Αναφορικά με την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, κ. Γιώργος Λαμπρούλης, αναφέρει τα εξής: Τη σημερινή κατάσταση έντονης εμπορευματοποίησης της διαδικασίας της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έρχεται να εδραιώσει το σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για «εκσυγχρονισμό» του θεσμικού πλαισίου και για «διασφάλιση» των δικαιωμάτων των γυναικών, το σχέδιο νόμου εδραιώνει το σημερινό τοπίο, προσφέροντας νέα «πελατεία» στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Λαμπρούλης, σκοπός της νομοθετικής ρύθμισης δεν είναι να υποβοηθήσει τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, αλλά «να υποβοηθήσει τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών».
Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου είναι αυτό που ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι «η ενίσχυση της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης αλλοδαπών πολιτών που επιθυμούν να προσφύγουν σε μεθόδους Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας». Δηλαδή η ενίσχυση του «ιατρικού τουρισμού», σε έναν τομέα που είναι «φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Όλα για τους επιχειρηματίες
Μία από τις ρυθμίσεις για τις οποίες έγινε πολύς λόγος από τα κυβερνητικά στελέχη είναι αυτή που αυξάνει το όριο της ηλικίας μέχρι την οποία μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης από τα 50 στα 54 έτη.
Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους, ενώ η προϋπόθεση της συναίνεσης του συζύγου ή του συντρόφου του ατόμου που ζητά την κρυοσυντήρηση του γενετικού του υλικού αντικαθίσταται από την «επίσημη ενημέρωση» από τη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ή την Τράπεζα Κρυοσυντήρησης.
Το ζήτημα της αύξησης του ανώτατου ορίου ηλικίας συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση του «ιατρικού τουρισμού», καθώς τα νέα ηλικιακά όρια καθιστούν το περιβάλλον στην Ελλάδα «εξαιρετικά φιλικό για τα υπογόνιμα ζευγάρια που ταξιδεύουν στην πατρίδα μας από άλλες χώρες του κόσμου προκειμένου να αποκτήσουν παιδί».
Ο Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε πως αντί για οριζόντιες διατάξεις, θα έπρεπε η κυβέρνηση να ακούσει τη γνώμη των επιστημόνων. Για παράδειγμα, σε μια σειρά χώρες η απόφαση ανήκει στον γιατρό, με βάση τη γενικότερη κατάσταση μιας γυναίκας. Αντίστοιχα, η κρυοσυντήρηση για κοινωνικούς λόγους μετατρέπεται σε ένα νέο πεδίο εμπορευματοποίησης.
Μια άλλη πολύ σημαντική πλευρά που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανήκει στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ στις λιγοστές μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων (μόλις 6), δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ούτε οι υποδομές για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε προσπάθεια στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ, χώρια τα πανάκριβα φάρμακα για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ένα μικρό μέρος, αναγκάζοντας το ζευγάρι να επωμιστεί ένα υπέρογκο κόστος.
Εντείνονται τα αδιέξοδα για τα ζευγάρια
Οι συνθήκες διαβίωσης που «τορπιλίζουν» την επιθυμία των γυναικών να δημιουργήσουν οικογένεια και τις αναγκάζουν να το αναβάλουν για το απώτερο μέλλον -όπως ανέφερε ο Γιώργος Λαμπρούλης- είναι η γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια, η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η συχνή περιπλάνηση ανάμεσα στην ανεργία και την ολιγόμηνη κακοπληρωμένη εργασία, η έλλειψη σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, η καθήλωση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα, το ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων και η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, η εντατικοποίηση της εργασίας που επιβαρύνει τη γονιμότητα των γυναικών, η εκρηκτικά ακρίβεια κ.ά.
Για το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε πως αφετηρία είναι «η δωρεάν κάλυψη όλων των εξόδων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως και του οικογενειακού προγραμματισμού, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού». Επίσης, «η ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Ένα σύστημα Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και στηριγμένο σε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας».