Στη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού   και Φορέας Λειτουργίας η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.  

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 χρηματοδοτούμε τη διαμόρφωση του  προαύλιου χώρου της Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου Στομίου » δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με το έργο αναβαθμίζεται αισθητικά το μνημείο ενώ αναδεικνύουμε και προστατεύουμε τη βυζαντινή συλλογή των γλυπτών που κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί και φιλοξενούνται στη μονή. Παράλληλα συμβάλλουμε στην ανάδειξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του Κισσάβου και την αύξηση της επισκεψιμότητας στη μονή που αποτελεί τη βόρεια πύλη του Όρους των Κελλίων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης. 

Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου Στομίου

Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου Στομίου χρονολογείται στη βυζαντινή περίοδο και βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι σήμερα στεγάζοντας ανδρική αδελφότητα. Το καθολικό, που ανήκει στον αθωνίτικο τύπο με τρούλλο, ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και ανακαινίσθηκε τον 16ο αιώνα. Σώζεται ακόμη τμήμα του δυτικού περιβόλου του 1497, ενώ τα κελλιά ανήκουν στη σύγχρονη εποχή. Στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ (2000-2006) πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων αναστήλωση του καθολικού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά αρχιτεκτονήματα της Θεσσαλίας. Το παρόν έργο αποσκοπεί στη διαμόρφωση του προαυλίου που περιβάλλει το καθολικό, ώστε να προδιαθέτει θετικά τους πολυάριθμους επισκέπτες ως προς την θέαση του αξιόλογου μνημείου. Επίσης, πρόκειται να προστατευθούν τα βυζαντινά γλυπτά τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά καιρούς στη μονή και τον ευρύτερο χώρο και είναι σήμερα εκτεθειμένα στο προαύλιο.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν τα εξής:

1.Διαμόρφωση του νότιου προαύλιου με μηχανικά μέσα 

2. Πλακόστρωση των τριών επιπέδων με ορθογώνιες πλάκες Πηλίου

3. Κατασκευή φιάλης στο νότιο προαύλιο

4. Δημιουργία χώρων για χαμηλή φύτευση ανάμεσα στα πλακοστρωμένα τμήματα του προαυλίου.

5. Κατασκευή ξύλινου στεγάστρου με επικάλυψη κεραμίδια

6.Εγκαταστάσεις για τα ΑΜΕΑ, που περιλαμβάνουν WC, ράμπες και αναβατόριο

7.Προστασία και ανάδειξη των γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών

8. Έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και σε γραφή braille

Σκοπός του έργου είναι η άρση της αισθητικής υποβάθμισης του μνημείου λόγω της κατάστασης του προαυλίου, η αύξηση της προσπελασιμότητας από το κοινό και η βελτίωση της επισκεψιμότητας του καθώς θα γίνεται συνείδηση στο κοινό η σημασία της ευρύτερης περιοχής στο Βυζάντιο, μέσω του καθολικού και της βυζαντινής συλλογής των γλυπτών.

Το έργο συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κισσάβου και στην βελτίωση της ελκυστικότητας της, της οποίας αποτελεί ουσιώδη πολιτιστικό πόρο, καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη του Ορους των Κελλίων, επίσης, στην προβολή της παραλιακής διαδρομής της Π.Ε. Λάρισας και γενικότερα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.