Τα αίτια της πτώσης του F-16 ανοιχτά της νήσου Ψαθούρα κοντά στην Αλόννησο αναζητά ειδική επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μέλη της επιτροπής επικεντρώνονται στις καταθέσεις των τεσσάρων πιλότων, ανάμεσά τους και ο 29χρονος, αλλά και στα τρία καταγραφικά της πτήσης από τα αεροσκάφη που επέστρεψαν στη βάση της Λάρισας, τα οποία έχουν καταγράψει στοιχεία του αεροσκάφους, αλλά και το πώς πήγε η άσκηση.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας πιθανόν το αεροπλάνο να βρέθηκε πολύ κοντά στην τουρμπίνα άλλου αεροσκάφους και από την πίεση του αέρα ο ανεμιστήρας του συμπιεστή ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να σταματήσει ο κινητήρας να παράγει ισχύ και το αεροσκάφος να βρεθεί σε επίπεδη περιστροφή.

Το σενάριο αυτό, αν και αρκετά τραβηγμένο, θα εξεταστεί σε συνδυασμό με την κατάθεση που αναμένεται να δώσει ο πιλότος του F-16, αλλά και οι άλλοι τρεις συνάδελφοί του.

Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να συνέβη, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα δύο ζεύγη αεροσκαφών που είχαν πραγματοποιήσει ασκήσεις εικονικών μαχών επέστρεφαν στη βάση του στη Λάρισα και είχαν απόσταση περίπου 1.5 χιλιομέτρου.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι ο τρόπος χειρισμού του αεροσκάφους να δημιούργησε πρόβλημα στον κινητήρα, εξαιτίας κάποιου κακού ελιγμού.

Θα εξεταστεί επίσης μήπως υπήρξε αστοχία υλικών στον κινητήρα που προκάλεσε βλάβη και τον απενεργοποίησε.

Από την κατάθεση του πιλότου η επιτροπή θα μάθει και πόσες προσπάθειες έκανε για να επαναλειτουργήσει ο κινητήρας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο κινητήρας έσβησε, μετά επανέκαμψε, αλλά τελικά απενεργοποιήθηκε ξανά με αποτέλεσμα ο πιλότος να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μέχρι και χθες το βράδυ το αεροσκάφος συνέχιζε να δίνει σήμα και η Πολεμική Αεροπορία με τη βοήθεια βαθυσκάφους θα επιχειρήσει να εντοπίσει και να ανασύρει τμήματα, που ενδεχομένως να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το ατύχημα.

Σήμερα τέλος αναμένεται να λάβει εξιτήριο ο 29χρονος πιλότος. Οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν πως θα έβγαινε από το νοσοκομείο χθες, ωστόσο οι γιατροί αποφάσισαν να τον κρατήσουν προληπτικά άλλη μία μέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, αν και οι εξετάσεις του ήταν καλές. Ο ίδιος επίσης έχει ζητήσει να επιστρέψει αμέσως στα καθήκοντά του.

Με πληροφορίες από star.gr