«Η ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξεφύγει από τον βάλτο της ύφεσης χρειάζεται αποφάσεις ριζοσπαστικές και γενναίες, που θα δίνουν λύσεις στις χρόνιες παθογένειες που υπονομεύουν τις πραγματικές παραγωγικές μας δυνατότητες. Η παροχή κινήτρων για την ευρεία επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, μπορεί να δώσει απαντήσεις τόσο στα μειωμένα δημόσια έσοδα όσο και στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει την παροιμιώδη, πλέον, ανεπάρκεια και αβελτηρία της και θα δράσει άμεσα προς την ορθή κατεύθυνση». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε με άλλους βουλευτές του κόμματος.
Στην ερώτηση -με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο- που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, κ. Γεώργιο Σταθάκη αναφέρεται ότι «η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη, σε σχέση με τις συναλλαγές που πραγματοποιεί ένας κάτοχος πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, με 7 συναλλαγές σε ετήσια βάση, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 76 συναλλαγές σε ετήσια βάση. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα το ζήτημα της επέκτασης των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, αλλά και με πλήρη άγνοια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις. Απαιτούνται κίνητρα και για τις δύο πλευρές των συναλλασσόμενων».
Για το λόγο αυτό οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς:
«Με ποιο τρόπο θα συνδεθεί το αφορολόγητο με την χρήση πλαστικού χρήματος και ποια είδη αγορών και συναλλαγών των πολιτών θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σε ποιο ύψος και σε ποιο ποσοστό. Επίσης, αν υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και περιλαμβάνουν ακόμα και επιστροφή χρημάτων για συναλλαγές που έγιναν με πλαστικό χρήμα μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια.
Ποια θα είναι τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για την υιοθέτηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος για την προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή οδηγία για την μείωση των προμηθειών στις διατραπεζικές συναλλαγές από το 3% που μπορεί να φτάσει σήμερα σε ποσοστό 0,5%, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και να μην υπάρχουν υπέρογκες χρεώσεις για πολίτες και επιχειρήσεις.
Τι θα γίνει με όσους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή είναι στον ‘‘Τειρεσία’’ και αποφεύγουν ή δεν μπορούν να εγκαταστήσουν συσκευές για διατραπεζικές συναλλαγές. Αν θα θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο του συγκεκριμένου λογαριασμού στον οποίο θα γίνονται οι διατραπεζικές συναλλαγές με παράλληλη, όμως, υποχρέωση επιχειρηματιών και επιχείρησης να καταβάλλουν μέσα από αυτό το λογαριασμό τις υποχρεώσεις τους σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, πληρωμές προμηθευτών, μισθοδοσίας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
Αν θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση όλων των φορέων του δημοσίου να δέχονται ηλεκτρονικά παράβολα.
Αν υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση των ψηφιακών πληρωμών στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα -είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δανία, το ⅓ των πολιτών πραγματοποιεί ψηφιακές συναλλαγές, ακόμα και με εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.
Αν εξετάζεται η δυνατότητα δωρεάν παροχής των συσκευών POS σε εμπόρους και επιχειρηματίες, με πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, κάτι που θα αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο για την εγκατάστασή τους».