«Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής, από νέα παιδιά, μάς γεμίζει με αισιοδοξία. Σε μια εποχή που η ιστορική μας κληρονομιά αμφισβητείται και παραχαράσσεται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες, η σκυτάλη για να μείνει ζωντανή η αληθινή ιστορία περνά στις νέες γενιές». Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας οι οποίοι του επέδωσαν, τιμής ένεκεν, το λεύκωμα «Μικρά Ασία πριν και μετά…».
Το λεύκωμα, που αποτελείται από γκραβούρες, καρτ-ποστάλ εποχής, χάρτες και παλιές φωτογραφίες που αναδεικνύουν τις πτυχές της ζωής των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πριν και μετά την καταστροφή, είναι έργο των μαθητών της Γ´ τάξης του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας, υπό την επίβλεψη της φιλολόγου κ. Αικατερίνης Αδαμοπούλου και τη μέριμνα του Διευθυντή του Λυκείου κ. Κώστα Μπουραζάνα.
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής σημείωσε ακόμη ότι «η χειρονομία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας, τους οποίους θερμά ευχαριστώ, ειλικρινά με συγκινεί και αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή. Έχοντας ακούσματα από τους παππούδες μου, που ως πρόσφυγες από τα άγια χώματα της Καππαδοκίας εγκαταστάθηκαν στον Θεσσαλικό κάμπο, μελετώ την ιστορία της Μικρασίας και προσπαθώ με τις εργασίες μου να φωτίσω όψεις του μοναδικού πολιτισμού των Ρωμιών της καθ’ ημάς Ανατολής, αλλά και τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία και την προσφυγιά. Κάθε εργασία, λοιπόν, που αναφέρεται στον πολύπαθο ελληνισμό της Μικράς Ασίας μου δίδει ιδιαίτερη χαρά. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για πρωτοβουλίες που προέρχονται από νέους, τότε η χαρά μου είναι διπλή. Εύχομαι στα παιδιά και τους καθηγητές του Εσπερινού Λυκείου να συνεχίσουν σε αυτά τα μονοπάτια και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση».
Το λεύκωμα επέδωσαν στον κ. Χαρακόπουλο οι μαθήτριες του Εσπερινού Λυκείου Λάρισας Βασιλική Μαστοροδήμου και Χριστίνα Χατζή -που επιμελήθηκε και την εικονογράφηση του εξώφυλλου- και ο μαθητής Ηρακλής Αναστασίου, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή κ. Κώστα Μπουραζάνα και τη φιλόλογο κ. Αικατερίνη Αδαμοπούλου.