Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Δεκέμβρης, εορταστικό mood… Μετά από δυο χρόνια σιωπής, οι εορταστικές εκδηλώσεις αναμένονται κανονικά, κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη. Διαλέξατε βιβλίο για τις στιγμές χαλάρωσης του Σαββατοκύριακου;

1-Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το βιβλίο «Η κυρά των αγγέλων» της συγγραφέως Αλέκας Ζωγράφου.

Στη νότια Ιταλία αλλά και τη Σύρο του προηγούμενου αιώνα μας ταξιδεύει η συγγραφέας. Οι ζωές των ηρώων της γίνονται ομόκεντροι κύκλοι με τα ιστορικά γεγονότα σ’ ένα περιπετειώδες ανάγνωσμα. Προϊόν έρευνας στα νότια του χάρτη. Γεγονότα, σημεία, πρόσωπα, όχι μόνο στην Νάπολη και την γραμμή του Αμάλφι αλλά και γεφυρώματα με τη δικιά μας Σύρο.

Ένα πρωτότυπου θέματος βιβλίο στο οποίο τη γεμάτη ανατροπές πλοκή πλαισιώνουν γνωστά και άγνωστα περιστατικά, καθώς και ήθη και έθιμα της νότιας Ιταλίας και της Σύρου. Στο επίκεντρο, η “accabadora”, η «γυναίκα του γλυκού θανάτου» και η Γκράτσια, η ηρωίδα μας. Μια ιστορία πόνου με απώλειες και νίκες, αλήθειες και ψέματα, οδυνηρές αποφάσεις.

«Η κυρά των αγγέλων» είναι μια έκφραση για την Παναγιά, Την οποία οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος θα αναζητήσουν για βοήθεια, για λύτρωση, για αναγνώριση της δύναμής Της σε ό, τι αμάρτημα ψάχνει για συγχώρεση.

Διάχυτη η πολιτική ιστορία. Πραξικόπημα Μουσολίνι, πορεία προς την Ρώμη και την άνοδό του στην εξουσία, ιταλική κατοχή της Ελλάδας και της Σύρου, όπως και οι 4 μέρες της Νάπολη που εναντιώθηκε και γλίτωσε από τους Γερμανούς. Η δικτατορία του Μεταξά, η πτώση του φασισμού στην Ιταλία, οι επαναστάτες Παρτιζάνοι και το πρώτο άκουσμα του “Bella ciao”, η απελευθέρωση των δύο λαών από τα δεινά τους και από πιθανά πολιτικά στεγανά που τους καθόριζαν.

Θίγεται και η δύναμη του έρωτα, η αξία της αγάπης μέσα από το καταστροφικό πάθος της εμμονής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μια μοιραία νύχτα του 1917 η νεαρή  Γκράτσια βιώνει την απώλεια, ενώ ταυτόχρονα γίνεται κοινωνός της τέχνης του «γλυκού θανάτου». Με το ξύλινο σφυρί της ακαμπαντόρα και ένα εισιτήριο στο χέρι εγκαταλείπει τη Σαρδηνία και βρίσκει καταφύγιο στο Ατράνι, ένα μικρό ψαροχώρι κοντά στο Αμάλφι.

Η γνωριμία της με την Τζουζεπίνα, αρχικά της φαίνεται σαν δώρο θεού, όμως γρήγορα μαθαίνει πως η μαυροντυμένη και βλοσυρή γυναίκα, που όλοι αποκαλούν Σεβέρα, είναι μέλος της Καμόρα, του αδίστακτου συνδικάτου του εγκλήματος που λυμαίνεται τη νότια Ιταλία. Το προξενιό που εκείνη της κανονίζει με τον Λουίτζι κρύβει σκοτεινούς σκοπούς. Η Λαβίνια, η μοναδική φίλη της Γκράτσια, γίνεται ο φάρος που αποκαλύπτει την πλεκτάνη της Σεβέρα…

Το πραξικόπημα του Μουσολίνι και η Πορεία προς τη Ρώμη δίνουν την ευκαιρία στις δύο φίλες να αναζητήσουν την τύχη τους στη Νάπολη, σε μία προσπάθεια να ξεχάσουν τις πληγές του παρελθόντος και να χαράξουν καινούριους δρόμους.

