O Γιάννης Τσαρούχης, η Βάσω Κατράκη, ο Γιώργος Σικελιώτης «μπήκαν» στις φυλακές Λάρισας. Χαρακτικά και έργα ζωγραφικής από τη σπουδαία συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα μετακόμισαν στο μοναδικό, σε όλο τον κόσμο, μουσείο φυλακών -ίσως και το μικρότερο παγκοσμίως- στο Small Museum of At των φυλακών Λάρισας και «συνομιλούν» με 30 έργα κρατουμένων.
Η έκθεση «Γέφυρες Τέχνης» με έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης θα μείνει για λίγες μέρες στο μουσείο των φυλακών, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και από χθες την επισκέπτονται οι 55 μαθητές-κρατούμενοι και οι άλλοι 20 που παρακολουθούν προπαρασκευαστικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας. «Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα έργα ενός μουσείου μεταφέρονται και εκτίθενται σε φυλακή και στόχος μας είναι να στείλουμε το μήνυμα πως η τέχνη είναι πέρα από διαχωριστικές γραμμές και κοινωνικούς αποκλεισμούς», λέει στο «Εθνος» η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Αννυ Ψάρρα.
Εγκαίνια
Ταυτόχρονα, χθες βράδυ εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας η έκθεση «Πίσω από της φυλακής τα σίδερα...» με έργα των κρατουμένων.
Η ιδέα για τον αλληλοδανεισμό έργων ήταν του διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας -του πρώτου που λειτούργησε πανελλαδικά και ακολούθησαν του Κορυδαλλού και των Διαβατών- Γιώργου Τράντα. Εργα ζωγραφικής, ξυλόγλυπτα, κατασκευές από πηλό και ανακυκλώσιμα υλικά, που δημιούργησαν οι μαθητές του Σ.Δ.Ε., εκτίθενται στο κοινό, το οποίο συνεισφέρει με είδη ατομικής καθαριότητας για τους άπορους κρατούμενους.
«Ολοι νιώθουν υπερήφανοι που η δουλειά τους προβάλλεται και ο κόσμος βλέπει τις δημιουργίες τους. Εργάζονται με αφοσίωση, ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτών τους στο μάθημα της αισθητικής αγωγής ή σε εργαστήρια που παρακολουθούν και χαίρονται όταν αυτό που φτιάχνουν είναι καλαίσθητο και αρέσει σε άλλους. Γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό να βγαίνουν έξω, έστω και μέσω μιας μικρής δημιουργίας τους. Είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησής τους», μας λέει ο κ. Τράντας.
EΘΝΟΣ