Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης υπέβαλε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της Οδηγίας για επαρκείς μισθούς στην Ελλάδα, ειδικότερα στον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλη, παρά την προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας που ορίζεται στις 15 Νοεμβρίου 2024, η Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την αναγκαία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους στους προαναφερθέντες τομείς. Αυτή η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια της εργασίας, τα μισθολογικά πρότυπα και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε αυτούς τους τομείς.
Ο κ. Γεωργούλης επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της για να πληροί τους στόχους της Οδηγίας, καθώς το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέρχεται μόλις στο 25%, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ερώτηση του κ. Γεωργούλη καλεί την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την προώθηση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, την επιτάχυνση της κατοχύρωσης συλλογικών συμβάσεων και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα.
Η Επιτροπή θα πρέπει να ανταποκριθεί επειγόντως σε αυτήν την πρόκληση, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε έναν από τους πλέον σημαντικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ευρωβουλευτής ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι προτίθεται να κάνει για όλα τα παραπάνω.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Ερώτηση περί Συλλογικών Συμβάσεων Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα και στον Πολιτισμό στην Ελλάδα
Αν και η προθεσμία ενσωμάτωσης της Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς είναι στις 15/11/2024, στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει η απαραίτητη κατά την οδηγία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους στον οπτικοακουστικό τομέα και συνολικά στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος στερείται κατοχύρωσης αξιοπρεπούς εργασίας, μισθολογικών προτύπων και κοινωνικής προστασίας. Η εν λόγω καθυστέρηση καθίσταται προβληματική και δεδομένης της μακράς απόστασης μέχρι τον στόχο της οδηγίας για 80% ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις (άρθρο 4, παρ. 2), το οποίο στην Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 25% και είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ το υφιστάμενο ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμών επί της άσκησης του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και τα διαιωνιζόμενα κανονιστικά κενά στις συλλογικές εργασιακές σχέσεις λειτουργούν επί μακρόν σε βάρος των εργαζομένων.
Τι μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για να διασφαλισθούν:
η έγκαιρη και αποτελεσματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη διαβούλευση για συνδιαμόρφωση των όρων ενσωμάτωσης της οδηγίας (άρθρα 1, 4, 7, 8, 15, 17) στο εθνικό δίκαιο;
η ταχύτερη δυνατή κατοχύρωση αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων κατά τους στόχους της οδηγίας και για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό;
αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και minimum standards κατά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με ένα πλαίσιο της ΕΕ για την κοινωνική και επαγγελματική κατάσταση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργικότητας (2023/2051(INL));