Τους στόχους της νέας Περιφερειακής Αρχής για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αλλά και την σύνδεση των στόχων αυτών με την Πολιτική Προστασία ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας μιλώντας στην ημερίδα «Λάρισα – Πόλη στο Μέλλον» που διοργανώθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλίας αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματός της Περιφέρειας,  όπως αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στη σχεδίαση του αναπτυξιακού μέλλοντος της Θεσσαλίας. Ωστόσο όπως τόνισε ο περιφερειάρχης η ανάπτυξη προϋποθέτει ασφάλεια και η ασφάλεια δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά συνδυασμός προγραμματισμού, σχεδίασης και υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και δράσεων. 

Έτσι, κ. Κουρέτας εξήγησε πως δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας  που θα καλύπτει όλες τις φάσεις του κύκλου της, την Πρόληψη (prevention), την Προετοιμασία (preparedness), την Έγκαιρη προειδοποίηση (earlywarning), την Άμεση επέμβαση (rapidresponse), την Διαχείριση των συνεπειών (consequencesmanagement) και την Αποκατάσταση (rehabilitation).

    

Για το λόγο αυτό συστάθηκε και θα εγκαινιαστεί άμεσα από τον Πρωθυπουργό το νέο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ με απόφαση του Περιφερειάρχη διατέθηκαν χώροι στο κτήριο της Περιφέρειας, ώστε να μεταφερθεί το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας. Έτσι  όλη η πληροφορία από όλες τις πηγές σε κάθε έκτακτη κατάσταση θα συγκεντρώνεται σε ένα σημείο.

Πρόθεσή της Περιφέρειας  είναι επίσης στο κέντρο αυτό να ενσωματωθούν κι άλλα μέσα και πηγές πληροφόρησης όπως DRONES, κάμερες, «σένσορες» διαφόρων τύπων καθώς και ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο θα δέχεται ενημέρωση ή και καταγγελίες για βλάβες του οδικού δικτύου ή και των τεχνικών έργων γενικότερα αλλά και προτάσεις και επισημάνσεις για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τις έξι αερολέσχες της Θεσσαλίας, αλλά και το σύλλογο ραδιοερασιτεχνών, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο της πρόληψης και της έγκαιρης προειδοποίησης.

Αναφερόμενος στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει  αναθεωρήσει το σχετικό σχέδιο “ΙΟΛΑΟΣ” που αφορά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενώ στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει συντονισμός για την ακραία περίπτωση που θα χρειασθεί να απομακρυνθούν πολίτες ή να εκκενωθούν οικισμοί ή κοινότητες.

Τέλος, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους δήμους της Θεσσαλίας και κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλίας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων τόσο κατά τη διάρκεια των φαινομένων αλλά και ειδικότερα τις οδηγίες πρόληψης και αποφυγής πρόκλησης των δασικών πυρκαγιών όπως έχουν ανακοινωθεί και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.