«Πριν λίγες ημέρες, έλαβε χώρα συνάντηση του Έλληνα υπουργού Παιδείας με έναν εκ των αντιπροέδρων της τουρκικής κυβέρνησης, τον κ. Χακάν Τσαβούσογλου, πριν ο τελευταίος επισκεφθεί τη Θράκη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, εύλογα, απορίες τόσο για τον τρόπο που αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε όσο και για το περιεχόμενό της». Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερτογάν στην Αθήνα.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενο δημοσιεύματα σημειώνει ότι «όπως γράφηκε στον Τύπο, η διπλωματική τάξη και η παράδοση μέχρι και πρόσφατα υπαγόρευαν κάθε ζήτημα αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας που θέλει να εγείρει η τουρκική πλευρά να συζητείται με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και ποτέ απευθείας. Περιέργως, αυτή τη φορά ο κανόνας αυτός καταστρατηγήθηκε, και υπήρξε απευθείας συνάντηση, χωρίς ενημέρωση του Υπουργείου Εξωτερικών, και χωρίς να είναι παρών παράγων του αρμόδιου υπουργείου. Μάλιστα, σε δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με παρέμβαση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, σε αντίθεση με την θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Ωστόσο, ακόμη και το περιεχόμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό. Αντιθέτως, υπήρξε ένα λακωνικότατο Δελτίο Τύπου, χωρίς καμία αναφορά στη συζήτηση, γεγονός που προκαλεί όχι μόνον απορία αλλά και ανησυχία. Να σημειωθεί ότι, πάλι μέσω του Τύπου, πληροφορηθήκαμε για τη διατύπωση εκ μέρους της Τουρκίας μιας σειράς αιτημάτων προς τον υπουργό Παιδείας, που άπτονται της ίδρυσης τουρκικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη λειτουργία τουρκικού πολιτιστικού ιδρύματος, αλλά και θεμάτων εκπαίδευσης για τη Θράκη».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Ποιος ήταν ο λόγος της απευθείας συνάντησης του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης με τον υπουργό Παιδείας, όταν την ευθύνη των σχέσεων αυτών έχει το Υπουργείο Εξωτερικών.
2. Αν αληθεύει ότι υπήρξε αντίθεση του Υπουργείου Εξωτερικών στην συνάντηση αυτή που παραβίαζε την έως σήμερα διπλωματική πρακτική, και ότι εκ μέρους του διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού υπήρξε παρέμβαση για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση παρά την αντίθεση του ΥπΕξ.
3. Για ποιο λόγο στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης δεν παραβρέθηκαν παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.
4. Για ποιο λόγο το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας δεν αναφέρεται ούτε κατ’ ελάχιστον στο περιεχόμενο της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της τουρκική κυβέρνησης.
• Τι ακριβώς ζήτησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, και τι απάντηση έλαβε.
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.