Την «αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στους ασφαλισμένους άλλα και στον ιατρικό κόσμο οι νέες συμβάσεις οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΠΥ» και τις συνέπειες σε επίπεδο νομού Λάρισας αναδεικνύει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στη βουλή. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και Α΄ Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Ντίνο Γιαννακόπουλο, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
Όπως τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος «οι γιατροί αντιδρούν για τη χαμηλή ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν μέσω των συμβάσεων με τον ΕΟΠΠΥ. Παρά το γεγονός ότι η ευθύνη απέναντι στον ασθενή είναι αδιαμφισβήτητη, η ιατρική αμοιβή συρρικνώνεται σε μόλις 0,72 λεπτά ανά ασφαλισμένο, ανά μήνα. Συνυπολογίζοντας τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου, η προβλεπόμενη, ευτελής, αμοιβή δικαιολογημένα συνάντησε την αντίδραση των γιατρών και εύλογα το ενδιαφέρον για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΠΥ δεν είναι το αναμενόμενο.
Επιπλέον, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις συμβάσεις οικογενειακού γιατρού με τον αριθμό των γιατρών που ορίζονται ανά Υγειονομική Περιφέρεια, επιβεβαιώνει ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψη γεωγραφικά κριτήρια κατανομής. Συγκεκριμένα για τον νομό Λάρισας που ανήκει στην 5η ΥΠΕ, προβλέπονται 50 γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας για το 6ο Τοπικό Δίκτυο Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Το.Π.Φ.Υ) μόνο για τον δήμο Λάρισας. Για τους Δήμους Ελασσόνας και Φαρσάλων, που είναι και οι πιο απομακρυσμένοι, άλλα και για την Αγιά, το Κιλελέρ, τα Τέμπη και τον Τύρναβο δεν προβλέπεται καμία θέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα τα 52 χωριά της Ελασσόνας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.
Τέλος, δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων για όσους θα κληθούν να τις υπογράψουν, παρ’ ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας ζητούσαν να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις.
Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΠΥ, έχει σαν αποτέλεσμα και μειωμένες δαπάνες υγείας για όλους. Έτσι, αν και οι κρατήσεις των ασφαλισμένων για τον κλάδο ασθενείας ανέρχονται στο 6%, «η παραπομπή σε ειδικό γιατρό, της επιλογής του ασφαλισμένου, γίνεται πλέον ακριβή πολυτέλεια, που θα κληθεί φυσικά ο ίδιος να επιβαρυνθεί», όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος (Ελευθερία 01.02.2018)».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Προτίθεστε να τροποποιήσετε τις υπάρχουσες διατάξεις της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε η παροχή Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να καταστεί ανταποδοτική για το ύψος των εισφορών που πληρώνει ο ασφαλισμένος και ταυτόχρονα αξιοπρεπής για το ιατρικό λειτούργημα;
2. Βάσει ποιων στοιχείων και προβλέψεων και από ποιόν φορέα δεν κατανεμήθηκαν θέσεις οικογενειακών γιατρών για τις επαρχίες του νομού Λάρισας; Σκοπεύετε να το διορθώσετε αυτό και αν ναι, με ποιον τρόπο;
3. Για ποιο λόγο προτιμήθηκαν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας των εν λόγω ειδικοτήτων και όχι οι συλλογικές, όπως ζητούσαν ο ΠΙΣ και οι ιατρικοί σύλλογοι;
Tο kosmoslarissa.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.