Το Γενικό Λύκειο Γόννων υποδέχθηκε στην Ελλάδα από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2021 μαθητές και εκπαιδευτικούς από τό Istituto di Istruzione Superiore Niccolo Machiavelli, από το Pioltello της Ιταλίας και το Colegiul Dobrogean Spiru Haret, από την Tulcea της Ρουμανίας. Τα τρία σχολεία συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229, με τίτλο «Υδάτινο περιβάλλον και Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά».
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει σκοπό να παρουσιάσει τη στενή σχέση που υφίσταται ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και την ιστορική και οικονομική εξέλιξη των κοινωνιών που κατοικούν σε αυτό. Για το σκοπό αυτό οι μαθητές, που κατοικούν σε περιοχές που παρουσιάζουν έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, μελετούν διαφορετικά υδάτινα περιβάλλοντα στην Ευρώπη. Γνωρίζουν επίσης τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με τη μόλυνση και την υπερκατανάλωση του νερού, καθώς και την πολιτική που ακολουθείται στα θέματα αυτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τη γνώση όχι μέσα από τις τυπικές μεθόδους του σχολείου αλλά μέσα από μια άτυπη διαδικασία που ενθαρρύνει την αυτονομία και τη δημιουργικότητα. Οι μαθητές αξιοποίησαν τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες και έγιναν ξεναγοί και πρεσβευτές του τόπου τους, αποκομίζοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες. Νέες φιλίες δημιουργήθηκαν και δόθηκε η δυνατότητα για μια διαφορετική ματιά σε εκπαιδευτικά συστήματα και μεθόδους διδασκαλίας και σε διαφορετικές νοοτροπίες της κάθε χώρας.
Το Γενικό Λύκειο Γόννων, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, που προωθείται από το Υπουργείο Παιδείας, εκπονεί ήδη από το 2019, δύο ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus+. Κατά το τρέχον σχολικό έτος είχε την ευκαιρία σε σύντομο χρονικό διάστημα να διοργανώσει δύο εκδηλώσεις υποδοχής για μαθητές και εκπαιδευτικούς έξι ευρωπαϊκών σχολείων. Οι δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες και απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι τα σχολεία της περιφέρειας μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτών των προγραμμάτων και να σταθούν επάξια δίπλα σε ευρωπαϊκά σχολεία με πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών και μακρά παράδοση στην εκπόνηση τέτοιων προγραμμάτων.
Κατά την άφιξή τους στο Γενικό Λύκειο Γόννων οι μαθητές των δύο σχολείων έγιναν δεκτοί από το Διευθυντή του σχολείου κ. Δημάκη Δημήτριο και το Σύλλογο των Καθηγητών. Ακολούθησε ξενάγηση των φιλοξενούμενων στους χώρους του σχολείου και κατόπιν έγινε παρουσίαση του προγράμματος Erasmus και των δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΚΑ2 του Λυκείου Γόννων με τίτλους «Υδάτινο Περιβάλλον και Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά» και «Εκπαιδεύοντας τους Δημοκρατικούς πολίτες του αύριο».
Στη συνέχεια, τα ευρωπαϊκά σχολεία παρουσίασαν τη χώρα τους, τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, καθώς και τα υδάτινα περιβάλλοντα της περιοχής τους. Μετά, οι μαθητές του σχολείου Λάμπρος Μαλέκας, Μιχάλης Σερέτης, Τσιλίκης Γιάννης και Σελαμάι Άρμπερ έπαιξαν μπουζούκι και κιθάρα και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές του Λυκείου, στους οποίους οι φιλοξενούμενοι μαθητές συμμετείχαν αυθόρμητα.
Η εκδήλωση έκλεισε με μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα.