Τα χρόνια περνούν και η Γκράτσια καταφέρνει να χτίσει τη ζωή της από την αρχή. Σπουδάζει, βρίσκει δουλειά και ερωτεύεται έναν Έλληνα γιατρό, τον Τζώρτζη. Το αρρωστημένο όνειρο του Ντούτσε για το “mare nostrum” και ο πόλεμος που ξεσπά στην Ελλάδα, οδηγούν την Γκράτσια και τον σύζυγό της στη Σύρο, όπου με κίνδυνο της ζωής τους συμμετέχουν στην Αντίσταση κατά της ιταλικής Κατοχής. Ο λιμός που μαστίζει το νησί, αλλά και το στίγμα της καθολικής ισοπεδώνουν σχέσεις και δημιουργούν απώλειες…

Όταν η Γκράτσια επιστρέφει και πάλι στη Νάπολη, τα μυστικά και οι αλήθειες που την περιμένουν θα τη συγκλονίσουν και θα ταράξουν τις ισορροπίες της. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει είναι οδυνηρές και μόνο η Κυρά των Αγγέλων μπορεί να καθοδηγήσει τα βήματά της…

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που ιστορικά γεγονότα δένονται αρμονικά με τις ζωές των ηρώων, ενώ τη γεμάτη ανατροπές πλοκή πλαισιώνουν γνωστά και άγνωστα περιστατικά, καθώς και ήθη και έθιμα της νότιας Ιταλίας και της Σύρου.

Συγγραφέας: Αλέκα Ζωγράφου

ISBN: 9789606218071

Αρ. σελίδων: 544

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

2-Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο «Το πάρτι» της πολυγραφότατης συγγραφέως Λίνας Μουσιώνη. Η εικονογράφηση είναι της Σάντρας Ελευθερίου. Ενδείκνυται για ηλικίες 8+ ετών.

Ένα βιβλίο που πλημμυρίζει με συναισθήματα τον αναγνώστη. Η συγγραφέας μιλά αισιόδοξα για τον φόβο της ασθένειας ή της απώλειας με αγάπη και παιχνιδιάρικο τρόπο, για τόσο σοβαρά θέματα. Εξάλλου, η κυρία Μουσιώνη πάντα προσεγγίζει ευγενικά τα ευαίσθητα θέματα με τα οποία καταπιάνεται.

Τα αδέρφια Αμαλία και Μάνος αποχωρίζονται για ένα χρονικό διάστημα τους γονείς τους, χωρίς πληροφορίες για τον προορισμό τους. Τα πληγώνει και τα πονάει αυτή η σιωπή. Πώς να διαχειριστούν τόσες απορίες και στενοχώρια;

Η μαμά τους αφήνει οδηγίες για την οργάνωση του πάρτι γενεθλίων της μέσα από παράξενους γρίφους. Θα καταφέρουν τα παιδιά να λύσουν τους γρίφους και το μυστήριο που πλανιέται γύρω από την ξαφνική αποχώρηση των γονιών τους;

Σκαλίζοντας τις αναμνήσεις τους, θα συνειδητοποιήσουν πόσο συγκλονιστική περιπέτεια είναι η ζωή και πώς μπορείς να τη ζεις πάντα σαν παιχνίδι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Αιμιλία και ο Μάνος αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν το πάρτι γενεθλίων της μαμάς τους που λείπει σε μυστηριώδες ταξίδι. Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά αν όλες οι οδηγίες δε δίνονταν μέσα από παράξενους γρίφους…

Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

ISBN: 978-618-03-3217-9

Αρ. σελίδων: 96

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

3-Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το βιβλίο «Αίμα από Ασήμι» της συγγραφέως Αγγελίνας Παπαδημητρίου. Πώς θα ένιωθες αν ξυπνούσες στο απόλυτο σκοτάδι; Εκεί, όπου κρύβονται οι χειρότεροι φόβοι σου;

Ξέρετε την αδυναμία μου στα βιβλία φαντασίας. Στο συγκεκριμένο, η Ναντίν έχει το χάρισμα του αστρικού ταξιδευτή, δηλαδή κλείνει τα μάτια και ταξιδεύει με την ψυχή της στον αστρικό κόσμο. Κάτι ακίνδυνο, ώσπου ξυπνά, μαζί με άλλους αστρικούς ταξιδευτές, σε ένα σκοτεινό μέρος, με πλάσματα βγαλμένα από τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες. Δαίμονες, έτοιμους να την κατασπαράξουν. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, ένα λάθος αρκεί για να χαθούν τα πάντα.

