Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Καλό Σαββατοκύριακο. Βρήκατε δώρο για τη Γιορτή της Μητέρας; Η Νεκταρία σας προτείνει αγάπη και βιβλία... Εμπιστευτείτε την!

1-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος «Ανθολογία Ρομαντικών Ποιητών» (δίγλωσση έκδοση) με εισαγωγή και επιμέλεια της συγγραφέως Μαρίας Σχοινά. Η μετάφραση ανήκει στις Λένα Καλλέργη και Ευτυχία Παναγιώτου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο για τους λάτρεις της ποίησης καθώς η ανθολογία με τις μεταφράσεις των επιλεγμένων έργων ήταν ένα δύσκολό εγχείρημα -μα με αξιέπαινο αποτέλεσμα- της περιόδου του αγγλικού Ρομαντισμού τα έτη 1780-1830.

Εκείνη την εποχή ο Ρομαντισμός δεν ήταν απλώς μια δημιουργική έκφραση αλλά, όπως τονίζεται και στο βιβλίο, μια αποπροσανατολιστική «κρίση της ευρωπαϊκής συνείδησης». Μια αναγέννηση της ποίησης.

Στην ανθολογία πέρα από τα ποιήματα των Williams Burns, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, George Gordon, Lord Byron, Percy Bysshe Shelley & John Keats υπάρχει η βιογραφία του καθενός ποιητή.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες στις κυρίες Μαρία Σχοινά και των επιμελητριών Λένα Καλλέργη και Ευτυχία Παναγιώτου για το εξαίρετο αποτέλεσμα.

Περίληψη: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ • ΕΙΣΑΓΩΓΗ •

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΟΙΗΤΩΝ​

ΜΑΡΙΑ ΣΧΟΙΝΑ

MΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ​

ΛΕΝΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ & ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μεταφράσεις χαρακτηριστικών ποιημάτων των κορυφαίων εκπροσώπων του Αγγλικού Ρομαντισμού: William Blake, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, Percy Bysshe Shelley, John Keats και George Gordon, Lord Byron. Στα έργα αποτυπώνεται η ταραγμένη ιστορικά και κοινωνικά εποχή μέσα στην οποία δημιουργήθηκαν, σκιαγραφείται ο ρόλος του ποιητή ως φορέα πολιτισμικής και πολιτικής ανανέωσης, και αναδεικνύονται οι πρωτοποριακές ποιητικές πρακτικές των Άγγλων ρομαντικών.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Ανθολογία Ρομαντικών Ποιητών (δίγλωσση έκδοση)

Συγγραφέας: Συλλογικός Τόμος & Μαρία Σχοινά

ISBN: 978-960-04-5201-3

Αρ. σελίδων: 432

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Κέδρος

2-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Σχεδόν λευκή» της συγγραφέως Ιφιγένειας Τέκου.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα, εμπλουτισμένο με πληροφορίες που αφορούν την περίοδο της Αφρικανικής ιστορίας του 1936, με σημαντικά ιστορικά γεγονότα-σταθμούς πλεγμένα με την πάντα πρωτότυπη πένα της Ιφιγένιας Τέκου.

Περίληψη: ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 1936. Όταν η μητέρα της εννιάχρονης Μπάι πεθαίνει ξαφνικά, τα πάντα στη ζωή της ανατρέπονται και τα όνειρά της διαλύονται. Μοναδική της συντροφιά καθώς μεγαλώνει, η φίλη της, Νοματέμπα, δημιούργημα της φαντασίας και της απελπισίας της.

Μαζί της αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν πολεμώντας το απαρτχάιντ, τις κοινωνικές ανισότητες και τις φυλετικές διακρίσεις και χαράζει μια δύσκολη πορεία διεκδικώντας μια θέση στη ζωή και στον έρωτα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, στην πόλη Σάρπβιλ, γεννιέται η Ελπίδα, καρπός ενός μεγάλου, αλλά καταδικασμένου έρωτα. Η συνειδητοποίηση της διαφορετικότητάς της, μια και δεν είναι μαύρη, όπως η μητέρα της, αλλά... σχεδόν λευκή, τη σπρώχνει να αναζητήσει τον Λημνιό πατέρα της στη γειτονική Μοζαμβίκη.

Σε μια χώρα που σπαράζεται από τον πόλεμο προκειμένου να απαλλαγεί από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες, ο δρόμος της Ελπίδας συναντιέται με αυτόν του Τομάς, ενός Πορτογάλου συγγραφέα και επαναστάτη. Οι δυο τους περνούν διά πυρός και σιδήρου ελπίζοντας να παραμείνουν ζωντανοί, ελεύθεροι και μαζί.

