O Κώστας Κολλάτος συμμετείχε στην 4η Γιορτή Κάστανου που έγινε στα ιστορικά Αμπελάκια. 

Στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: 

"Είναι μια γιορτή που στόχο έχει την προβολή και ανάδειξη ενός εξαιρετικού προϊόντος που δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή των Αμπελακίων αλλά οφείλει ταυτόχρονα να αναδεικνύει και τις παθογένειες και τα προβλήματα της καστανοκαλλιέργειας.

Η αλήθεια είναι ότι η φετινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολη. Η απώλεια εισοδήματος για τους καστανοπαραγωγούς είναι ολοκληρωτική.

Για κάποιους ήτανε η μοναδική πηγή εισοδήματος. Υπάρχει επομένως πρόβλημα βιοπορισμού και εξυπηρέτησης υποχρεώσεων σε γεωργικά εφόδια, μεροκάματα, ενέργεια κ.λ.π

-Πρέπει άμεσα να αναληφθεί πρωτοβουλία εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων αντιμετώπισης του προβλήματος.

-Πρέπει το ζήτημα της «σφήκας» της καστανιάς που εν μέρει σχετίζεται με το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την Πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο, την αυτοδιοίκηση, τους Δήμους, τους ερευνητικούς φορείς, τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς.

Εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται το επιβλαβές έντομο στην γειτονική μας Σκοτίνα Πιερίας και δεν βλέπουμε καμιά πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του.

Άρα θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες και βασικές ενέργειες άμεσα.

Σε ένα άλλο θέμα :Είδαμε με έκπληξη το οριστικοποιημένο κείμενο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα ΚΑΠ. Δυστυχώς χάνονται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τους καρπούς με κέλυφος όπως καστανά καρύδια αμύγδαλα κα.

-Αλήθεια δεν θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση;

Δεν θα πρέπει με μπροστάρη τον Δήμο, την Περιφέρεια και τους Βουλευτές να αντιδράσουμε; Ασφαλώς και πρέπει….

Όπως να αναφερθούμε και για τις υποδομές.

Τον Μάιο του 2019 εντάχθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επί θητείας μας η κατασκευή ταμιευτήρα «Πουρναρίου -Αμπελακίων» στη θέση Λιβαδότοπος.

Από ότι γνωρίζουμε τώρα εκπονούνται οι μελέτες για τους αρδευτικούς αγωγούς.

Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες να υπάρξει πρόβλεψη παροχής νερού από το νέο ταμιευτήρα αφ’ενος σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις των Αμπελακίων και αφετέρου με έμμεσο εμπλουτισμό του υπάρχοντος φράγματος.

Τέλος για να μην ξεφύγουμε από το πνεύμα της γιορτής να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης καθώς και τους καστανοπαραγωγούς ελπίζοντας να ανταμώσουμε στην επόμενη Γιορτή Καστάνου με καλύτερες προϋποθέσεις."