Η Ναντίν πρέπει να μάθει τα πάντα από την αρχή, αφού τίποτα δεν προϋπάρχει και ο κόσμος πρέπει να φτιαχτεί και να συντηρηθεί από όσους κατοικούν σε αυτόν. Θα δαμάσει τις νέες της δυνάμεις, βοηθώντας το Φως στην αρχέγονή του μάχη ή θα διαλέξει την προσωπική της επιθυμία να γυρίσει στην κανονική της ζωή;

Η συγγραφέας μας χαρίζει μια σύγχρονη προσέγγιση του θέματος, πολυεπίπεδους χαρακτήρες και ζωντανούς διαλόγους που κάνουν την - εμπνευσμένη από θρησκεία, μαγεία και μυθολογία- αφήγηση να καλπάζει. Το μυστήριο βαδίζει δίπλα στη δράση κι η αγωνία στην περιπέτεια σ’ ένα εντυπωσιακό και πρωτότυπο αποτέλεσμα.

Υγ. Αχ, Σεμπάστιαν!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πώς θα ένιωθες αν ξυπνούσες στο απόλυτο σκοτάδι; Εκεί, όπου κρύβονται οι χειρότεροι φόβοι σου; Η Ναντίν έχει από μικρή το χάρισμα να κλείνει τα μάτια και να ταξιδεύει με την ψυχή της στον αστρικό κόσμο. Μέχρις ότου, αυτό που ως τώρα τη βοηθούσε να ξεφεύγει από τις δυσκολίες μετατράπηκε σε κίνδυνο για την ίδια της την ύπαρξη. Στο τελευταίο της ταξίδι δεν επιστρέφει στο σώμα της, αλλά ξυπνά σε ένα μέρος ζοφερό, όπου το Σκότος κυριαρχεί και κρύβει πλάσματα βγαλμένα από τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες.

Όμως, εκεί δεν είναι μόνη. Για πρώτη φορά στη ζωή της βρίσκεται μαζί με άλλους αποκομμένους αστρικούς ταξιδευτές, που μοιράζονται το ίδιο χάρισμα. Για πρώτη φορά νιώθει ότι ανήκει κάπου. Και παρ’ όλα αυτά, θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στην κανονική της ζωή και στους ανθρώπους που αγαπά.

Πρέπει να δαμάσει τις νέες δυνάμεις που έχει αποκτήσει και να βοηθήσει το Φως στην αιώνια μάχη του, παραμένοντας σε έναν κόσμο όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές, ενώ ένα και μόνο λάθος αρκεί για να χαθούν τα πάντα. Η Ναντίν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις δικές της επιθυμίες και στο να βοηθήσει σε μια αρχέγονη μάχη, όσο οι Δαίμονες καραδοκούν στο σκοτάδι, έτοιμοι να την κατασπαράξουν.

Συγγραφέας: Αγγελίνα Παπαδημητρίου

ISBN: 9789606214271

Αρ. σελίδων: 420

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις:  Χάρτινη Πόλη

4-Από τις Εκδόσεις  Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Το μυστικό του κολλητού μου της συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη.. Η εικονογράφηση είναι του Πέτρου Χριστούλια. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9+ ετών. Παραστατικές και διασκεδαστικές εικόνες που εξάπτουν τη φαντασία.

Ένα γλυκό και συγκινητικό μυθιστόρημα για τη φιλία μέσα από αναπάντεχα γεγονότα και απανωτές εκπλήξεις. Ζωντανοί χαρακτήρες και μια ιστορία που γεννά πολύ συναίσθημα. Η φιλία θέλει καθημερινό αγώνα για να μείνει ζωντανή. Με μια τρυφερή και χιουμοριστική ιστορία οι αναγνώστες καλούνται να ανακαλύψουν ένα νέο μυστικό.

Μετά το προηγούμενο «Το μυστικό της κολλητής μου» η πολυγραφότατη και πολυτάλαντη συγγραφέας επιστρέφει με μια τρυφερή, μικρή προεφηβική περιπέτεια. Μια ακόμα περιπέτεια με τη Νικολέτα-Ελένη ή Νένη.

