Σε απαντητική επιστολή του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνου Τζανακούλη σε επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα για την ανάπτυξη οστρακοκαλλιεργειών στην ΠΑΥ ΣΤΟΜΙΟΥ, αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση της από 24/5/2024 επιστολής σας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με την Ανάπτυξη οστρακοκαλλιεργειών στην ΠΑΥ (Περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Στομίου, για την δική σας ενημέρωση, καθώς και για την ενημέρωση των πολιτών στους οποίους απευθυνθήκατε, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Α. Με την Α.Π. 31722/4-11-2011 ΚΥΑ εγκρίθηκε, από τα αρμόδια Υπουργεία, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, καθώς και η Στρατηγική
Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού, στα οποία ρυθμίζονται θέματα χωρικής οργάνωσης υδατοκαλλιεργειών σε όλες τις κατηγορίες υδάτων κατά την έννοια του Ν.3199/2003 – Εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60 ΕΚ.

Β. Η διαδικασία καθορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) δεν είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία (ΥΠ.Α.Α.Τ.), Νόμος 2742/1999, άρθρα 7 και 10.

Γ. Με την Απόφαση Έγκρισης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού (ΦΕΚ 269/Α.Α.Π/15-11-2018), προσδιορίζεται, μετά από πρόταση της Περιφέρειας, μία περιοχή του Δέλτα Πηνειού (Περιοχή Β.9 «Στόμιο») με κύρια υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα την οστρακοκαλλιέργεια (Κεφάλαιο Δ, άρθρο10, παράγραφος 3).

Δ. Για την χορήγηση Άδειας Ίδρυσης και Λειτουργίας πλωτής μονάδας υδατοκαλλιέργειας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.4282/2014, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

– Προέγκριση μίσθωσης μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της οικείας Περιφέρειας.

– Υποβολή φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν.4014/2011 στην αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), όπως προκύπτει από την κατάταξη της δραστηριότητας (Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/17185/1069/2022).

– Έκδοση Κτηνιατρικής Άδειας από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

– Εφόσον υφίστανται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έπειτα από εισήγηση της Δ/νσης Αγροτικών Υποθέσεων, εκδίδει την Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας της μονάδας Υδατοκαλλιέργειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε και έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα μέσα από την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου. Έχει τη δυνατότητα να κάνει τις προτάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία για την τροποποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα. Εφαρμόζει το υπάρχον Νομοθετικό Πλαίσιο, καθώς και τις Αποφάσεις και τις οδηγίες που προκύπτουν από αυτό. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκουμε την συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση (Α΄& Β΄ βαθμού), προκειμένου να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στον τόπο μας και τους πολίτες».