Μια συγκλονιστική ιστορία δύναμης και θάρρους για τους αγώνες των ανθρώπων που πάλεψαν να αλλάξουν τον κόσμο.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Σχεδόν λευκή

Συγγραφέας: Ιφιγένεια Τέκου

ISBN: 978-618-01-4801-5

Αρ. σελίδων: 504

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Ψυχογιός

3-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Ένας αγώνας προς τιμήν του αυτοκράτορα» του συγγραφέα Τζερόνιμο Στίλτον. Η μετάφραση ανήκει στον Γιώργο Κασαπίδη. Η εικονογράφηση είναι των Campioni, D. Cerchi, S. Favret, G. Ferrario, U. Pezzoli και S. Stefanini.

Μια ακόμα αναγνωστική πρόκληση με περιπέτειες, πληροφορίες, γέλιο, αγωνία, και φυσικά, παιχνίδια.

Αυτή τη φορά ο αγαπημένος ποντικός Τζερόνιμο ταξιδεύει στην Αρχαία Ρώμη, το 45 π.Χ, με τη νέα και ακόμη πιο αλλόκοτη εφεύρεση του καθηγητή Βόλτ, μια σφαίρα από καθρέφτη που η ταχύτητά της είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός και την ονόμασαν Σολάρια.

Μαθαίνουμε για τον μύθο του Ρωμύλου και του Ρώμου, περιηγούμαστε στην πόλη, βλέπουμε τα ντυσίματα των Ρωμαίων, τα σπίτια τους και τα φαγητά τους, ακούμε τα ανέκδοτά τους ενώ παίρνουμε μια ιδέα από την ζωή των πολιτών. Και κάπως έτσι θα βρεθούμε σε μια ρωμαϊκή οικεία σε ένα συμπόσιο με τον Ιούλιο Καίσαρα.

Απολαμβάνω πάντα τα υπέροχα σχέδια που συνδυάζονται τόσο αρμονικά με την απλή γραφή σαν ένα κόμικ ιδανικό για κάθε στιγμή της μέρας.

Επαίνεσα την προσπάθεια του Τζερόνιμο να σώσει έναν σκλάβο προτού πουληθεί σ’ ένα από τα πολλά σκλαβοπάζαρα των Ρωμαίων.

Περίληψη: ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΜΠΕΡΙΟΥ ΒΟΛΤ! ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ, ΘΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΑ! ΣΑΣ ΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ ΕΓΩ, Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΣΤΙΛΤΟΝ.

Έχει τύχει να φάτε σε συμπόσιο, σε μια μεγάλη ρωμαϊκή βίλα; Να πάρετε μέρος σε αρματοδρομίες; Να βρεθείτε στις θέρμες, τα ρωμαϊκά λουτρά; Να γνωρίσετε… τον Ιούλιο Καίσαρα; Ε, εμένα μου έχει τύχει!

Ξεκίνησα για ένα ταξίδι στον χρόνο με τη Σολάρια, την καταπληκτική μηχανή του καθηγητή Βολτ, και ξαφνικά βρέθηκα στην Αρχαία Ρώμη, και προσπάθησα να σώσω έναν σκλάβο πριν πουληθεί… Μα τα χίλια λουκάνικα με σάλτσα ψαριού, έζησα μία από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες της ζωής μου!

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Ένας αγώνας προς τιμήν του αυτοκράτορα

Συγγραφέας: Τζερόνιμο Στίλτον

ISBN: 978-960-04-5130-6

Αρ. σελίδων: 128

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Κέδρος

4-Από τις Εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο εραστής της» της συγγραφέως Ειρήνη Βαρδάκη.

Ένας άντρας ομολογεί έναν φόνο. Στην αρχή δεν γίνεται πιστευτός αλλά όταν αυτός επιβεβαιώνεται τότε ξετυλίγεται ένα κουβάρι ανατροπών.

Μια καλοστημένη παγίδα εις βάρος του Μάξιμου.

Η Ειρήνη Βαρδάκη επιστρέφει με το απόλυτο ψυχολογικό θρίλερ κανόνων και ανατροπών, αγωνίας και ανατροπών, στο πιο ακραίο και επικίνδυνο mind game.

Περίληψη: Νύχτες.

Μόνο νύχτες.

Ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής.

Ένα ζευγάρι που τηρεί κανόνες και αποστάσεις.

Κυρίως αποστάσεις.

Κι ένα αμείλικτα ερωτικό, ψυχολογικό παιχνίδι με ολέθρια κατάληξη.

