακόμη φορά πρέπει να τονίσουμε ότι μοναδική και υπεύθυνη για την κατάσβεση των πιθανών πυρκαγιών είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Για την θερινή περίοδο 2016 θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανεξέλεγκτη καύση των σιτοκαλαμιών από τους αγρότες. Λόγω της δραστικής μείωσης των κονδυλίων για συντηρήσεις αυτοκινήτων – περικοπή καυσίμων κλπ , αλλά και η συνεχής απασχόληση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,  ιδιαίτερα όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 και άνω ,  στην κατάσβεση των σιτοκαλαμιών καθιστά αδύνατη την επέμβαση,  όταν απαιτηθεί,  σε πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Στην παρ. 1.6 της εγκυκλίου αναφέρεται ρητά πως πρέπει να γίνει η καύση των σιτοκαλαμιών.  

Η Π. Υ να αναθεωρήσει τα περσινές περιπολίες σε συνεργασία με ένοπλες δυνάμεις και τις εθελοντικές τις περιπολίες. 

Η ΔΕΗ θα πρέπει από τώρα να αρχίσει τους ελέγχους σε ημιορεινές & ορεινές περιοχές στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Οι ένοπλες δυνάμεις όποτε χρειάσθηκαν ανταποκρίθηκαν άμεσα και πρέπει να τους συγχαρούμε δημόσια για αυτό.  

Όσον αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις ότι και να πούμε είναι λίγο. Η προσφορά τους είναι δεδομένη και όποτε χρειάσθηκαν ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά. Ειδικά με την πρόληψη όσον αφορά την πυροπροστασία πέρυσι έγιναν αρκετές περιπολίες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.