Γκολ... σε κιονόκρανο κορινθιακού ρυθμού της Πρώιμης Βυζαντινής Περιόδου έβαλαν κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας.

Το δυνατό σουτ ενός κρατούμενου στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα έστειλε την μπάλα έξω από τις φυλακές, σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων και ο σωφρονιστικός υπάλληλος που πήγε να τη μαζέψει βρέθηκε μπροστά σε ένα αρχαιολογικό εύρημα. «Ενα κομμάτι μάρμαρο σκαλισμένο είναι ανάμεσα σε μπάζα», ανέφερε στις αρχές και αρχαιολόγοι που έσπευσαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα κιονόκρανο.

«Είναι ένα μαρμάρινο κορινθιακό κιονόκρανο. Ο κάλαθος αποτελείται από δύο σειρές οκτώ φύλλων άκανθας, από τις οποίες διασώζεται καλύτερα η κάτω σειρά. Η τεχνοτροπία του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς γίνεται φανερή η σχηματοποίηση στην κίνηση και στην πλαστικότητα των φύλλων», δήλωσε στο «Εθνος» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, χρονολογείται στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα και προέρχεται είτε από εκκλησία είτε από στοά πολυτελούς έπαυλης της Λάρισας, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει εντοπιστεί η περιοχή. Το σωζόμενο ύψος είναι 52 εκατ., η διάμετρός του 56 εκατ. και τα βάρος του περίπου 100 κιλά, ενώ βρέθηκε σε απόσταση 50 μέτρων από τη νότια πύλη των φυλακών Λάρισας, σε έναν χώρο που διάφοροι πετούν σκουπίδια και μπάζα.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το βρήκε κάποιος στη διάρκεια εκσκαφής και το πέταξε για να το? ξεφορτωθεί, ενώ θεωρούν απίθανο να το κατείχε αρχαιοκάπηλος, καθώς το κιονόκρανο πετάχτηκε όπως ακριβώς βγήκε από το χώμα, χωρίς καν να καθαριστεί. Προφανώς, λένε, το εντόπισε κάποιος και για να μην μπλέξει ή επειδή δεν κατάλαβε τι είναι το άφησε μαζί με άλλα μπάζα στον χώρο εκείνο.

Το κιονόκρανο μεταφέρθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου θα καθαριστεί, θα μελετηθεί και θα εκτεθεί.

ΕΘΝΟΣ