Κανένα έγκλημα δεν είναι τέλειο, μέχρι να το αποφασίσεις.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Ο εραστής της

Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη

ISBN: 978-618-02-2539-6

Αρ. σελίδων: 472

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Μίνωας

5-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωΐδες του Ομηρικού έπους» της συγγραφέως Μαριλού Ολίβα.

Πρόκειται για μια αλληγορία της Οδύσσειας μέσα από τα μάτια των πιο σημαντικών γυναικών που συνάντησε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του.

Μπορεί η οργή του Ποσειδώνα να τον κράτησε είκοσι χρόνια μακριά από την πατρίδα του, την Ιθάκη και την Πηνελόπη. Μπορεί να γνώρισε κάποιες γυναίκες στην πορεία της επιστροφής μα ο διακαής του πόθος και η άσβεστη φλόγα για να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και στην αγκαλιά της γυναίκας του ήταν αυτό που τον κράτησε προσηλωμένο στον στόχο του.

Αν δεν βρίσκονταν στο δρόμο του αυτές οι γυναίκες, ο Οδυσσέας δεν θα επέστρεφε στην Ιθάκη.

Η Οδύσσεια των αρχαίων αντανακλά την Οδύσσεια του σήμερα. Ο Οδυσσεάς παλεύει με τις φουρτούνες της ζωής, όπως αγωνίζεται ο καθένας μας με την καθημερινότητα, όπου όσες φορές κι αν πέσει θα σηκωθεί, όπου χάνει και ξαναβρίσκει την ελπίδα.

Η συγγραφέας εμπνευσμένη από την Οδύσσεια ξαναπλάθει μια ιστορία μοναξιάς, λυρισμού, μελαγχολίας, νοσταλγίας και αγώνα. Αγώνα για αποδοχή, για επιβίωση, για αγάπη, για τον ανεκπλήρωτο έρωτα, για τη μάχη με το άλλο φύλο.

Περίληψη: Αν οι γυναίκες που συνάντησε δεν τον είχαν βοηθήσει, ο Οδυσσέας ίσως να ταξίδευε ακόμα.

Η Οδύσσεια δεν είναι μόνο η ιστορία της περιπλάνησης και του νόστου ενός άντρα. Είναι και η ιστορία της αγάπης πολλών γυναικών. Της Καλυψώς που ερωτεύεται τον Οδυσσέα, αλλά αναγκάζεται να τον αφήσει να φύγει.

Της Ευρύκλειας, της παραμάνας που τον μεγάλωσε.

Των Σειρήνων, που είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τη γοητεία τους για να τον κατασπαράξουν.

Της ρομαντικής Ναυσικάς, που επιθυμεί να γίνει πατέρας των παιδιών της.

Της δεσποτικής Κίρκης, που περιφρονεί τους άντρες μέχρι να συναντήσει τον Οδυσσέα, ο οποίος είναι διαφορετικός απ’ όλους τους άλλους.

Της Πηνελόπης, που δεν περιμένει απλώς να γυρίσει ο άντρας της, αλλά αποδεικνύεται αντάξιά του στην πανουργία και στο πείσμα. Απέναντι στις φωνές τους λειτουργεί αντιστικτικά η φωνή της θεάς Αθηνάς.

Για πρώτη φορά το ομηρικό έπος προσεγγίζεται μέσα από την οπτική των γυναικείων χαρακτήρων. Η συγγραφέας, πιστή στο πρωτότυπο, αναδεικνύει τις ηρωίδες και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην εξέλιξη του μύθου και στην επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωΐδες του Ομηρικού έπους

Συγγραφέας: Μαριλού Ολίβα

ISBN: 978-960-04-5267-9

Αρ. σελίδων: 216

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Κέδρος

6-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Το μωρό της σοφίτας» της συγγραφέως Λένας Μαντά.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό βιβλίο που μιλάει για τα παιδιά της σοφίτας.

Νεαρές κοπέλες από πολυμελείς οικογένειες και φτωχές στέλνονταν στις πόλεις για να δουλέψουν ως ψυχοκόρες και κατέληγαν «δουλικά», άβουλα κι αδύναμα ενάντια στις δυσβάσταχτες συνθήκες διαβίωσης.

