Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν σχετικά με τη διατήρηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε προϊόντα στη συμφωνία TTIP, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης κατόπιν ενημέρωσης του κ. Χαρακόπουλου για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη φέτα και άλλα ΠΟΠ και ΠΓΕ, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:
«Η υπεράσπιση της πρωτογενούς μας παραγωγής, η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας και η διατήρηση των κεκτημένων εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν για την Νέα Δημοκρατία στόχοι πρώτης προτεραιότητας. Ο αγώνας που έχουμε ξεκινήσει για την μη κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), και ιδιαίτερα για την ελληνική φέτα, ο οποίος διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε., αρχίζει να φέρνει απτά αποτελέσματα.
Ήδη, λάβαμε την επίσημη διαβεβαίωση του αρμόδιου Επιτρόπου για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) δεν θα υπονομεύσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ. Τούτο πρακτικά θα σημάνει την πλήρη διασφάλιση της ελληνικής φέτας στην ευρωπαϊκή αγορά, έναντι των απαράδεκτων αξιώσεων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ για απρόσκοπτες εισαγωγές σε χώρες μέλη της ΕΕ "αμερικανικών τυριών όπως η φέτα και η παρμεζάνα!" Επιπλέον, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η αναφορά του αρμόδιου επιτρόπου ότι επιδίωξη της Κομισιόν είναι, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ΤΤΙΡ, να υπάρξει προστασία επιλεγμένων γεωγραφικών ενδείξεων και στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μια ανάλογη εξέλιξη θα σημάνει οπωσδήποτε το άνοιγμα νέων οριζόντων επιτυχίας για τις εξαγωγές της ήδη καταξιωμένης παγκοσμίως ελληνικής φέτας.
Εμείς δεσμευόμαστε απέναντι στον αγροτικό κόσμο, να συνεχίσουμε σταθερά την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής σε κάθε επίπεδο εντός και εκτός της χώρας. Πιστεύουμε πάντοτε ότι μόνον με μια ισχυρή γεωργία και μια ακμάζουσα κτηνοτροφία μπορούμε να πετύχουμε υγιή ανάπτυξη με ισχυρά θεμέλια.»
Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης, προς την Κομισιόν αναφερόταν μεταξύ άλλων:
«Η συνολική αξία των εξαγωγών των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων υπερέβη τα 380 εκατομμύρια ευρώ για το 2014. Από αυτά, περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στις εξαγωγές του ελληνικού τυριού "φέτα". Στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι. Δυστυχώς, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την σύναψη της εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ, το θέμα της προστασίας αυτών των μοναδικών αγροτικών προϊόντων, που πολλές φορές φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ δεν αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής έναντι άλλων κλάδων της οικονομίας όπως η βιομηχανία. Η κατάσταση αυτή ανησυχεί τους Έλληνες παραγωγούς λόγω του κινδύνου αθρόων εισαγωγών λευκών τυριών απομιμήσεων φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» Και ερωτάτο η Κομισιόν με ποιο τρόπο θα διαφυλάξει την εμπορική ονομασία, την αυθεντικότητα και την οικονομική αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και ιδιαίτερα της φέτας. Επίσης εάν υπάρχει αίτημα αυτή τη στιγμή από πλευράς ΗΠΑ για την κατάργηση ή άρνηση προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων των ευρωπαϊκών και ειδικότερα ελληνικών γεωργικών προϊόντων.»
Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χόγκαν έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP) και σύμφωνα με τις διαπραγματευτικές οδηγίες του Συμβουλίου, η Επιτροπή, με τη συμφωνία, επιδιώκει να προστατεύσει επιλεγμένες γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ που έχουν οικονομική σημασία στην αγορά των ΗΠΑ.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Επιτροπή επιδιώκει να εξασφαλίσει αυξημένο επίπεδο προστασίας ενός καταλόγου επιλεγμένων γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, καθώς και την ενδεδειγμένη εφαρμογή της εν λόγω προστασίας στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, έχει επιλέξει τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως η οικονομική σημασία των εν λόγω ονομασιών στην αγορά των ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP δεν θα υπονομεύσουν τα υφιστάμενα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας όπως ορίζονται με τους κανόνες της ΕΕ, τους οποίους πρέπει να τηρούν όλα τα τρόφιμα που διατίθενται στους καταναλωτές της ΕΕ.»