Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα του Δήμου Λαρισαίων στην πόλη της Λάρισας, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, κ.Χρήστο Τερζούδη προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, στο πλαίσιο της διαδικασίας λογοδοσίας, με αφορμή σχετική ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης. Σημαντικό στοιχείο είναι η στόχευση για περισσότερο πράσινο, με νέες δενδροφυτεύσεις καθώς και διατήρηση/αντικατάσταση δένδρων, στο πλαίσιο αλλαγών στις σχετικές μελέτες, ενώ παράλληλα έχει γίνει προσεκτικός σχεδιασμός των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, για τη μικρότερη δυνατή όχληση των πολιτών. 

Ο κ.Τερζούδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενίσχυσης του πρασίνου στην πόλη, ενώ απευθυνόμενος στη μείζονα αντιπολίτευση είπε: «Το 2014 παραλάβατε μία πράσινη πόλη. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια χάθηκε σημαντικό φυτικό κεφάλαιο στην πόλη (χάθηκαν δέντρα από τις δενδροστοιχίες, υποβαθμίστηκε το πράσινο στις πλατείες, έγιναν ελάχιστα νέα έργα πρασίνου). Υποβαθμίστηκε η ποιότητα και η ποσότητα του πρασίνου στην πόλη μας. Θεωρούμε υποχρέωση μας να το αποκαταστήσουμε». Ανάλογη ήταν και η επισήμανσή του για τις αλλαγές που γίνονται στη μελέτη για την οδό Τ.Τσιόγκα: «Είμαστε πολύ περήφανοι διότι στην περιοχή επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια όμορφη πράσινη διαδρομή, μια εσπλανάδα στον Πηνειό, έναν πνεύμονα πρασίνου 16 στρεμμάτων», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου.

 

Περισσότερα δέντρα 

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ.Τερζούδη στην περίπτωση των έργων στις οδούς Αιόλου – Βυζαντίου – Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου με βάση τη μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, έπρεπε να κοπούν περί τα 100 δένδρα στην Αιόλου και την Ηρώων Πολυτεχνείου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. «Αυτό ασφαλώς δεν είναι ανεκτό από την νέα δημοτική αρχή. Πρόθεση και απόφαση μας είναι να διατηρηθούν τα δέντρα και στους δύο δρόμους. Για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε με νέο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τη διατήρηση των δέντρων και, σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή, θα τροποποιήσουμε τις μελέτες που απαιτούνται (ΣΒΑΚ, κυκλοφοριακή και μελέτη έργου)», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ.Τερζούδης, υπογραμμίζοντας πως στα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι εξελίξεις, αναφορικά με αυτόν τον σχεδιασμό.

 Ανοιχτή πρόσκληση 

Ειδικά για το Προσκήνιο Πολιτισμού, ο κ.Τερζούδης, αφού επισήμανε τις καθυστερήσεις, με συνεχόμενες παρατάσεις από το 2018, υπογράμμισε πως απομένει η ολοκλήρωση της μελέτης για την ακουστική του χώρου, την άνοιξη του 2025. «Το έργο έχει μεταφερθεί στην νέα προγραμματική περίοδο. Είναι έργο εμβληματικό και θα είμαστε η Δημοτική Αρχή που θα το ολοκληρώσει», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς τα μέλη της αντιπολίτευσης για συζήτηση σημαντικών θεμάτων, αλλά και για τα έργα που θα ολοκληρωθούν. «Ανάμεσα σε εμάς και εσάς, ανάμεσα στη διοίκηση του Δήμου και την αντιπολίτευση επιβάλλεται συνεργασία, συνεννόηση και επικοινωνία, διότι οφείλουμε να λειτουργούμε μόνο για το συμφέρον της πόλης και το καλό των πολιτών. Θεωρήστε δεδομένο ότι θα έχετε την ευκαιρία, πριν τις εκλογές, να ελέγξετε τα ολοκληρωμένα έργα, να περπατήσετε σε αυτά, να δείτε τον πνεύμονα πρασίνου στην οδό Τσιόγκα και να διαπιστώσετε ότι αυτά που σήμερα λέμε είναι και αυτά που θα γίνουν, όπως πρέπει να γίνουν», κατέληξε ο κ.Τερζούδης.

 

   

Έργα 

Με αφορμή την ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ.Τερζούδης έκανε αναλυτική αναφορά στην πορεία των εξής έργων: 

-Στην περιοχή του παλιού Ορφανοτροφείου: Το έργο είχε διάρκεια έξι μηνών (μέχρι 19/5/24), ενώ έχει εγκριθεί παράταση μέχρι τις 18 Αυγούστου. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή των χυτών δαπέδων των παιδικών χαρών. Το έργο θα έχει και δεύτερη παράταση, μόνον και μόνον για τη φύτευση δένδρων, που δεν μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι -θα φυτευτούν 43 νέα δέντρα, αντί για 7 που προέβλεπε η αρχική μελέτη. 

- Έργα για τη διασύνδεση 16 μνημείων: Ταυτόχρονα με τις εργασίες, στο πλαίσιο του έργου της Διασύνδεσης 16 μνημείων, πραγματοποιούνται και εργασίες για την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην οδό Μανωλάκη, από τη ΔΕΥΑΛ -πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική μελέτη. Το έργο στην Μανωλάκη προχωράει κανονικά και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Μετά την οδό Μανωλάκη, αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες στις οδούς Κενταύρων, Μελετίου και Ηφαίστου.

  


- Σε Αιόλου – Βυζαντίου – Ηρώων Πολυτεχνείου: Η μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής έκοβε όλα τα δέντρα στην Αιόλου και στην Ηρώων Πολυτεχνείου (περίπου 100). Απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να διατηρηθούν τα δέντρα και στους δύο δρόμους. Για τον σκοπό αυτό, προωθείται νέος σχεδιασμός, που περιλαμβάνει την διατήρηση των δέντρων και, σε συνεννόηση με τη Διαχειριστική Αρχή θα τροποποιηθούν οι μελέτες που απαιτούνται (ΣΒΑΚ, κυκλοφοριακή και μελέτη έργου), με τις εξελίξεις να αναμένονται στα τέλη Ιουλίου. Παράλληλα, εκτελούνται οι εργασίες επί της Ηρ.Πολυτεχνείου, για την κατασκευή πεζοδρομίων, ενώ ταυτόχρονο γίνονται εργασίες από τον ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση των δικτύων. 

- Σε Ανθίμου Γαζή – Ηπείρου: Οι εργασίες ξεκίνησαν από το οικοδομικό τετράγωνο των σχολικών συγκροτημάτων, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σημείο. Επιβάλλεται μια μικρή τροποποίηση της μελέτης (στο τμήμα Διάκου-Κουμουνδούρου), ώστε να μην κοπούν δένδρα. Η μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής έκοβε 27 δέντρα από τα 104 που υπάρχουν, ενώ με την τροποποίηση θα διατηρηθούν τα 20, ενώ τα 7 που θα κοπούν θα αντικατασταθούν από νέα (στο τμήμα Τσαμαδού ως Μανδηλαρά).

 


- Έργα για τον εσωτερικό Δακτύλιο: Στο μέτωπο της Ηρ. Πολυτεχνείου το έργο προχωράει κανονικά χωρίς καθυστερήσεις. Αυτή την στιγμή, ο ανάδοχος δουλεύει στα πεζοδρόμια της Ηρ. Πολυτεχνείου από 23ης ως Κουτσούμπα και 1η Ιουλίου θα περάσει στην απέναντι μεριά της Πολυτεχνείου και στην Βόλου. Στο μέτωπο της διάνοιξης της Τσιόγκα, προχωράμε με συγκεκριμένο σχεδιασμό, τροποποιήσεις, όπου χρειάζεται, σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο και οι σχετικές μελέτες ετοιμάζονται από τις υπηρεσίες μας. Ήδη, η νέα κυκλοφοριακή μελέτη έχει εγκριθεί από τη Δημοτική Επιτροπή. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί μια όμορφη, πράσινη διαδρομή, ένας πνεύμονας πρασίνου 16 στρεμμάτων. 

- Για το Προσκήνιο Πολιτισμού (ΟΥΗΛ): Οι δύο παράλληλες εργολαβίες είχαν ως αρχική ολοκλήρωση, αφενός η πρώτη (υποδομές που καλύπτονται από ιδίους πόρους) τον Δεκέμβριο του 2018 και αφετέρου η δεύτερη (ολοκλήρωση από το ΕΣΠΑ) τον Απρίλιο του 2022 - έκτοτε δίνονται διαρκώς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση αφορά στην ολοκλήρωση της στατικής μελέτης για τα ξύλινα πάνελ (ακουστική μελέτη), μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και απαιτούνται άλλοι οκτώ μήνες (ως τις 22 Μαΐου 2025) για την κατασκευή τους. 

- Σε Αλκαζάρ, Άλσος: Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι και τα έργα για την ανάπλαση στις δύο περιοχές.