Μάχη φύλων ή φίλων... Μονομαχίες αγοριών-κοριτσιών με αναπάντεχα αποτελέσματα. Η Νένη είναι ειλικρινής κι ευαίσθητη, με καθαρό βλέμμα και σταράτα λόγια. Στο σπίτι του κανείς φυλάει καλύτερα τα μυστικά των άλλων. Ειδικά όταν ο κολλητός σου, ο Νεοκλής, αρχίζει και κάνει κολλητή παρέα με κάποιον «που μισεί τα κορίτσια», πιο καλά να παραμένεις στο σπίτι. Τι ρόλο παίζει ο συμμαθητής τους ο Ιάσονας που σνομπάρει τα κορίτσια; Πώς γίνεται να πέφτουν συνέχεια ο ένας πάνω στον άλλο; Τα αγόρια εμφανίζονται στη Λέσχη Ανάγνωσης, οπότε η Νένη γράφεται στην ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου για να παίξει κυριολεκτικά στο δικό τους γήπεδο...

Το σχολείο και το σπίτι αποτελούν τον παιδικό μικρόκοσμο. Εκεί χτίζονται οι ιστορίες της κυρίας Ρουσάκη, ώστε να μιλήσει άμεσα στα παιδιά για όσα θέματα τα απασχολούν. Οικογενειακή και σχολική ζωή λοιπόν, με ροή ευανάγνωστη και ενδιαφέρουσα. για την αξία και δύναμη της φιλίας. Με χιούμορ και αγωνία, θίγονται κοινωνικά θέματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Νένη θέλει να είναι πάντα καλή φίλη. Θέλει να κρατάει καλά φυλαγμένα τα μυστικά των άλλων. Όμως, με τη συμμετοχή της στη λέσχη ανάγνωσης και στην ομάδα ποδοσφαίρου, κινδυνεύει να αποκαλυφθεί ένα τεράστιο μυστικό. Το μυστικό του φίλου της του Νεοκλή. Κι έτσι ξεκινά η μεγάλη «μάχη των φίλων». Πώς θα σταθεί άξια απέναντι στον Νεοκλή χωρίς να χάσει και τα δικαιώματά της;

Ίσως τα καταφέρει κάνοντας διαλογισμό, ακούγοντας ιστορίες του παππού της ή τρώγοντας τα μοσχομυριστά ρολάκια κανέλας της αγαπημένης της γειτόνισσας, της κυρίας Θέκλας.

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

ISBN: 978-960-04-5210-5

Αρ. σελίδων: 72

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Κέδρος

5-Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ασπασία –το μυστικό της Καπετάνισσας» του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου. Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία γνωστού γιατρού των Αθηνών στον οποίο η ζωή επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις. Μια περιπέτεια στην Μακρόνησο, μια εκτός γάμου εγκυμοσύνη και μια τρομερή αποκάλυψη πενήντα χρόνια μετά, τα κάνει όλα ρημαδιό. Μια δυνατή ιστορία συναισθημάτων, με άρωμα Κυκλάδων, Σμύρνης και Πόντου.

Αγάπη κι αγωνία, ένταση και τραγικότητα, σφιχταγκαλιασμένες σε κάθε σελίδα. Ιάσων και Ασπασία. Πού σμίγει η ψυχή με τον πόνο; Πληγές μυαλού, καρδιάς και ψυχής. Ένα κοινωνικό δράμα φωτιάς κι ελπίδας. Για τα ελάχιστα διαχωριστικά της ζωής με το θάνατο, της ευτυχίας με τη δυστυχία, σωστού και λάθους.

Κοινωνικές παρωπίδες, «θέλω» και «πρέπει», προκαταλήψεις κι άγραφοι κανόνες, συγκυρίες, ψέματα, οικογενειακά μυστικά και τιμωρίες, άλυτοι γρίφοι, επιπτώσεις τραγωδίας και τιμήματα, εκβιασμοί, αλλαγές, παιχνίδια της μοίρας και σωστές στιγμές. Επιλογές που θα καθορίσουν μοίρες κι αιωρούμενα δεδομένα. Συναρπαστική αφήγηση, με ιστορικές πινελιές και κινηματογραφικά πλάνα. Ήρωες που εξελίσσονται. Γλώσσα λιτή μα μεστή, γεμάτη εικόνες. Θα οδηγηθούμε στην κάθαρση;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Κύθνος, αρχές της δεκαετίας του 1950.​ Ο Ιάσονας και η Ασπασία φωτίζονται από τη φλόγα του έρωτα. Καίγονται όμως στην πυρά της πιο σκληρής τιμωρίας, που επιφυλάσσει ημικρή, κλειστή κοινωνία του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού.​

Αθήνα, 2002.

