Δεν έχουν τέλος οι στρατιωτικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό, μάλιστα εάν μιλούσαμε για καταιγίδα «στρατιωτικής διπλωματίας» μεταξύ των δύο χωρών, με την υπερδύναμη να δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πραγματικό πυλώνα σταθερότητας των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη για την Defender Europe 21, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Λάρισα, προσγειώθηκαν 12 θηριώδη F-15.

Τη μεταστάθμευση των 12 μαχητικών ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής από την Αλεξανδρούπολη ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών για την Defender Europe 21.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, η άφιξη των 12 F-15 της USAF πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ.

Η εν λόγω μεταστάθμευση διεξάγεται με σκοπό την συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της USAFE υπό την επωνυμία «EARLY BIRD», και θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 παράλληλα με την από κοινού συμμετοχή τους στην άσκηση «ASTRAL KNIGHT 21» που εντάσσεται στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «DEFENDER EUROPE 21» και εκτελείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Στην «EARLY BIRD» η ΠΑ θα συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη F–16, M–2000, F–4 και με αεροσκάφη Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), ενώ κατά την διάρκεια αυτής έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Η συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], αναμένεται να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο των δύο χωρών στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

enikos.gr