Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Τυρνάβου, στο πλαίσιο της Υποδράσης 3, του Σχεδίου Δράσης: «Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών για παραγωγή ξηρού προϊόντος και αιθέριων ελαίων», του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αποξηραμένα βότανα της οικογένειας Χειλανθών: ρίγανη, μέντα, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, δυόσμος, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, τσάι του βουνού και λεβάντα. 

Η εκδήλωση απευθυνόταν στους καθηγητές και μαθητές του σχολείου και την τοπική κοινωνία.

Στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τα αρωματικά φυτά της οικογένειας Χειλανθών (lamiaceae), που καλλιεργούνται βιολογικά από τους μαθητές στο χώρο του σχολείου.

Συγκεκριμένα, περιλάμβανε εισηγήσεις για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες για την καλλιέργειά τους στο έδαφος και σε γλάστρες, για το πως επιλέγονται τα φυτά, τους τρόπους βιολογικής καταπολέμησης ζιζανίων, εχθρών και ασθενειών, πως γίνεται η συλλογή ανθέων και φύλλων, η αποξήρανση (κατά την οποία οι μαθητές επεδίωξαν τα συλλεγμένα φυτά να διατηρήσουν το φυσικό τους χρώμα και τη χημική τους σύσταση, σε περιβάλλον σκιερό και αεριζόμενο), την επεξεργασία τους κατά την οποία οι μαθητές διαχώρισαν τα φύλλα και τα άνθη από τα στελέχη, τις σκόνες και τους σπόρους, τη διατήρηση σε ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο, για να μη καταστραφούν από την υγρασία.

Οι μαθητές εξήγησαν πως τα αποξηραμένα βότανα χρησιμοποιούνται, ως αφέψημα (με σιγανό βρασμό, σε νερό με τα μέρη των φυτών που είναι πιο σκληρά (οι ρίζες, ο φλοιός, τα κλωνάρια και οι καρποί), ή ως έγχυμα (1 κουταλιά του τσαγιού, 2 – 3 γρ. αποξηραμένου ή 2 κουταλιές του γλυκού 4-6 γρ. νωπό βότανο, για ένα φλιτζάνι νερό που μόλις έχει βράσει).

Έγινε μια ιστορική αναδρομή για τη χρήση των βοτάνων ως θεραπευτικό μέσο, τη χρήση τους στη φαρμακολογία, τη σαπωνοποιία και αρωματοποιία και ιδέες και προτάσεις για την καλλιέργειά τους τοπικά, για την ενίσχυση της τοπική  οικονομίας. 

Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση με φωτογραφίες από την εγκατάσταση και φύτευση των αρωματικών φυτών στο έδαφος και σε γλάστρες από τους μαθητές, οι οποίοι ανέλαβαν τη φροντίδα τους, πότισμα, λίπανση, φυτοπροστασία, εφαρμόζοντας αρχές της βιολογικής γεωργίας (συλλογή, αποξήρανση, διατήρηση) και προσφέρθηκαν συσκευασίες αποξηραμένων βοτάνων, με χρήσιμες οδηγίες για τη χρήση τους και τσάι από βότανα. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια παρουσίαση σημαντικών πληροφοριών για νέους καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, καθώς
υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον και προτάσεων για την αξιοποίησή τους στον τομέα της γεωργίας, του εμπορίου και του τουρισμού και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της οικονομίας της χώρας. 

Συντονίστρια του Σχεδίου Δράσης είναι η εκπαιδευτικός Ξιφιλίδου Σόνια και συνεργαζόμενοι καθηγητές οι Γκανάτσιου Πρεσβεία, Παπανικολάου Χρήστος, Τσέτσιλα Ελπινίκη, Διαμαντόπουλος Φώτης, Κουτσιμανής Ελευθέριος και Γιουρούκης Αργύριος.

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας κι εντάσσεται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό, από μια ιδέα, που έφτασε η ώρα της να πραγματοποιηθεί...»

Βίκτωρ Ουγκό.