«Με άλλοθι την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, βρήκαν κάποιοι τον τρόπο να μειώσουν την τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος. Τώρα, με άλλοθι τη CETA επιχειρούν να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα; Επειδή κάποιοι φαίνεται επιχειρούν τέτοια παιχνίδια, καλώ την Επιτροπή Ανταγωνισμού να είναι σε εγρήγορση, όπως ήταν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, με το λεγόμενο καρτέλ για τις εναρμονισμένες τιμές στο αγελαδινό γάλα». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για τη φημολογία μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω της CETA (σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο).
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «στο ζήτημα της φέτας και τη συμφωνία με τον Καναδά, τη CETA, δυστυχώς, περισσεύει η κινδυνολογία, η σπέκουλα από δημαγωγούς κι από λαϊκιστές που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην αγωνία -την εύλογη πολλές φορές- και στην ανησυχία των κτηνοτρόφων. Η κινδυνολογία που αναπτύσσεται δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της συμφωνίας. Δυστυχώς, στον τόπο μας περισσεύει η δημαγωγία και ο λαϊκισμός κι ότι δεν εκλαμβάνεται ως θρίαμβος εκλαμβάνεται ως καταστροφή».
Και πρόσθεσε ότι κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας –αν και δεν ήταν αρμοδιότητάς του- προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Σαμαρά υπήρξε παρέμβαση στην Κομισιόν και έτσι η φέτα στη συμφωνία με τον Καναδά έχει αυξημένη προστασία όπως άλλα ευρωπαϊκά τυριά.
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα που συμπιέζει την τιμή παραγωγού είναι οι ελληνοποιήσεις γάλακτος. Είναι το αιγοπρόβειο γάλα, πέραν του αγελαδινού, που έρχεται από τη Ρουμανία, που έρχεται από τη Βουλγαρία, από γειτονικές χώρες, όπου το κόστος παραγωγής είναι πολύ μικρότερο, το επίπεδο διαβιώσεως είναι πολύ χαμηλότερο του μέσου Έλληνα. Έτσι συμπιέζεται και η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα, γιατί είναι πιο ανταγωνιστικοί οι παραγωγοί φέτας που παίρνουν γάλα από μη ελληνικές φυλές σε σχέση με αυτούς που το παράγουν αγοράζοντας ως πρώτη ύλη ελληνικό γάλα. Εκεί θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από πλευράς των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις υποκρισία και τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς η συμφωνία έχει την υπογραφή του κ. Σταθάκη. Ενώ πρόσθεσε ότι «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αποστόλου, κάποτε σε όλους του τόνους ζήταγε να μπει βέτο για τη CETA, τώρα προφανώς συμφώνησε και αυτός να έλθει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και κατανοεί πως πρέπει να το εισηγηθεί και στην ελληνική βουλή προς ψήφιση. Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι θα προσπαθήσουν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε βάθος χρόνου την επικύρωση της συμφωνίας, ώστε αν δεν είναι κυβέρνηση να το γυρίσουν πάλι στο… τσάμικο και να λένε βάλτε βέτο, δεν την ψηφίζουμε κλπ. Όταν έχουν δώσει το ΟΚ για να έλθει προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια! Έτσι, όμως, δεν γίνεται υπεύθυνη πολιτική. Δεν μπορεί ανάλογα με το σε ποια θέση είσαι σήμερα, στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση να πολιτεύεσαι, την μια να λες βάζουμε βέτο, την άλλη να εισηγείσαι την επικύρωση της συμφωνίας στο εθνικό κοινοβούλιο. Και αυτό θα ήθελα οι κτηνοτρόφοι να το αξιολογήσουν».
Χαρακόπουλος: Κινδυνολογούν με φέτα για να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο γάλα;
Λάρισα | 07 Μαρ 2017, 18:09
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.