Αργότερα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο Γόννων από τον υπεύθυνο του Μουσείου κ. Βασίλειο Καραβιδέ, ο οποίος, επί δεκαετίες, διασώζει και εκθέτει παραδοσιακά αντικείμενα του τόπου στον πολύ ελκυστικό χώρο του Μουσείου, αναλαμβάνοντας το ρόλο ξεναγού με βοηθούς τη νεολαία του χωριού. Την ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα ανέλαβαν οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι, σε κάθε ευκαιρία, συμμετέχουν εθελοντικά στη λειτουργία του μουσείου. Στο τέλος της επίσκεψης προσφέρθηκαν από τον κ. Καραβιδέ στους εκπαιδευτικούς ως ενθύμιο, κεραμικά πιάτα, χειροποίητα, διακοσμημένα με παραδοσιακά μοτίβα.
Η ξενάγηση στους Γόννους συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Πινακοθήκη Γόννων, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές θαύμασαν τη συλλογή πινάκων που δώρισε ο αείμνηστος καθηγητής πανεπιστημίου και κοσμοπολίτης Ζήσης Παπαδημητρίου. Τέλος ανηφόρησαν στο λόφο του προφήτη Ηλία, απολαμβάνοντας το ήρεμο φυσικό περιβάλλον και την πανοραμική θέα της περιοχής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, που σχεδιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς Γκανάτσιου Κατερίνα, φυσικό και Ντρογκούλη Βάγια, φιλόλογο, την επόμενη ημέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν τον ποταμό Πηνειό στη Λάρισα, βάδισαν στις όχθες του και ενημερώθηκαν για τους αρχαίους μύθους που συνδέονται με τον ποταμό, καθώς και την εξέλιξη της ποιότητας του νερού στο πέρασμα των χρόνων. Κατόπιν περιηγήθηκαν μέσα στη Λάρισα, στο λόφο του φρουρίου, στο Μπεζεστένι, τον Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλείου, θαύμασαν τα δύο αρχαία θέατρα, καθώς και μνημεία από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή αλλά και την οθωμανική περίοδο της πόλης.
Ακολούθησε επίσκεψη στο νομό Μαγνησίας, όπου τα τρία σχολεία ξεναγήθηκαν στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό της Παλαιόσκαλας. Στο χωριό Κανάλια επισκέφθηκαν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού της λίμνης Κάρλας, όπου ο Πρόεδρος κ. Σωτήρης Γκανάτσιος και οι ακούραστοι συνεργάτες του παρουσίασαν με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο τους θρύλους και τις παραδόσεις που συνδέονταν με τη λίμνη, τη σημασία της για την οικονομία της περιοχής και την πορεία από την αποξήρανσή της μέχρι την επανασύσταση.
Στο νομό Καρδίτσας μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα και το φράγμα της και ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο για την αξιοποίηση του νερού της λίμνης στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στην ύδρευση και άρδευση της περιοχής.
Στο νομό Τρικάλων, τα Μετέωρα, ως γεωλογικοί σχηματισμοί, αλλά και τα μοναστήρια τους, ως μνημεία αρχιτεκτονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, προκάλεσαν επίσης το ενδιαφέρον των μαθητών. Ακολούθησε επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων, που αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα ένταξης του ποταμού στον αστικό ιστό της πόλης.
Την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες έκαναν βιωματικές δραστηριότητες στο υδάτινο περιβάλλον του ποταμού Πηνειού στα Τέμπη, όπου έμειναν έκθαμβοι από το μαγευτικό τοπίο της Κοιλάδας των Τεμπών στην Αγία Παρασκευή, με το ποτάμι να ρέει ανάμεσα στα δυο βουνά Όλυμπο και Κίσσαβο. Στη συνέχεια γνώρισαν το παρελθόν της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μέσα από την επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Λευκό Πύργο και το ναό του Αγ. Δημητρίου.
Παράλληλα, το υδάτινο περιβάλλον του Θερμαϊκού κόλπου έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητήσουν για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που παρατηρείται στην περιοχή και να εισηγηθούν τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.
Τους Ευρωπαίους μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την επίσκεψη τους στη χώρα μας, συνόδευσαν στις δραστηριότητες οι μαθητές του Λυκείου Γόννων και εκ περιτροπής οι καθηγήτριες του σχολείου κ. Ανδρέου Μαρία, Μουσιού Ευαγγελία, Ντρογκούλη Βάια, Γκανάτσιου Κατερίνα και Παπαδημητρίου Μαρία.