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι της μοίρας, φέρνει έναν ώριμο άνδρα μπροστά σε μια σκληρή αλήθεια, που ανατρέπει ό,τι ήξερε μέχρι τότε.​ Ποιος άλλος άραγε εκτός από τη μητέρα του, θα μπορούσε να τον λυτρώσει;

Η κάθαρση είναι αναπόφευκτη ή είναι πια πολύ αργά;​ Μια ιστορία για την αγάπη, το ψέμα και τη δύναμη της στιγμής. Της σωστής...

Συγγραφέας: Θοδωρής Δεύτος

ISBN: 9789606218088

Αρ. σελίδων: 424

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

6-Από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο  «Ο μαγικός καθρέφτης»  της σειράς Αστροφιλαράκια της συγγραφέως Linda Chapman. Η μετάφραση ανήκει στην Ράνια Τζιαμπίρη. Η  εικονογράφηση είναι της Lucy Fleming. Ενδείκνυται για παιδιά 9+ ετών.

Μια αλεπού στο εξώφυλλο και μια ονειρεμένη εικονογράφηση μπορούν να κάνουν το θαύμα τους όταν είσαι παιδί... Ξεφεύγουμε απ’ τον σκληρό ρεαλισμό με όχημα τη μαγεία, τη φαντασία και τα ζώα.

Μια γλυκιά και όμορφη περιπέτεια στο μαγικό δάσος. Τρία κορίτσια, που έχουν μαγικά ζώα, τα επιλέγουν ως συνεργάτες για να σώσουν τον κόσμο από σκοτεινές μαγικές δυνάμεις. Οκτώ μαγικά ζώα στέλνονται στον ανθρώπινο κόσμο για να βρουν έναν φίλο αστεράτο που πιστεύει ακόμα στη μαγεία. Κάτι δεν πάει καλά στον ανθρώπινο κόσμο, γι' αυτό και τα ζώα του αστρικού κόσμου παρεμβαίνουν για να πολεμήσουν το κακό.

Λόγω των σύντομων και όμορφα σχεδιασμένων κεφαλαίων, κυριολεκτικά πετάει κανείς πάνω από τις σελίδες. Η απλή γραφή του διαβάζεται απνευστί. Προς το τέλος, γίνεται πιο σκοτεινό απ’ ό, τι περιμένεις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Πιστεύεις στη μαγεία; Η Μάια και οι τρείς φίλες της πιστεύουν! Και όταν συναντούν τα Αστρερόζωα, ένας καινούργιος μαγικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Η μεγαλύτερη αδερφή της Μάια έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται περίεργα και τα Αστρερόζωα διαισθάνονται ότι η σκοτεινή μαγεία έχει βάλει το χέρι της. Μπορούν τα κορίτσια να χρησιμοποιήσουν την καινούργια τους Αστρομαγεία για να τη σταματήσουν;

Ένα μοναδικό μυθιστόρημα με τέσσερις ηρωίδες και τα Αστρερόζωά τους που ήρθαν από τον Αστερόκοσμο στη γη, για να προστατέψουν τους ανθρώπους.

Συγγραφέας: Linda Chapman

ISBN: 9789605931865

Αρ. σελίδων: 160

Έτος έκδοσης: 2018

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Κίτρινο Πατίνι: Το Κίτρινο Πατίνι δεν είναι απλώς ένα εκδοτικό εγχείρημα. Είναι ένα μαγικό όχημα! Χωράει όλους τους φίλους των ποιοτικών εκδόσεων αλλά και δημιουργούς που θέλουν να γίνουν συνταξιδιώτες μας!

Προορισμός του η δημιουργία πρωτότυπων εκδόσεων, τεκμηριωμένων και προσιτών σε όλους. Εκδόσεων που απευθύνονται στα παιδιά και τους γονείς, αλλά θα αποτελέσουν επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας.

