Ξεκίνησε η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών από τον Δήμο Ελασσόνας με την ανάπτυξη 30 πορτοκαλί κάδων με σκοπό την αποφυγή απόρριψης των χρησιμοποιημένων λαδιών στις αποχετεύσεις και την επαναχρησιμοποίηση τους μετά από κατάλληλη επεξεργασία σε διάφορες εφαρμογές με προφανή οικολογικά οφέλη.
Οι κάδοι τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία στην πόλη της Ελασσόνας και στην Τσαριτσάνη, δίπλα στους μωβ κάδους, σε συνεργασία με την εταιρία EAST-WEST GREECE που έχει αναλάβει και την συλλογή χρησιμοποιημένων ρούχων στον Δήμο Ελασσόνας, με αποτέλεσμα την ανακύκλωση περισσότερων από 34 τόνων ρούχων και παπουτσιών μέσα σε διάστημα μόλις 1.5 χρόνου.
Για την ανακύκλωση των μαγειρικών λαδιών τα βήματα που ακολουθούμε είναι:
∙Αφήνουμε το μαγειρικό λάδι να κρυώσει (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, κλπ),
∙Το τοποθετούμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι και κλείνουμε καλά
∙Το ρίχνουμε από την ειδική θυρίδα στον κοντινότερο πορτοκαλί κάδο
Σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτουμε στους πορτοκαλί κάδους λάδια κινητήρων ή σκουπίδια.
Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας με την ευκαιρία της νέας αυτής δράσης υπογράμμισε:
«Συνεχίζουμε τις δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης στο Δήμο μας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων και εφαρμόζοντας σύγχρονες οικολογικές μεθόδους.
Ανακύκλωση ρούχων, ανακύκλωση μαγειρικών λαδιών, συστοιχίες κάδων για ανακύκλωση χάρτινων, πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών, ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών και αναλώσιμων ειδών, καθώς και μελανιών, πραγματοποιείται καθημερινά από τους πολίτες μας με μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα.
Όλοι μαζί συμβάλουμε καθημερινά στη μείωση της ποσότητας οικιακών απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, με μεγάλα οφέλη για το δήμο μας και το περιβάλλον».
Ποια είναι τα οφέλη από την ανακύκλωση μαγειρικών λαδιών;
∙Μειώνουμε το κίνδυνο ρύπανσης του νερού και του εδάφους
∙Γίνεται διαλογή στην πηγή και αποφυγή συσσώρευσης όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές
∙Περιορίζουμε αποφράξεις σε αποχετεύσεις και υπονόμους
∙Προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξοικονόμηση φυσικών πόρων
∙Μειώνουμε την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατά 90%.