Έχει συμβεί σε όλους μας. Και αν όχι, μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο απρόσεκτος σερβιτόρος αναποδογύρισε ένα ποτήρι νερό πάνω στο κινητό σας. Ή ξεχάσατε να το βγάλετε από την τσέπη της βερμούδας όταν πηδήσατε στη θάλασσα. Ή έπεσε στην τουαλέτα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να φέρουν το πολύτιμο αντικείμενο σε μια επικίνδυνη επαφή με νερό ή κάποιο άλλο υγρό. Και το σκηνικό που ακολουθεί είναι γνωστό: σας πιάνει πανικός, προσπαθείτε να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται πατώντας όλα τα κουμπιά του το ένα μετά το άλλο, βρίσκετε ένα σεσουάρ και προσπαθείτε να απομακρύνετε το νερό από μέσα του…

Αν και όλες αυτές οι ενέργειες έχουν καλή πρόθεση εκ μέρους σας, το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι αυτό που θα επιθυμούσατε. Και ένα κατεστραμμένο κινητό είναι ένας σοβαρός στρεσογόνος παράγοντας για τον σύγχρονο άνθρωπο. Στο κινητό φυλάμε τις επαφές μας, τη μουσική μας, τις φωτογραφίες μας, τις αναμνήσεις μας, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, σε τελική ανάλυση. Με αυτό κάνουμε τόσα πράγματα στην καθημερινότητά μας, πέρα από το να παίρνουμε ή να δεχόμαστε τηλεφωνήματα… Με το κινητό μας βλέπουμε τους αγαπημένους μας όταν είναι μακριά, με αυτό ψάχνουμε για πληροφορίες και διευθύνσεις, με αυτό περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας, με μια επίσκεψη στο NetBet καζινο για παράδειγμα, ένα από τα κορυφαία διαδικτυακά καζίνο που προτείνει συναρπαστικά παιχνίδια με υψηλές αποδόσεις.

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να προσπαθήσετε να σώσετε αυτό το απαραίτητο εργαλείο, αλλά και την καλή ψυχική σας διάθεση.

Μην πανικοβάλλεστε

Πολλά σύγχρονα κινητά είναι ανθεκτικά στο νερό. Το iPhone 11 Pro για παράδειγμα μπορεί να μείνει μέχρι 30 λεπτά σε βάθος μέχρι 4 μέτρα χωρίς να πάθει σημαντική ζημιά. Αλλά, σε γενικές γραμμές, αν ανακαλύψετε ότι η συσκευή σας έχει κάνει μια βουτιά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Κλείστε το κινητό αμέσως

Το πιο σημαντικό είναι να κλείσετε αμέσως το κινητό σας και να μην το ανοίξετε σε καμία περίπτωση, πριν ολοκληρωθούν οι ενέργειες επαναφοράς. Το νερό είναι καλός αγωγός των ηλεκτρικών σημάτων που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και αν η μπαταρία συνεχίζει να δίνει ρεύμα είναι πολύ πιθανό να προκληθεί κάποιο βραχυκύκλωμα.

Πως να στεγνώσετε ένα βρεγμένο κινητό

Πριν σκεφτείτε καν να ανοίξετε καλά το κινητό σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι απολύτως στεγνό. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι να στεγνώσετε μια ηλεκτρονική συσκευή, περισσότερο ή λιγότερο χρονοβόρες.

·         Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό κιτ έκτακτης ανάγκης. Θα τα βρείτε στα καταστήματα ειδών επικοινωνίας και είναι κατασκευασμένα ώστε να απορροφούν αποτελεσματικά την υγρασία, με ένα ειδικό υλικό. Απλά βάλτε το κινητό σας στην ειδική σακούλα που είναι γεμάτη με τζελ σιλικόνης, κλείστε την και περιμένετε (συνήθως οι οδηγίες αναφέρουν 24 ώρες). Δεν είναι κακή ιδέα να έχετε πάντα ένα τέτοιο κιτ διαθέσιμο για… ειδικές περιπτώσεις.

·         Αν δεν έχετε πρόχειρο το ειδικό κιτ, η αμέσως καλύτερη λύση, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία από πολλούς χρήστες κινητού σε απόγνωση, είναι να το βουτήξετε σε ένα βάζο με ρύζι (άψητο, όχι πιλάφι). Βεβαιωθείτε ότι το ρύζι καλύπτει εντελώς το κινητό και βάλτε το στον ήλιο ή κάτω από μια λάμπα. Η θερμότητα θα επιταχύνει την εξάτμιση του νερού και το ξερό ρύζι θα απορροφήσει την υγρασία.

Αν και αυτές οι ενέργειες μπορεί να βοηθήσουν το κινητό σας να επανέλθει στη ζωή, είναι πιθανό να παραμείνουν ορισμένες δυσλειτουργίες. Σε αυτήν την περίπτωση επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, με την ελπίδα να έχετε αποφύγει τα χειρότερα.