Το όραμα τους είναι: Θα μπορούσαμε να πούμε ένα απλό κλισέ όπως «προώθηση της φιλαναγνωσίας» και να το κλείσουμε εκεί. Το Κίτρινο Πατίνι μας όμως τσουλάει με φόρα για στόχους πολύ πιο μεγαλεπήβολους! Φιλοδοξούμε να ενθαρρύνουμε τα χαρίσματα που τόσο αβασάνιστα παραμελούνται για χάρη της εξειδίκευσης και των λεγόμενων «γνωστικών δεξιοτήτων». Θέλουμε να προάγουμε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, το συναίσθημα, την έκφραση. Γιατί αυτά ενδυναμώνουν και ζωντανεύουν οποιοδήποτε εγχείρημα στη ζωή μας.

Εμπνευστές των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι είναι η συγγραφέας- εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη και ο συγγραφέας, σχεδιαστής και προγραμματιστής Μάνος Κρόκος, αμφότεροι με μακρόχρονη παρουσία στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, της εκπαίδευσης και του δημιουργικού παιχνιδιού. Μαζί τους στη μαγική διαδρομή μια πολυμελής ομάδα από επιστημονικούς και άλλους συνεργάτες. Ακολουθώντας ένα μοντέλο συνεργατικό, ανοιχτό και φιλοσοφημένο, το Κίτρινο Πατίνι υπόσχεται να δημιουργήσει με τις Παραμυθοκάρτες του μια άλλη πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί η φαντασία!



Η σημερινή μου συνέντευξη αφορά μια αγαπημένη συγγραφέα που δεν χρειάζεται συστάσεις.

«Αλμύρα, η ευτυχία αλλιώς» ονομάζεται το νέο βιβλίο της συγγραφέως Ρένας Ρώσση- Ζαΐρη που κυκλοφόρησε τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Στάμω, Οδυσσέας, Κλοέ, Αντέλ, Αχιλλέας και Ιουλία. Έξι ήρωες που διαμορφώνονται από τη δύναμη του πάθους τους. Από τον ιδρώτα, τα δάκρυα, τη θάλασσα.

Η αλμύρα στροβιλίζεται στη μητρόπολη της τέχνης, τη Βιέννη, ανακαλύπτει το μαργαριτάρι της Αυστρίας, το Χάλστατ. Αφουγκράζεται ήχους κι ανασαίνει μυρωδιές μιας άλλης εποχής στο Παρίσι, βουτάει στα χρώματα παρέα με τους ζωγράφους της ρομαντικής Μονμάρτης, σαγηνεύεται από την «Ελληνίδα του γαλλικού νότου», τη Μασσαλία.

Σπουδάζει στην πόλη με τη νεανική καρδιά, τη Βοστώνη κι αναζητάει το σήμερα στην παγκόσμια μητρόπολη, τη Νέα Υόρκη.

Η αλμύρα αγκαλιάζει τη γη της πέτρας και της ελιάς, την άγρια γοητεία της Μάνης: το Προσήλιο, τη Στούπα, την Καρδαμύλη. Υμνεί τη Μεσσηνία και την καρδιά της, τη μοναδική Καλαμάτα. Περιπλανιέται στη μαγευτική Λέσβο: στην αρχοντική Μυτιλήνη, βουτάει στη λυτρωτική γοητεία του Μόλυβου. Βιώνει μοναδικές εμπειρίες στο νησί με τα χίλια πρόσωπα, τη Ρόδο, μαγεύεται από την Τζιά. Ένα βιβλίο-ταξίδι στα πιο βαθιά μας συναισθήματα.

