Τα υπερσύγχρονα αμερικανικά στρατιωτικά drones MQ-9 Reaper, ή αλλιώς οι "Θεριστές" των αιθέρων, επιχειρούν για πρώτη φορά από ένα ελληνικό αεροδρόμιο, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί drones MQ-9 Reaper από τη Βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα, την ώρα που εντείνεται η γενικότερη ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία. Τα αεροσκάφη βρίσκονται προσωρινά στη Λάρισα, καθώς η βάση τους στην Αφρική επισκευάζεται.

Το προσωπικό που χειρίζεται την απογείωση και την προσγείωση των drones θα βρίσκονται στη Λάρισα, ενώ οι χειριστές στις ΗΠΑ θα χειρίζονται τις πτητικές λειτουργίες μέσω δορυφόρου, κάτι που συνηθίζεται για τα MQ-9. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης με στόχο την παρακολούθηση και αναγνώριση.

Οι αποστολές στον Νότο

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Βήματος, τα αεροσκάφη θα πετούν μόνο μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου σε δρομολόγια που έχουν εγκριθεί από την ελληνική κυβέρνηση και ενώ θα λειτουργούν στον ελληνικό εναέριο χώρο, θα βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας ανά πάσα στιγμή. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο Auburn Davis, επικεφαλής του γραφείου τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Αφρική σε πρόσφατες δηλώσεις του. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από το έγκυρο defensenews.com.

"Τα αεροσκάφη αυτά είναι άοπλα και χρησιμοποιούνται μόνο για αναγνώριση. Εξαιτίας λόγων επιχειρησιακής ασφαλείας, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες αποστολές", δήλωσε από τη δική του μεριά ο Έρικ Πάχον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε ερώτηση του defensenews. Ο ίδιος αναφέρθηκε γενικά σε αποστολές με σκοπό την επίτευξη κοινών στόχων εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, και ειδικότερα στην "αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από τον νότο".

Εμπλοκή με Τουρκία

Οι ΗΠΑ έχουν βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, ωστόσο οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχραθεί το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άλλωστε αποφάσισε να "παγώσει" μέχρι νεωτέρας την πώληση οπλικών συστημάτων στη γειτονική μας χώρα. Το defensenews άλλωστε σημειώνει πως η επιλογή των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αίσθηση στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμη ενημερώσει την ελληνική πλευρά ότι ενδέχεται να χρειαστεί στο μέλλον μεταφορά σημαντικών τμημάτων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Η όλη διαδικασία για τα αμερικανικά drones στην Ελλάδα είχε αρχίσει πάντως στα τέλη του 2013 και το αρχικό αίτημα των Αμερικανών ήταν τα drones να εδρεύουν στο Καστέλλι της Κρήτης.