Σε ένα πρότυπο εργοστάσιο παραγωγής τέχνης, πολιτισμού και ιδεών μετατρέπεται ο “Μύλος του Παππά” από τις 15 – 25 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 9ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών. Πρόκειται για μια δυναμική επάνοδο μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η οποία δημιουργεί συνθέσεις στον χώρο του Πολιτισμού της Θεσσαλικής Περιφέρειας και δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε καλλιτέχνες που διαπρέπουν εκτός των τειχών της πόλης να επιστρέψουν και να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.

Οπως ανέφερε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας “ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών είναι ο πρώτος θεσμός που δημιουργήσαμε από τότε που αναλάβαμε, με στόχο να αναδείξουμε τον Μύλο του Παππά ως κύτταρο Πολιτισμού. Του δώσαμε δε, τα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής μας πολιτικής: εξωστρέφεια, συνεργασία, καινοτομία, συμπερίληψη, διάδραση.

Με καλλιτέχνες και παραστάσεις που αφουγκράζονται τη σύγχρονη κοινωνία και τα προβλήματά της, τους φόβους και τα όνειρά της, από την Ελλάδα, τη Λάρισα και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας κάθε καινούργια τάση και σκέψη στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενο των παραστατικών τεχνών.

Και ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών μεγάλωσε, φτάσαμε στον 9ο, κι έχει ανοίξει τα φτερά του και πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βόλου και το Φεστιβάλ Κωμωδίας Τρικάλων, με συντονισμένες δράσεις και κοινή θεματική, φέτος τη ΣΥΝΘΕΣΗ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση”.

Ο κ. Σάπκας, μαζί με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του “Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου” κ. Κ. Λαμπρούλη, συμπλήρωσε ότι ο 9ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών “είναι ένα φεστιβάλ, αφιερωμένο πρωτίστως στη νεολαία, καθώς οι νέοι και ως δημιουργοί και ως αποδέκτες, είναι αυτοί που καλούνται να μετατρέψουν τις συνέπειες του παρελθόντος σε ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά για να το κάνουν, χρειάζεται να προβληματιστούν, να δουν τη ζωή αλλιώς και να δράσουν. Εδώ τους δίνεται ένα βήμα, μια ευκαιρία, να συναντηθούν, να συνομιλήσουν, να αλληλεπιδράσουν, να σπάσουν στερεότυπα πρώτα στην τέχνη και μετά στη ζωή.

Συνεργάτης μας σε αυτή την προσπάθεια, το ΣΜουΘ, με μεγάλη εμπειρία πια σε αυτόν τον τομέα, την οποία έχει αποκτήσει μέσα από την καλλιτεχνική του πορεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Για 10 ημέρες, από τις 15 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ο Μύλος του Παππά θα μετατραπεί σε ένα εργοστάσιο τεχνών και ιδεών.

Το πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως πλούσιο και ενδιαφέρον, με εργαστήρια, παραστάσεις, προβολές, συναυλίες, από 100 και πλέον καλλιτέχνες, με κοινή θεματική τη σύνθεση, στους χώρους μας- θέατρο Κώστας Τσιάνος, θερινός κινηματογράφος, αμφιθέατρο, προαύλιο, αίθουσες- και άλλους χώρους – τοπόσημα της πόλης, όπως το Β΄ Αρχαίο Θέατρο και το ΔΩΛ.

Σύνθεση στη φιλοσοφία είναι ο συνδυασμός θέσης και αντίθεσης. Μόνο μέσα από τη σύνθεση μπορούμε να διερευνήσουμε τι συμβαίνει, να δημιουργήσουμε το καινούργιο, να έχουμε προοπτική, να ανακαλύψουμε νέους δρόμους και τρόπους, στην τέχνη και στη ζωή”.