Στην εποχή που κυριαρχούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεμίζουμε το διαδίκτυο με εικόνες μας από ευτυχισμένες στιγμές. Γέλια, παρέες, επιτυχίες, ταξίδια, όλα υπάρχουν στο μενού των δημοσιεύσεων και, άθελά μας, μπαίνουμε σε ένα γαϊτανάκι σύγκρισης με τους άλλους: Διασκεδάζω περισσότερο από τους άλλους; Έχω καλύτερη δουλειά ή αυτοκίνητο; Ταξιδεύω αρκετά; Μετά από όλα αυτά, αναπόφευκτα ακολουθεί και το άλλο ερώτημα: Έχω καλύτερη ερωτική ζωή; Ή μήπως κάνω λιγότερο σεξ από τους άλλους;

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση Σεξουαλικής Ευεξίας 2022 της Hims & Hers, το 95% περισσότερων από 7.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι υποθέτουν πως οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από τους ίδιους.

Προσπαθώντας να αποκρυσταλλώσουν αυτούς τους προβληματισμούς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει «φυσιολογική» ποσότητα σεξ. Η σεξουαλική συχνότητα μπορεί, επιπλέον, να υποχωρεί κατά καιρούς και είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να περνά μήνες -ή ακόμα και χρόνια- χωρίς σεξ. Εφόσον ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με τη συχνότητα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλωστε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, μόνο το 22% των ανθρώπων είπαν ότι το να κάνουν περισσότερο σεξ θα βελτιώσει τη σεξουαλική τους ζωή.

Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η πεποίθηση ότι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ μπορεί να διαταράξει τον ψυχισμό σου, καθώς επικεντρώνεσαι περισσότερο σε αυτό που πιστεύεις ότι πρέπει να κάνεις παρά σε αυτό που θέλεις.

Η Rachel Zar, θεραπεύτρια σχέσεων και σεξ, επισημαίνει, μιλώντας στο wellandgood.com ότι συχνά το πρόβλημα με τους ασθενείς της ξεκινά από τα μηνύματα που μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την κακή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Υπάρχει έλλειψη σωστής ενημέρωσης για το πώς είναι μια υγιής σεξουαλική ζωή, ενώ η έκθεση σε εικόνες ευτυχισμένων ζευγαριών στο Instagram έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι οι άλλοι κάνουν διαρκώς σεξ.

«Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ εύκολο να συγκρίνουμε τις ζωές μας με άλλες και να υποθέσουμε ότι κάποιος άλλος είναι πιο ευτυχισμένος. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε στην ίδια θέση με τους άλλους, κάτι που μπορεί να μη μάθουμε ποτέ», λέει η Megwyn White, πιστοποιημένη κλινική σεξολόγος. «Αν νομίζετε ότι όλοι οι άλλοι έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή από εσάς, μπορεί να υποθέτετε ότι δεν είστε αρκετά επιθυμητοί».

Αν και βασίζεται σε ψευδείς υποθέσεις, η τάση να πιστεύεις ότι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ είναι φυσική, υποστηρίζει η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια Gloria Brame. «Είναι ανθρώπινο να τρέφουμε την πεποίθηση ότι οι άλλοι διασκεδάζουν περισσότερο από εμάς, ιδιαίτερα όταν είμαστε απογοητευμένοι από τη δική μας κατάσταση».

Πού οδηγεί αυτή η λανθασμένη αντίληψη
Η πεποίθηση ότι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αυτοεκτίμησή σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε λιγότερο επιθυμητοί. «Ζούμε σε μία συνθήκη ζήλειας, αμφισβητώντας τον εαυτό μας, πιστεύοντας, με αποτέλεσμα να πέφτουμε σε κατάθλιψη», λέει η δρ. Brame. «Η απογοήτευση και οι ανασφάλειες από μόνες τους διαβρώνουν την ψυχική υγεία, οπότε. αν δεν ικανοποιούμε τις σεξουαλικές μας ανάγκες, η συναισθηματική μας υγεία μπορεί να υποφέρει».

«Η πίεση για περισσότερο σεξ είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ κακό κίνητρο, ειδικά αν προέρχεται από μια εξωτερική συνθήκη, αντί για ένα εσωτερικό, εγγενές κίνητρο», λέει η Zar. «Με την πάροδο του χρόνου, τα ζευγάρια που πιέζονται να κάνουν σεξ όταν δεν το θέλουν πραγματικά μπορεί να καταλήξουν να διαπληκτίζονται περισσότερο για τη σεξουαλική τους ζωή, καταλήγοντας να έχουν χαμηλότερη λίμπιντο. Εξάλλου, δεν επιθυμούμε πράγματα που δεν μας αφήνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας».

Πώς θα αντιμετωπίσεις αυτές τις σκέψεις;
Η White υπενθυμίζει ότι σημαντικότερη είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα του σεξ. «Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται έτσι, δοκίμασε να ανακατευθύνεις τις σκέψεις σου ή κάνε μια δραστηριότητα που θα βελτιώσει τη διάθεσή σου», λέει, προσθέτοντας ότι η συζήτηση με ένα έμπιστο αγαπημένο πρόσωπο ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αν, παρ’ όλα αυτά, θέλεις όντως να κάνεις περισσότερο σεξ, η White υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεσαι ταίρι για να βιώσεις την ευχαρίστηση. «Αξιοποίησε την έλλειψη συντρόφου για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, τι σου αρέσει και τι όχι στο σεξ. Ο αυνανισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποκομίσεις τα οφέλη της σεξουαλικής ευχαρίστησης, όπως η τόνωση της διάθεσης, η αυτοπεποίθηση, η υγεία της καρδιάς, ο καλύτερος ύπνος, το λαμπερό δέρμα, η βελτίωση της ανοσίας, η ανακούφιση από τον πόνο και τόσα άλλα». Όσο περισσότερο γνωρίζεις το σώμα σου και τι πραγματικά σε ανεβάζει, τόσο λιγότερο θα νιώθεις ότι η σεξουαλική σου ζωή είναι χειρότερη από των άλλων.

Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες και ανάγκες, επομένως η έννοια της «κανονικής» ποσότητας σεξ δεν υφίσταται. «Μόλις σταματήσεις να σκέφτεσαι ότι πρέπει να κάνεις περισσότερο σεξ, θα χαλαρώσεις και θα νιώσεις μεγαλύτερη σιγουριά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει μερικούς νέους ανθρώπους και σεξουαλικές εμπειρίες στη ζωή σου».

savoirville.gr