Περίληψη: Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…

Εσύ που κρατάς στα χέρια σου τούτο το γραπτό, άκουσες ποτέ για τα «μωρά της σοφίτας»; Σου πέρασε από το μυαλό πόσες ψυχές δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Ανίδεος είσαι, αναγνώστη, για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, ολισθήματα, αμαρτίες, ακόμη και ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά…

Βρέθηκαν πολλά τέτοια μωρά, έπειτα από χρόνια, όταν τα παλιά αρχοντικά ήρθε η ώρα τους να γίνουν πολυκατοικίες. Οι συνθήκες υγρασίας φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο ώστε να μετατραπούν σε μικροσκοπικές μούμιες που σόκαραν όσους τα ανακάλυψαν. Τα μωρά της σοφίτας…

Εγώ δε βρίσκομαι ανάμεσά τους όμως… Είμαι ένα μωρό της σοφίτας αλλά εγώ έζησα. Και μεγάλωσα…. Για να γράψω την ιστορία μου…

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Το μωρό της σοφίτας

Συγγραφέας: Λένα Μαντά

ISBN: 978-618-01-4795-7

Αρ. σελίδων: 464

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Ψυχογιός

7-Από τις Εκδόσεις Ιβίσκος κυκλοφορεί το συλλογικό βιβλίο «Πέντε Θρύλοι» του ιδρύματος Anasazi Foundation.

Πρόκειται για αλληγορικές ιστορίες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας. Να γιατρέψουμε τις πληγές μας, να βρούμε την εσωτερική συμφιλίωση και γαλήνη που τόσο έχουμε ανάγκη σε μια αμφιλεγόμενη εποχή. Να κάνουμε ειρήνη με την ψυχή μας, να μας αγκαλιάσουμε, να μας αποδεχτούμε, να συμφιλιωθούμε με τα λάθη μας και να χαράξουμε την πορεία για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο των λαθών μας σε άλλους, να μην αναλαμβάνουμε το μέρος των ευθυνών που μας αναλογεί. Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και του μαθαίνει πως μόνος μπορείς να καταφέρεις λίγα αλλά σαν ομάδα μπορείς να καταφέρεις πολλά. Μα πάνω απ’ όλα, η κινητήριος δύναμη για όλα αυτά είναι η Αγάπη. Η αγάπη και η αποδοχή, τόσο προς τον εαυτό σου αλλά και προς τους άλλους.

Περίληψη: Πολύτιμες θεραπευτικές ιστορίες που θα σε βοηθήσουν να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου και τους γύρω σου

Εμπνευσμένο από τη βαθιά σοφία της ινδιάνικης παράδοσης, το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, των οποίων οι αντιμαχόμενες καρδιές απειλούν να καταστρέψουν τις ίδιες τις ζωές τους, αλλά και την κοινότητά τους.

Παγιδευμένα σε ένα φαράγγι, τα δύο αδέρφια σώζονται από έναν μυστηριώδη ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος διαισθάνεται την ενδόμυχη ανάγκη τους για ειρήνη. Προσφέρεται να τους οδηγήσει σπίτι τους, προσκαλώντας τους να ανοίξουν τις καρδιές τους για μια Νέα Αρχή.

Αφού συμφωνούν, τους διδάσκει τους Πέντε Θρύλους της Ειρήνης. Και καθώς προχωρούν, μαθαίνουν ότι είμαστε όλοι μας ικανοί να φέρουμε την ειρήνη στις ζωές μας, καθώς και πώς αυτό επιτυγχάνεται. Η αποκάλυψη αυτή δεν σώζει τελικά μόνο τα αδέρφια, αλλά και τους λαούς τους.

Μια ποιητική αφήγηση συμφιλίωσης που γλυκαίνει τις καρδιές μας και μας προσφέρει μια ελπιδοφόρα διέξοδο από τα «φαράγγια» των δικών μας πολέμων –εσωτερικών και εξωτερικών.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Πέντε Θρύλοι

Συγγραφέας: Anasazi Foundation

ISBN: 9786185505714

Αρ. σελίδων: 152

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Ιβίσκος

Φίλοι Αθηναίοι. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε την Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου. Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και ώρα 18:00, στα πλαίσια της συνεργασίας με το Δήμο Περιστερίου, ανοίγει τις πύλες της η Έκθεση Βιβλίου στο Άλσος Περιστερίου, την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Περιστερίου και ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών – Εκδοτών Αθηνών & Προαστίων, υπό την αιγίδα της ΠΟΕΒ.

Θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου μέχρι και τις 4 Ιουνίου 2023, θα λειτουργεί καθημερινές και Κυριακές από τις 18:00 έως 22:30, ενώ Παρασκευή και Σάββατο από 18.00 έως 23.00. Επίσης τις δύο τελευταίες Κυριακές, θα λειτουργήσει και το πρωί 11.00 – 14.00.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και θα συγκεντρωθούν καινούργια και μεταχειρισμένα βιβλία με σκοπό να δωριστούν, μετά το πέρας της έκθεσης, στις βιβλιοθήκες του Δήμου Περιστερίου, καθώς και στην ελληνική κοινότητα της Γεωργίας.