«Παρά τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έχουμε φθάσει στο τέλος και του διδακτικού έτους 2017-18 και κανένα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουμε δει. Αποτέλεσμα αυτών των παλινωδιών είναι τόσο στον εκπαιδευτικό κόσμο όσο και στους γονείς και μαθητές να έχει προκληθεί σύγχυση και αβεβαιότητα, καθώς δεν γνωρίζουν ποιος θα είναι τελικά ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε Επίκαιρη Ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2015 εξαγγέλλει διαρκώς την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, από τον Νοέμβριο του 2016, όταν και ανέλαβε υπουργός ο κ. Γαβρόγλου, αμέτρητες φορές έγινε λόγος από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό για κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων».
Ενδεικτικά παραθέτει:
• Στις 9 Μαΐου 2017, ο κ. Τσίπρας ανακοινώνει κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.
• Την επόμενη, ακριβώς, ημέρα, 10 Μαΐου 2017, ο κ. Γαβρόγλου σε δηλώσεις του ομολογεί ότι όλα είναι σε πρώιμο στάδιο και ότι «δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τώρα πώς θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουμε».
• Στις 22 Αυγούστου 2017 ο κ. Τσίπρας δηλώνει πάλι ότι «μετά τη θερινή ανάπαυλα της Βουλής φέρνουμε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο θέλει να καταργήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αποτελούν διαδικασία υποβολής των νέων σε εξοντωτικό στρεσάρισμα και κρίσεις μόνο μιας φοράς».
• Στις 28 Αυγούστου 2017, ανακοινώνεται ότι «κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου, (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο» με σκοπό την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
• Στις 30 Αυγούστου 2017, ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει ότι ποτέ δεν μίλησε για κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων και μάλιστα «δεν μπορεί άλλωστε να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις».
• Την 1 Σεπτεμβρίου 2017, ο κ. Γαβρόγλου ανακοινώνει ότι οι εξετάσεις του Ιανουαρίου θα είναι προαιρετικές λέγοντας συγκεκριμένα ότι «με την ευθύνη του μαθητή προφανώς μπορεί να είναι προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου».
• Στις 30 Απριλίου 2018, ο κ. Γαβρόγλου επανέρχεται λέγοντας ότι «από το καλοκαίρι του 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με εξαίρεση για ένα μεταβατικό διάστημα τις Ιατρικές Σχολές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία».
Κατόπιν τούτων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:
1. Έχει εκπονήσει το υπουργείο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αναβάθμισης του Λυκείου και αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
2. Αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου συμβουλευτικού οργάνου, δηλαδή του ΙΕΠ; Πότε θα εισαχθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο και από πότε θα εφαρμοσθεί; Αν δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τότε γιατί ο υπουργός και η κυβέρνηση προχωρούν σε επανειλημμένες αόριστες και άστοχες δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία;