«Οι στενές σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδος, που αντανακλώνται στις πολλαπλές συμφωνίες των δυο κρατών, δείχνουν το δρόμο για την ειρήνη και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, πιστεύω ότι η βελτίωση των σχέσεών μας θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον Αιγυπτιώτη ελληνισμό, που παρά τις δυσκολίες εξακολουθεί να υπάρχει και να θυμίζει τα περασμένα μεγαλεία».

Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και στελέχη της ομογένειας.
Οι επικεφαλής της ελληνικής παροικίας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια που «κρατάει “Θερμοπύλες” στη Χώρα του Νείλου» και ζήτησαν τη συνδρομή των Ελλήνων βουλευτών α) για την ενίσχυση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου, β) την ταχύτερη καταβολή των συντάξεων των ομογενών, οι οποίες όπως είπαν έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο και γ) την απόδοση δεκαετούς άδειας παραμονής στου ομογενείς. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δεσμεύτηκε να ασκήσει «κοινοβουλευτικό έλεγχο στα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων που είναι προϋπόθεση ύπαρξης για την ομογένεια».
Μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ευχαρίστησε για την ενημέρωση, πρόσθεσε ότι «ο ελληνισμός της Αιγύπτου έχει μια μακρά και λαμπρή παρουσία στη χώρα του Νείλου. Γνώρισε μεγάλη ακμή τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, με σπουδαίες μορφές των γραμμάτων με οικουμενικό κύρος, όπως ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, που απόκτησαν ρίζες και αγάπησαν αυτόν τον τόπο. Βεβαίως, λόγω των γνωστών γεγονότων στα μέσα του προηγούμενου αιώνα με τις εθνικοποιήσεις του Νάσερ, η ελληνική παροικία συρρικνώθηκε, ωστόσο δίνει μάχη για τη συνέχιση της παρουσίας της. Χρέος μας, λοιπόν, αλλά και δέσμευσή μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων της».
Συνάντηση με τον κόπτη πατριάρχη
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έγινε δεκτή και από τον πατριάρχη των χριστιανών κοπτών της Αιγύπτου κ. Θεόδωρο Β΄, πνευματικό ηγέτη των 15 εκατομμυρίων κοπτών που ζουν στη χώρα και 2 εκατομμυρίων που την εγκατέλειψαν και βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο. Ο κόπτης πατριάρχης τούς καλωσόρισε στην έδρα του πατριαρχείου και τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και την έμπρακτη αλληλεγγύη τους για τις διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «επιθέσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών που σπέρνουν τον φόβο στην κοπτική κοινότητα των χριστιανών της Αιγύπτου».