Καλησπέρα σας κυρία Ρώσση-Ζαΐρη. Αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας. Μετά την ανάγνωση του τελευταίου σας βιβλίου «Αλμύρα, η ευτυχία αλλιώς», ομολογουμένως, για μέρες σκεφτόμουν τι είναι για μένα η ευτυχία, οπότε εύλογα θα ρωτήσω, τι είναι για σας η ευτυχία;

Απ: Λαχταρούσα να γράψω για την ευτυχία. Την ευτυχία, που όπως πιστεύω εγώ, είναι συνυφασμένη με την ευτυχία. Είναι το άλλο της πρόσωπο. Κρύβεται στα δάκρυα της χαράς, στον ιδρώτα του έρωτα, στη θάλασσα που λατρεύω.Το μυθιστόρημά μου παλεύει να αγγίξει την ευτυχία, προσπαθώντας να τεκμηριώσει πως το πραγματικό νόημα της ζωής μας, ο λόγος για τον οποίο γεννιόμαστε, είναι να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Έξι ήρωες, όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους. Μιλήστε μας γι’ αυτούς. Με ποιον δεθήκατε περισσότερο και γιατί;

Απ: Δεν μπορώ να γράψω χωρίς να νιώσω, με όλη τη σημασία της λέξης. Γιατί τότε δεν θα νιώσει τίποτα κι ο αναγνώστης. Συμπάσχω με τους ήρωές μου, γκρινιάζω, θυμώνω, λυπάμαι, κλαίω, χαίρομαι, ονειρεύομαι, ερωτεύομαι σαν κι εκείνους, ακόμα κι αν οι χαρακτήρες τους απέχουν πολύ από τον δικό μου. Τοποθετώ τον εαυτό μου στη δική τους θέση τους, παλεύω να διεισδύσω στον ψυχισμό τους.

Η Στάμω, ο Οδυσσέας, η Αντέλ, η Κλοέ, ο Αχιλλέας, η Ιουλία,απέκτησαν «σάρκα και οστά» άρχισαν να αλωνίζουν κάθε σελίδα της «Αλμύρας»βίωσαν τον έρωτα, το λάθος, το πάθος, την προδοσία, την απόρριψη, την απώλεια…

Η Στάμω γεννιέται σε ένα άγριο και συνάμα ηλιόλουστο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης. Στο διάβα της ζωής της έρχεται αντιμέτωπη με έναν έρωτα απρόσμενο. Παλεύει να μη ζήσει για τους άλλους, να μην τους αφήσει να καθορίσουν εκείνοι τις επιλογές της. Είναι όμως δυνατόν;

Ο Οδυσσέας βιώνει τους καβγάδες των γονιών του, αντικρίζει το μίσος που κρύβουν στα μάτια τους ο ένας για τον άλλο. Μάρτυρας της οργής και της βίας τους, μεγαλώνει δημιουργώντας έναν πλασματικό εσωτερικό χάρτη για τον κόσμο που ζει. Το καλό και το κακό αρχίζουν να συγκρούονται μέσα του χρόνια πολλά. Μια διαρκής μάχη είναι. Και δεν ξέρει καν αν θα βγει νικητής.

Η Ιουλία μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια που την προσβάλλει τη μειώνει, την κακοποιεί ψυχολογικά. Φοβισμένη, πονεμένη, αλλά γενναία, αποφασίζει να θέσει τους δικούς της κανόνες. Την προσμένει η Νέα Υόρκη και το αμερικάνικο όνειρο.

Την Κλοέ την πλημμυρίζουν ενοχές και τύψεις. Η αίσθηση της απώλειας χαράζει ουλές στην καρδιά της, μέχρι που ανακαλύπτει ένα κομμάτι του νεότερου εαυτού της και πληρώνει ακριβά την επιλογή της.

Ο Αχιλλέας είναι παραχαϊδευμένος από τους γονείς του, αγενής, εγωιστής, αυταρχικός. Η μοίρα τον σπρώχνει σε μια επιλογή ψυχοφθόρα. Κι είναι ο έρωτας, αλλά κι ένα μολυβένιο στρατιωτάκι που τον αναγκάζουν να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του.

Αγάπησα και συμπόνεσα όλους τους ήρωές μου, περισσότερο όμως δέθηκα με τηνΑντέλ, την κεντρική μου ηρωίδα. Έγινα ένα μαζί της καθώς έψαχνε εναγωνίως τη μητέρα της, γυρεύοντας τη γυναικεία της υπόσταση. Η έλλειψη της μητρικής στοργής που την έχει σημαδέψει, η επιμονή στην αναζήτησή της, δεν είναι παρά η κάλυψη του κενού που νιώθει, ο διαρκής αγώνας της να αγαπήσει τον εαυτό της και να τον αποδεχτεί. Μου θυμίζει τον εαυτό μου. Κι εγώ μεγάλωσα χωρίς μητέρα και την καταλαβαίνω απόλυτα.

