Μετά από μια δύσκολη εποχή που λόγω της πανδημίας του Covid-19 το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας είχε αναστείλει τις δράσεις εξωστρέφειάς του, άνοιξε και πάλι για το κοινό του.
Ήδη σε καθημερινή βάση έχουν ξεκινήσει οι μεμονωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις επισκεπτών, τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στις δύο περιοδικές που λειτουργούν αυτή την περίοδο στο Μουσείο.
Πιο συγκεκριμένα στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου λειτουργεί η περιοδική έκθεση: «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή λατρεία (18ος-20ος αι.)» που είχε εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες και αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που χρονολογούνται από τον 18ο αι. έως τον 20ό αι. και προέρχονται από τους παλαιότερους ναούς της Λάρισας και κυρίως από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου.
Επιπλέον, εκτίθενται αντικείμενα από τη συλλογή Γιώργου και Λένας Γουργιώτη που προέρχονται από ναούς της Θεσσαλίας και χρονολογούνται στο διάστημα αυτό.
Παράλληλα στον αύλειο χώρο του Μουσείου, λειτουργεί νέα περιοδική έκθεση με θέμα «Λιθανάγλυφα και πελεκάνοι στη Δυτική Θεσσαλία 19ος – αρχές 20ου αι.».
Στην έκθεση αυτή, παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό του Τάκη Τλούπα που μελέτησε η ιδρύτρια του Μουσείου Λένα Γουργιώτη.
Για πρώτη φορά σκαλίσματα της πέτρας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα από την δυτική Θεσσαλία, τα οποία είναι ενσωματωμένα, κυρίως, σε ναούς ως περιθυρώματα ή εντοιχισμένα σε εξωτερικούς τοίχους αλλά και δημόσιες κρήνες, εκτίθενται στο μουσείο.
Η έκθεση με τα λιθανάγλυφα εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που οργανώνει η Aντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα.