Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Έφτασε Σαββατοκύριακο κι αναρωτιόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε. Τα βιβλία ανοίγουν τα παράθυρα του μυαλού μας, διερευνούν τους ορίζοντες μας, ακονίζουν τη σκέψη.

Μέσα από τις σελίδες τους μας επιτρέπουν να ζήσουμε ολόκληρες ζωές. Ανάμεσα σε δεκάδες νέες κυκλοφορίες και μυριάδες τίτλους παλιών και νέων  ξεχωρίσαμε και επιλέξαμε γι’ αυτή την εβδομάδα τα παρακάτω αναγνώσματα. 

1- Το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης επιμελήτριας και συγγραφέως Γεωργία Καλαμαρά με τίτλο Μη μου ξυπνάς τη λύπη των εκδόσεων Υδροπλάνο. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει. Αγωνιώδες και ανατρεπτικό. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: …Μπήκα στην εκκλησία μουσκεμένος από τη βροχή, παγωμένος από τον αέρα και κήδεψα τα όνειρά μου, τη χαρά μου, τα τελευταία ψήγματα αγάπης που είχα μέσα μου. Έθαψα ό,τι πολυτιμότερο μου είχε δώσει ο Θεός και δέχτηκα ό,τι πιο στενάχωρο μου έδωσε ο Διάβολος. Έχασα έναν πατέρα.

Κέρδισα μια «ερωμένη»… Ένα αναπάντεχο γεγονός κλονίζει τις ισορροπίες στη ζωή του Ιάκωβου. Οκτώ χρόνια μετά τίποτα δεν είναι το ίδιο. Το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο κι ο Ιάκωβος βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε αλήθειες που σοκάρουν. Μια κρυφή «ερωμένη». Μια γυναίκα από το παρελθόν που εντοπίζεται άγρια δολοφονημένη.

Μυστικά, ενοχές, λάθη. Ένας έρωτας που γεννάται απρόσμενα. Μια σειρά δολοφονιών με κύριο ύποπτο εκείνον. Και μια λύπη που όταν ξυπνάει γίνεται θάνατος. Μήπως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται; Ή μήπως η αλήθεια είναι πολύ οδυνηρή; Αξίζει τελικά να ξυπνάμε τη λύπη; 

Συγγραφέας: Γεωργία Καλαμαρά 

ISBN: 978-618-207-067-3 

Αρ. σελίδων: 424

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/mi-mou-ksipnas-ti-lipi/ 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Γεωργία Καλαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ηλεία. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Κατοικεί  στην Αθήνα από το 2000. Έχει σπουδάσει Ηλεκτρονικός Μηχανικός και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Ψηφιακές Επικοινωνίες και τα Δίκτυα.

Εργάζεται σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ως editor-proofreader, ωστόσο ασχολείται και με τη διόρθωση κι επιμέλεια κειμένων. Έχει αποσπάσει βραβεία έπειτα από συμμετοχή σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και πολλά διηγήματά της κυκλοφορούν σε ανθολογίες (13 συνολικά) από ποικίλες εκδόσεις, ενώ κάποια άλλα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες (δημοκρατία, Η ΓΝΩΜΗ) καθώς και σε περιοδικά (ΚΕΦΑΛΟΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ). 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μυθιστόρημα και διήγημα, σεμινάρια για τη λογοτεχνία του φανταστικού, καθώς επίσης και σεμινάριο διόρθωσης κι επιμέλειας κειμένων. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί η ανθολογία «Βρόχος» όπου φιλοξενείται η συγγραφική της συνεργασία με τον συγγραφέα Γιώργο Δάμτσιο.

Από τις εκδόσεις Γράφημα κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της επικής φαντασίας «Φεγγαροφύλακες» το οποίο ενέπνευσε τους Silent Vortex και  συνέθεσαν μέταλ κομμάτι με τίτλο «Moonkeepers».

2- Το νέο βιβλίο της ταλαντούχας Αγγελικής Δαφτσίδου με τίτλος Το Γραμμένο της Ισμήνης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Πρόκειται για ένα βιβλίο εποχής. Εξιστορεί έναν έρωτα στον Μεσοπόλεμο, που κόντρα στη μοίρα του προσπαθεί να επιβίωση, σε μια εποχή που αλλάζει. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σε μια περίοδο ανάμεσα σε δύο πολέμους, μια επαρχιακή πόλη μεταμορφώνεται και από λασποχώρι αναπλάθει τον αστικό της ιστό. Η παλιννόστηση και η προσφυγιά οδηγούν τα βήματα των ηρώων της ιστορίας στο πεπρωμένο τους. Σ’ αυτή την εποχή που όλα αλλάζουν, ένας νεαρός ίλαρχος, μια καλοκαιρινή ημέρα, συναντά αναπάντεχα τη γυναίκα της ζωής του.

Από την πρώτη στιγμή νιώθει την ανάγκη να την προστατεύσει, να τη σώσει από τη φυλακή του κορμιού της, δίχως να υπολογίζει τι πραγματικά θέλει εκείνη. Οι Μοίρες όμως έχουν τα δικά τους σχέδια, που είναι υφασμένα με πόνο, προδοσία και έναν χαμένο Παράδεισο. Ποιο είναι το γραμμένο της Ισμήνης; Θα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα της ή ό,τι γράφτηκε δεν μπορεί να ξεγραφτεί;

Συγγραφέας: Αγγελική Δαφτσίδου

ISBN: 978-618-207-064-2

Αρ. σελίδων: 240

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Υδροπλάνο

https://ydroplanobooks.gr/product/to-grammeno-tis-isminis/ 
 
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Αγγελική Δαφτσίδου κατάγεται από ένα ακριτικό χωριό του Έβρου. Τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στη Λάρισα. Σύζυγος, μητέρα, εθελόντρια, με μεγάλη αγάπη στη λογοτεχνία.

3- Η Όλγα Γ. Γεριτσίδου με το βιβλίο Να με Θυμάσαι – Σχετικά με την εκπαίδευση  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις MindPower Publishing.  Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό βιβλίο που στοχεύει στην προετοιμασία ενός παιδιού στη μάθηση, την ενδυνάμωση και την πίστη προς τον εαυτό του. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η έννοια, η υφή, η κατεύθυνση και οι επιδιώξεις της εκπαιδευτικής πορείας του ανθρώπου έχουν απασχολήσει από αρχαιοτάτων χρόνων της ανθρωπότητα. Ως επίκεντρο φιλοσοφικών, ηθικών, θρησκευτικών, επιστημονικών, κοινωνικών, πολιτικών -και όχι μόνο- προβληματισμών το γενικότερο θέμα της γνώσης και της δυνατότητας αποκτήσεώς της, απετέλεσε και αποτελεί μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στόχων, φιλοδοξιών, προσδοκιών και δικαιωμάτων του κοινωνικοποιημένου ατόμου.

Η ιστορική κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα της μοντέρνας κοινωνίας, με τον τρόπο που αναπτύσσεται, εφαρμόζεται και βιώνεται έχει καταστήσει το θέμα της εκπαίδευσης ως την (συνειδητοποιημένη ή μη) επιτομή προσωπικών, διαπροσωπικών και κοινωνικών καταξιώσεων ή/και απαξιώσεων του ατόμου σε όλα τα επίπεδα της υπάρξεώς του. 

Ιδιαίτερα στην νεοελληνική κοινωνία το εκπαιδευτικό φαινόμενο έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις και προεκτάσεις ώστε να διέπεται από συγχύσεις, παρανοήσεις, παρεξηγήσεις, καταχρήσεις και κακοποιήσεις οι οποίες αποπροσανατολίζουν τόσο την κοινή γνώμη όσο και τα μεμονωμένα άτομα (γονείς και παιδιά, διδάσκοντες και διδασκόμενους) τα οποία ενεπλέκονται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο στόχος του παρόντος βιβλίου είναι να στρέψει την προσοχή σε κάποιες από τις διαστάσεις του όλου εκπαιδευτικού θέματος οι οποίες δεν είναι τουλάχιστον αυτόματα αντιληπτές, ορατές ή κατανοητές στον συνειδητοποιημένο ενήλικο πολίτη (διδάσκοντα, γονέα ή εκπαιδευτικό) και οι οποίες είναι απαραίτητα σημαντικές ώστε να υπάρξει καθολική μεγιστοποίηση των ευεργετημάτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Συγγραφέας: Όλγα Γ. Γεριτσίδου 

ISBN: 978-960-6616-15-0 

Αρ. σελίδων: 192

Έτος έκδοσης: 2006

Εκδόσεις: MindPower Publishing

https://mindpower.gr/product/na-me-thymasai/ 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Όλγα Γ. Γεριτσίδου, εκπαιδευτική ψυχολόγος, Μ.Α. πανεπιστημίου McGill Καναδά, επικεφαλής τους ερευνητικού προγράμματος της MindPower Publishing, ασχολείται με την μελέτη και την έρευνα ζωτικών ψυχοκοινωνικών θεμάτων της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας από το 1982.