Τη στελέχωση των υπό σύσταση ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) με κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς η απουσία των σπουδών στην κοινωνιολογία και στην κοινωνική πολιτική από τα ρητώς αναφερόμενα ως επιθυμητά προσόντα για τη στελέχωση της συγκεκριμένης δομής συνιστά αδικαιολόγητη παράλειψη, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με Αναφορά του στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Ο κ. Χαρακόπουλος, συνηγορεί σε σχετικό υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, που του εστάλη από το παράρτημα του Συλλόγου Λάρισας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία νέων Δομών Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Στην Αναφορά επισημαίνεται η αυτονόητη ανάγκη ένταξης των κοινωνικών επιστημόνων σε οποιαδήποτε Υποστηρικτική Δομή αποβλέπει στην κάλυψη ψυχοκοινωνικών αναγκών των σχολικών μονάδων.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα των Κοινωνιολόγων, που υπογράφεται και από το Σύλλογο Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής, «οι υποστηρικτικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση παραμένουν ελλιπείς χωρίς την κοινωνιολογική οπτική που επιτρέπει την κατανόηση και την ερμηνεία των συμπεριφορών και των αλληλεπιδράσεων που αναπτύσσονται στο χώρο του σχολείου. Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Υποστηρικτικές Δομές είναι στη βάση τους κοινωνικά. Στο σύγχρονο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, ανέχειας, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, βίας και αποδυνάμωσης των παραδοσιακών δικτύων υποστήριξης, μετασχηματισμού των οικογενειακών δομών, η εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να παραβλέπει το δυναμικό των εργαλείων της κοινωνιολογικής επιστήμης».
Άλλωστε, ο συμβουλευτικός ρόλος των Κοινωνιολόγων στην εκπαίδευση είναι κατοχυρωμένος με το Προεδρικό Διάταγμα 159 «σύμφωνα με το οποίο μπορούν να στελεχώσουν την εκπαίδευση “ως κοινωνιολόγοι σύμβουλοι”, με αντικείμενο την εποπτεία, την έρευνα, την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων της σχολικής ζωής».
Ως εκ τούτου, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό οι βασικές σπουδές στην Κοινωνιολογία ή την Κοινωνική Πολιτική (πρώην κλάδος ΠΕ10) να συμπεριληφθούν ρητά στα επιθυμητά ακαδημαϊκά προσόντα και να μοριοδοτηθούν επαρκώς κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών, εκπαιδευτικών ή μη, που θα στελεχώσουν τα ΚΕΣΥ.