Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να εξαιρεθούν τα Ελληνικά μήλα από τους δασμούς της Αιγύπτου, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικότερα στην ερώτησή του ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει τα εξής: «Εμφανείς είναι πλέον για τη χώρα μας οι δυσκολίες στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς την Αίγυπτο καθώς στις 28 Μαΐου 2023 το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε νέους φόρους, επιβάλλοντας τέλος 10% επί της αξίας του τιμολογίου για τελωνειακούς σκοπούς, επιπλέον του τελωνειακού φόρου, για εισαγόμενα υλικά στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Ο πρόσθετος φόρος, παρόλο που αφορά όλη την ΕΕ, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού στα υψηλού κόστους παραγωγής μήλα της χώρας μας έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής, όπως  της Πολωνίας, τα οποία έχουν και χαμηλότερες τιμές πώλησης.

Δεδομένου ότι το 57% της παραγωγής των ελληνικών μήλων εξάγεται προς την Αίγυπτο, η κατάσταση που έχει πλέον διαμορφωθεί δυσκολεύει και επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στις εξαγωγές της χώρας μας προς την Αίγυπτο.

Ο κλάδος κινδυνεύει και έχει πληγεί βάναυσα από την περσινή χρονιά, καθώς τα σοβαρά προβλήματα εξαγωγής μήλων στην Αίγυπτο,  ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς ακόμη και να αφήσουν ασυγκόμιστη τη σοδειά τους.

Επειδή ο κλάδος βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή για την επιβίωση του.

Επειδή οι αιγυπτιακές τράπεζες εξακολουθούν να δυσκολεύουν την εισαγωγή ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών λόγω των δαιδαλωδών διαδικασιών ολοκλήρωσης των αγορών.

Επειδή έγιναν προσπάθειες επιβολής δασμών σε μήλα άλλων χωρών, εκτός Ε.Ε., αλλά απέτυχαν λόγω έντονων αντιδράσεων των Κυβερνήσεων τους

Επειδή η άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας στις Αιγυπτιακές Αρχές για την εξαίρεση, τουλάχιστον των μήλων, από το νέο φόρο αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση του κλάδου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εξαιρεθούν τα μήλα  της Ελλάδας από την επιβολή δασμών  κατά την εισαγωγή τους στην Αίγυπτο;»