Επίσης, θίγετε ένα αρκετά ευαίσθητο θέμα, εκείνο της παρένθετης μητρότητας. Πώς επιλέχθηκε; Πόση έρευνα χρειάστηκε για το βιβλίο;

Απ: Το μυθιστόρημά μου αγγίζει πολλά θέματα, ανάμεσα στα οποία και την παρένθετη μητρότητα. Η ηρωίδα μου δέχεται να γεννήσει το παιδί της φιλενάδας της. Καταπιάστηκα με αυτό το δύσκολο θέμα, κάτι που λαχταρούσα πάντα να κάνω, παλεύοντας να αποσαφηνίσω τα συναισθήματα της παρένθετης μητέρας, η οποία «χρησιμοποιεί» τον εαυτό της, χαρίζει ένα κομμάτι του για ιερό σκοπό, δένεται συναισθηματικά, θέλοντας και μη, με το παιδί που κυοφορεί. Και υποφέρει όταν αναγκάζεται να το παραδώσει στους γενετικούς του γονείς.

Ναι, αγχώθηκα, πόνεσα, βούρκωσα παρέα με την ηρωίδα μου και την ένιωσα απίστευτα, γιατί είμαι κι εγώ μητέρα. Το θέμα χρειάστηκε πολλή έρευνα μέσα από την οποία ανακάλυψα πως η παρένθετη μητρότητα αποτελούσε θέμα-ταμπού στη χώρα μας ως το 2005, όποτε κι εμφανίστηκε ως θεσμός. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλά κι αποφασιστικά βήματα σαν λύση- όαση για αρκετά ζευγάρια, προσφέρεται σαν δυνατότητα σε πολλά κέντρα γονιμοποίησης.

Υπήρξε κάποιο γεγονός που υπήρξε ο καταλύτης να μας παραδώσετε ένα ακόμη αριστούργημα;

Απ: Σας ευχαριστώ τόσο πολύ που χρησιμοποιήσατε τη λέξη «αριστούργημα», πραγματικά με συγκινείτε απίστευτα, μου χαρίζετε κουράγιο και δύναμη.Ανεξάντλητη πηγή ιδεών για μένα είναι η ίδια η καθημερινότητα, όλα όσα ζούμε και βιώνουμε τα οποία με εμπνέουν ακατάπαυστα.

Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες του σήμερα, κομμάτι των οποίων είμαι κι εγώ, με κρατούν συνέχεια σε εγρήγορση, παθιάζομαι να χαρτογραφώ την ψυχή τους, να γίνομαι ένα με τις ανησυχίες τους με τα πάθη, τα λάθη τους, τις αγωνίες, τα άγχη τους. Για να τους καταλάβω καλύτερα αρχίζω την ιστορία της ζωής τους από τη μικρή ηλικία, μια κι από εκεί ξεκινούν όλα. Γίνομαι ήρωας στη θέση τους και προσπαθώ να τους νιώσω.

Εμπνέομαι από τους ίδιους τους αναγνώστες μου, που μου ανοίγουν την καρδιά τους, μου μιλούν για τραύματα της παιδικής τους ηλικίας τα οποία έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στην προσωπικότητά τους, μου εκμυστηρεύονται τις προσωπικές τους ιστορίες. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες του ήταν το μονοπάτι που με οδήγησε στην αναζήτηση της ευτυχίας, στην «Αλμύρα».

Δεν νομίζω πως είναι εφικτό για κανέναν συγγραφέα να αποστασιοποιηθεί από όλα όσα γράφει. Κάθε φορά που γράφω ένα βιβλίο καταθέτω, θέλοντας και μη, προσωπικά συναισθήματα κι εμπειρίες. Δε γίνεται αλλιώς. Δεν υπάρχει μυθιστόρημα που έχω γράψει που να μην περιέχει κομμάτια της ζωής μου, αναμνήσεις χαρούμενες και πονεμένες, στοιχεία της προσωπικότητάς μου λόγια ανθρώπων που αγαπώ, πράξεις κι ακούσματα που πίστευα πως έχω ξεχάσει στο διάβα της ζωής. Κι όλα αυτά μαζί ανακατεμένα με τη φαντασία κι όλα αυτά μαζί, ένα με μένα.