«Όσον αφορά το νέο έργο που ανεβάζουνε, την κατεδάφιση αυθαιρέτων, φοβούμαι ότι αυτή “η παράσταση της μπουλντόζας”, έχει στόχο να σηκώσει σκόνη και κουρνιαχτό για να κρύψει τις ευθύνες τους».

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού (σε συνέντευξή του στον «Αθήνα 9.84» και τους δημοσιογράφους Απόστολο Χονδρογιάννη και Γιώργο Κατσίγιαννη).
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «το ζητούμενο δεν είναι να καταφύγουμε σε δικαιολογίες για παραλείψεις, λάθη του παρελθόντος που είναι υπαρκτά. Αυθαίρετα έχουμε δεκαετίες. Το ζητούμενο είναι γιατί μια πυρκαγιά, συνήθης στην ανατολική Αττική, άλλοτε κατασβήνονταν γρήγορα και δεν έφτανε να κάψει ανθρώπους, να θρηνήσουμε δεκάδες θύματα. Τι διαφορετικό, λοιπόν, γινόταν στο παρελθόν και δεν έγινε τώρα;».
Ο Θεσσαλός πολιτικός αναγνώρισε «διαχρονικές ευθύνες του κράτους, που κάθε τόσο υπό την πίεση της κοινωνίας των πολιτών προχωρούσε σε τακτοποίηση και νέας γενιάς αυθαιρέτων. Το ζήτημα είναι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται ως κήνσορες τι κάνανε; Σχεδόν 4 χρόνια πια κυβερνούν. Ο κ. Σπίρτζης, αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης, δεν ήταν αυτός που διαφήμιζε την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με διαδικασίες fast track; Σας παραπέμπω στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, φιλικό φύλλο νομίζω προς την κυβέρνηση και στον τίτλο “το αφεντικό τρελάθηκε” και νομιμοποιεί τα πάντα όλα με διαδικασίες fast track. 1692 τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδαφίσεις, γιατί δεν υλοποιούνται 4 χρόνια; Αντιθέτως, βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρεμβάσεις και αποφάσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή κατεδαφίσεων».
Επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «έχουμε να κάνουμε πια με έναν θλιβερό πρωθυπουργό. Η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, σεβάστηκε απόλυτα το εθνικό πένθος, τον πόνο των οικογενειών, τη μνήμη των θυμάτων - αγγίζουν πια τους 100 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι- κράτησε χαμηλούς τόνους, πολιτεύτηκε με σύνεση και υπευθυνότητα, κυρίως καταθέτοντας προτάσεις. Και από την άλλη μεριά, έχουμε μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.
Από την πρώτη στιγμή, από το βράδυ της πυρκαγιάς, θυμίζω την παράσταση που δόθηκε στο Συντονιστικό, όπου υποτίθεται γινόταν συντονισμός της κατάσβεσης με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς, τους αρχηγούς, τον γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, παρουσία καμερών -δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Στη συνέχεια είχαμε την παράσταση στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, χωρίς να υπάρχει καμιά παραίτηση, καμια αποπομπή.
Ακολούθησε η συνέντευξη των αρμοδίων υπουργών, με τον υπουργό τον κ. Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς των σωμάτων, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού που αλληλοσυγχαίρονταν, που όλα έγινα καλώς. Και 11 μέρες μετά είχαμε την καρατόμηση-αποπομπή του κ. Τόσκα και στη συνέχεια τις καρατομήσεις των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας.
Αν όλα έγιναν καλώς, γιατί καρατομήθηκαν αυτοί; Και αν καρατομήθηκαν οι πρωταγωνιστές, ο σκηνοθέτης εκείνης της συνέντευξης, ο κ. Τζανακόπουλος, γιατί παραμένει στη θέση του; Ο σεναριογράφος, που είναι ο κεντρικός καθοδηγητής όλων αυτών, ο πρωθυπουργός, γιατί παραμένει στη θέση του;».
Πράττω…
Ο τομεάρχης της ΝΔ επέμεινε ότι «η κυβέρνηση πολιτεύεται με λογική επικοινωνιακής διαχείρισης αυτής της τραγωδίας και δεν αντλεί οδυνηρά διδάγματα, προκειμένου να διορθωθούν κακώς κείμενα και να μην επαναληφθούν. Μην ζήσουμε και άλλη τέτοια τραγωδία. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι έβγαλε ένα κομματικό στέλεχος, τον κ. Καππάκη, που ως γνωστόν ανήκε στην συνιστώσα “πράττω” που με την… απραξία της έκαψε την κυβέρνηση, και έφερε ένα άλλο κομματικό στέλεχος τον κ. Ταφύλλη, ως Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Αντί να δει συνολικά μια αναμόρφωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ακολουθεί την πεπατημένη του παρελθόντος.
Η ΝΔ πριν το συνέδριο της, είχε κάνει μια ειδική ημερίδα για το περιβάλλον και κατέθεσε προτάσεις για την αναμόρφωση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Πέραν αυτών, μετά και από αυτή την τραγική περιπέτεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από έναν ακαδημαϊκό δάσκαλο, τον καθηγητή, τον κ. Συνολάκη με την ομάδα του να επεξεργαστούν προτάσεις αναμόρφωσης συνολικά της Πολιτικής Προστασίας για να μην ξαναζήσουμε μια άλλη τέτοια τραγωδία, όπως αυτήν στην Αν. Αττική.
Λοιπόν, ας δούμε με τεχνοκράτες, με εμπειρογνώμονες, με ακαδημαϊκούς που διαθέτει η χώρα, αν θέλετε ας δούμε και παραδείγματα από άλλες χώρες, δεν χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και όχι να καταφευγουμε στην πεπατημένη του παρελθόντος, όπως δυστυχώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με κομματικά στελέχη σε τέτοιες θέσεις ευθύνης που στοιχίζουν ζωές».