Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016, στις 20:00 μμ πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας σε κλίμα ένθερμου ενθουσιασμού η ετήσια συναυλία Μουσικών Συνόλων του, στο πλαίσιο ανάδειξης της Μουσικής ως κινητήριας δύναμης μορφωτικών, διδακτικών, παιδαγωγικών αξιών και ως μέλους άρρηκτα συνδεδεμένου με την όλη εκπαιδευτική του σχολείου προσπάθεια, η οποία και εδράζει στη βιωματική συμμετοχή των μαθητών του σε δραστηριότητες δημιουργικής μουσικής και ευρύτερης καλλιτεχνικής έκφρασης.
Πρώτος σταθμός του μουσικού πλου της 28ης Ιουνίου ήταν το Σύνολο Κρουστών (υπεύθυνοι διδάσκοντες: κ. Μακρυγιάννης Ιωάννης και κ. Τόλιου Ζωή), που μας ξενάγησε σε μουσικά μονοπάτια του διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικοσυνθέτη Γιάννη Χρυσομάλλη σε πρωτότυπη και ανατρεπτική καλλιτεχνική σύμπραξη με παραδοσιακή μουσική σύνθεση της ευρύτερης περιοχής της Θράκης(Συγκαθιστός ). Δεύτερος σταθμός στην μουσική ατζέντα της βραδιάς υπήρξε ο Νίκος Κυπουργός, συνθέτης ανοιχτός σε ηχητικές προκλήσεις, πολυσυλλεκτικός, που συστήθηκε στους παρισταμένους με δύο μικρά μουσικά διαμαντάκια μέσα από "Τα μυστικά του κήπου", εκπροσωπούμενα από το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΣΥΝΟΛΟ MUSICARTE, με υπεύθυνη διδάσκουσα την κ. Εύη Τσιούκα.
Η σκυτάλη δόθηκε στoυς παραμυθένιους ήχους της Ελένης Καραϊνδρου, συνθέτριας ταυτισμένης με την κινηματογραφική μουσική και στους ανατρεπτικούς του Διονύση Σαββόπουλου, πρωτεργάτου της σχολής των Ελλήνων τραγουδοποιών, οι οποίοι γράφουν μουσική, στίχο και τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους, ήχους εκπροσωπούμενους από το Σύνολο Κιθάρας Apoyando’, του οποίου την ευθύνη και την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο καθηγητής κ. Καλαμπάκας Αθανάσιος.
Επόμενος σταθμός ήταν η Χάρις Αλεξίου, που από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο μουσικό στερέωμα μέχρι σήμερα έχει διανύσει μια εξαιρετικά γόνιμη διαδρομή, που την ανήγαγε αφενός σε ερμηνεύτρια κλασικής αξίας, αφετέρου σε ανιχνευτρια νέων μουσικών οδών, χάρη στους στίχους και τη μουσική της. Στο αμφιθέατρο του σχολείου ανέλαβε να τη ζωντανέψει η ορχήστρα Ακορντεόν (υπεύθυνη διδάσκουσα: κ. Ζαπίτη Ευαγγελία).
Παραλαμβάνοντας τη μουσική σκυτάλη, το Σύνολο Έντεχνης Μουσικής του Σχολείου, με υπεύθυνη διδάσκουσα την κ. Εξάρχου Ελένη, συνέστησε στο κοινό αρχικά τον Σταυρο Ξαρχάκο, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής και θεατρικής μουσικής και στη συνέχεια με το έλα σε μενα, αν κουραστείς απ’ τους ανθρώπους κι ειν’ όλα γύρω γκρεμισμένα, ταξίδεψε αέρινα στα χνάρια μιας ανυπέρβλητης μουσικής ιδιοφυίας, αυτής του Μ. Χατζιδάκι.
Και από τα έντεχνα μουσικά ακούσματα ακολούθησε η στάση στο Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του σχολείου, με υπεύθυνους διδάσκοντες την κ. Βρούζου Δήμητρα και τον κ. Βρούζο Ιωάννη, του οποίου οι συμμετέχοντες μαθητές αποτύπωσαν τον παλμό του δημοτικού τραγουδιού μέσα από τον δυνατό – σε περιεχόμενο – λόγο της λαϊκής θυμοσοφίας και τη γεμάτη συναίσθημα μελωδία, με το δέοντα σεβασμό στα γνήσια ελληνικά παραδοσιακά μουσικά δρώμενα.
Το Σύνολο Μουσικής Κινηματογράφου(υπεύθυνη διδάσκουσα: κ. Κτιστάκη Αστ. Ευφροσύνη ) στη συνέχεια ανέλαβε να ξεναγήσει το παριστάμενο κοινό σε δείγματα μουσικού ρομαντισμού ενός μαέστρου και συνθέτη, γεννήματος θρέμματος της πόλης μας, του Χρήστου Κτιστάκη, διακριθέντος ως πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
H ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (υπεύθυνος διδάσκων: κ. Καμπούρης Εμμανουήλ), με αφετηρία ένα χάρτινο φεγγαράκι πάνω από μια ψεύτικη ακρογιαλιά, αρχικά αποκάλυψε ψήγματα ευαισθησίας του Μ. Χατζιδάκι, ενός συνθέτη προικισμένου να αποκρυπτογραφεί την πραγματικότητα, για να μεταφέρει στη συνέχεια τους παρισταμένους σε ρηξικέλευθες ηχητικές αποχρώσεις διαμαρτυρίας, αναδεικνύοντας τη rock πλευρά του συνθέτη Μ. Λοίζου.
Προτελευταίος σταθμός στον μουσικό πλου καταγράφηκε ένας συνθέτης που Κράτησε τη ζωή του. Κράτησε τη ζωή του ταξιδεύοντας ανάμεσα στα κίτρινα δέντρα, κατά το πλάγιασμα της βροχής, σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξυάς. Φυσικά εννοούμε το Μίκη Θεοδωράκη, που επανασυστησε στο κοινό η Συμφωνική Ορχήστρα (υπεύθυνος διδάσκων: κ. Μπουγιούκ Κορνέλιος ),
τον οποίο διαδέχθηκαν και έριξαν την μουσική αυλαία οι τόσο ενδεδυμένες με νοσταλγία, ξέγνοιαστες μελωδίες καλοκαιρινής ραστώνης του Β. Τσιτσάνη, ακρογιαλίες δειλινά, του Μ. Πλέσσα αλλά και του Μ. Θεοδωράκη, μελωδίες διασκευασμένες σε jazz μορφή και εκπροσωπούμενες από το μουσικό σύνολο Βιg Band, με υπεύθυνο διδάσκοντα τον κ. Νίκου Βασιλάκη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σουρλατζής Απόστολος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαρισαίων,ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Καλτσάς, ο κ. Καψάλης Ιωάννης, Διευθυντής Β΄/θμιας Εκπ/σης ν. Λάρισας, οι οποίοι απηυθυναν και σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος σχολικών επιτροπών κ. Θωμάς Δαούλας, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί σύμβουλοι του δήμου Λαρισαίων, Διευθυντές και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί ετέρων σχολικών μονάδων, φίλοι του Μουσικού σχολείου, πλήθος γονέων και μαθητών.