Ενημερωτική εκδήλωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας “Spodoptera frugiperda” και τα μέτρα αντιμετώπισής του, πραγματοποίησε σήμερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Λάρισας με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων πλευρών για το επικίνδυνο λεπιδόπτερο που απειλεί καλλιέργειες στην χώρα μας και εμφανίστηκε πέρσι σε περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο έντομο που μοιάζει με το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο χρόνο, σε Ευρωπαϊκές χώρες, την Κύπρο και την Ελλάδα σε μεγάλους πληθυσμούς, τόνισε ο καθηγητής, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου  Δημ. Παπαχρήστος, ο οποίος εξήγησε ότι έχει στηθεί ένα δίκτυο παγίδων που θα μπορεί να δώσει εικόνα για τους πληθυσμούς του εντόμου σε καλλιέργειες ανά την επικράτεια.

Απειλή για βαμβάκι και καλαμπόκι εισαγόμενο λεπιδόπτερο από την Αφρική

Επί του παρόντος, δεν έχουν εντοπισθεί ανησυχητικά σημάδια, πρόσθεσε ο κ. Παπαχρήστος, ο οποίος εξήγησε ότι το έντομο αυτό μπορεί να πετάξει μέχρι και 100 χ.λ.μ. τη ημέρα, ενώ μπορεί να μετακινηθεί σε αποστάσεις μέσω των αερίων μαζών. Ήρθε μάλιστα στην Ελλάδα από την Αφρική, ενώ συναντάται και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Δ. Τσέτσιλας ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι η πρόληψη και γι’ αυτό η Περιφέρεια προχώρησε στην υλοποίηση της ενημερωτικής εκδήλωσης, ώστε να είναι ενήμερες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού εχθρού για καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, η σόγια και άλλα ψυχανθή.

ertnews.gr