Από τις 2-5 Απριλίου οι σινεφίλ της Λάρισας, αλλά και οι νέοι κινηματογραφιστές απ’ όλο τον κόσμο θα περίμεναν να πραγματοποιηθεί το 23ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών. Δυστυχώς το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί  προς το παρόν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Μέχρι το  2009 το ΥΠΠΟ ενίσχυε το Φεστιβάλ με ποσά που κυμαίνονταν από 20.000-25.000 ευρώ. Κάποιες χρονιές υπήρχε και κάποια ενίσχυση από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ μικρά ποσά συνεισέφερε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Λάρισας ο οποίος έχει καταργηθεί. Οι χρηματοδοτήσεις που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τα έτη 2010 και 2011 και ανέρχονταν σε 5000 ευρώ για το κάθε Φεστιβάλ δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ.

Για το 2012 ο Πολιτιστικός Οργανισμός συνεισέφερε το ποσόν των 2700 ευρώ, για το 2013 το ποσόν των 500 ευρώ και για το 2014 δεν συνεισέφεραν κανένα ποσό. Τα τρία τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεισέφερε ποσά από 1300-2000 ευρώ. Φυσικά, τα ανωτέρω ποσά δεν ήταν επαρκή για τη διοργάνωση ενός διεθνούς Φεστιβάλ το οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιούνταν και με την οικονομική συνεισφορά  της καλλιτεχνικής διευθύντριας Στέλλας Μπελέση η οποία κάλυπτε μέρος των εξόδων. Η καινούργια Δημοτική Αρχή έδειξε ενδιαφέρον για τη συνέχιση του θεσμού και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για ανεύρεση πόρων, ώστε το Φεστιβάλ να μπορέσει να πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς. Σε αυτή την περίπτωση θα προκηρυχθούν επίσης οι καθιερωμένες υποτροφίες φοίτησης στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ» οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τη διοργάνωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

-Προβλήθηκαν  και διαγωνίσθηκαν  για το Χρυσό και Αργυρό  ‘Ιππο γύρω στις 1500 ταινίες μικρού μήκους από τη λεκάνη της Μεσογείου και όλο τον κόσμο.

-Δόθηκαν  30 υποτροφίες  δωρεάν σπουδών στην έγκριτη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ» για τα τμήματα σκηνοθεσίας, διεύθυνσης φωτογραφίας και σκηνογραφίας αξίας 600.000 ευρώ σε Λαρισαίους σπουδαστές.

-Παρευρέθηκαν και βραβεύτηκαν με το ΧΡΥΣΟ ΙΠΠΟ ΚΑΡΡΙΕΡΑΣ  μεγάλα ονόματα από το χώρο της 7ης Τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Νίκο Γαρδέλη, Ζυλ Ντασέν, Βασίλη Γεωργιάδη, Θόδωρο Μαραγκό, Μάνο Ζαχαρία, Γιώργο Φούντα, Γρηγόρη Γρηγορίου, Τίτο Βανδή, Εύα Κοταμανίδου, Απόστολο Τεγόπουλο, Γιώργο Σκαλενάκη ,Λάκη Παπαστάθη, Κώστα Φέρρη, Γιάννη Δαλιανίδη Γιάννη Σμαραγδή, Τώνη Λυκουρέση, Στάθη Βαλούκο, Σωτήρη Λαμπρόπουλο, Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, Πανελλήνια ΄Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (Ανδρέας Τύρος), Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθέτών (Χάρης Παπαδόπουλος).

Από το Διεθνή χώρο τίμησαν την πόλη της Λάρισας με την παρουσία τους οι: Κριστόφ Ζανούσι, Ντούσαν Μακαβέγιεφ, Πατρίς Λεκόντ, Τίντο Μπρας, Αμπντελκρίμ Ντερκαουί, Ζαν-Κλωντ Καριέρ και η Ταινιοθήκη του Βατικανού (Κλαούντια Ντι Τζιοβάνι) με ειδική άδεια από το γραφείο του Πάπα για πρώτη φορά στη Ελλάδα, αφού εξέτασε και ενέκρινε το κύρος του Μεσογειακού Φεστιβάλ το οποίο βρήκε άμεμπτο από όλες τις πλευρές (καλλιτεχνικές και ηθικές)

Πρωτοεμφανίσθηκαν και διαγωνίσθηκαν στο Μεσογειακό Φεστιβάλ μετέπειτα μεγάλα ονόματα στο χώρο του διεθνούς κινηματογράφου όπως οι: Ματιέ Κάσσοβιτς, Φρανσουά Οζόν, Μανουέλ Περέιρα, Χουάν-Κάρλος Φρεναντίγιο, Γιαν Κούνεν, Ρασίντα Κριμ, Σιμόν Λελούς, ‘Ελσα Σαμπρόλ κ.α.

Δυστυχώς, ο Πολιτισμός είναι από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ο Πολιτισμός δεν αποτελούσε ποτέ προτεραιότητα στην Ελλάδα. Η έννοια αυτή πάντα συγχέονταν με εκδηλώσεις εύπεπτου περιεχομένου οι οποίες σωστά υπάρχουν για να ψυχαγωγούν το λεγόμενο πλατύ κοινό, αρκεί όποιος διαβάζει πχ. τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» ή παρακολουθεί την ομώνυμη ταινία να μη θεωρεί ότι διαβάζει λογοτεχνία ή παρακολουθεί κινηματογράφο ποιότητας.