Τις καθιερωμένες τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των 40 εκτελεσθέντων πατριωτών από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής, πραγματοποίησε ο Δήμος Λαρισαίων σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου, με την επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση τιμητικών στεφάνων να λαμβάνει χώρα στο μνημείο στο Αντιαεροπορικό (Ομορφοχώρι Λάρισας). 

"Τιμούμε σήμερα, σε αυτόν τον τόπο, τη μνήμη των 40 Ελλήνων και Ελληνίδων, που εκτελέστηκαν στις 8 Μαρτίου του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές. Σκύβουμε ευλαβικά, αποτίοντας φόρο τιμής, σε όλους όσους με υπερηφάνεια κοίταξαν κατάματα τις κάννες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος, προσθέτοντας ακόμη μία σελίδα ηρωισμού στην πάνδημη αντίσταση κατά των κατακτητών… Η θυσία τους, η θυσία ελεύθερων στην ψυχή και την καρδιά ανθρώπων, που δεν δείλιασαν, δεν λιγοψύχησαν, δεν πρόδωσαν τα πιστεύω τους, δεν υποτάχθηκαν και δεν φοβήθηκαν τον θάνατο, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της υπέροχης Ελληνικής ψυχής" τόνισε σε δήλωση της η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, κ. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού - Γκολφινοπούλου.

 

 

   

Τα ονόματα των εκτελεσθέντων στις 8 Μάρτη του 1944 είναι τα εξής:

Δεκέλης Δημήτριος, Ζήσης Παναγιώτης, Κότσιρας Σταύρος, Κατσιρούμπας Αναστάσιος, Μακρής Ιωάννης, Πετσάνης Ιωάννης, Στυμαράς Νικόλαος, Τσάτσου Δήμητρα, Παναγούλης Θεόδωρος, Παπαιωάννου Γεώργιος, Ράπτης Θέος, Σταυρόπουλος Σωτήριος, Πατέρας Ιωάννης, Τσαπραλής Βασίλειος, Μητσούλης Κων/νος, Μητσούλη Κωνσταντίνα, Κοκότης Νικόλαος, Σουλτούκη Βασιλική, Παπακωνσταντίνου Χριστίνα, Τζάντζος Σωκράτης, Πετσονής Χρήστος, Αντωνίου Γεώργιος, Παπάς Χρήστος, Νίτσος Αθανάσιος, Μπλούτσος Φώτιος, Γούλας Γεώργιος, Τσόκαλος Κωνσταντίνος, Παπαδοπούλου Βασιλεία, Λιόλης Ευάγγελος, Πανάγος Θωμάς, Τσιγάρας Βασίλειος, Ζώνης Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Ζώνης Σταύρος, Μπακόπουλος Απόστολος, Στεργιάδης Μενέλαος, Ταρές Αλβέρτος, Σονίνο Μπένης, Σονίνο Ηλίας και Μαγριές Ιωάννης. 

Στεφάνια κατέθεσαν ακόμη οι, Χωρική Αντιπεριφερειάχης Ν. Λάρισας, κ. Μαρία Γαλλιού, ο Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας, κ. Μωυσής Μανουάχ, και εκπρόσωποι του Συλλόγου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου 40-41 και Εθνικής Αντίστασης 40-44, του Στρατηγού - Διοικητή της 1ης Στρατιάς, του Αστυνομικού Δ/ντη της Δ/νσης Αστυνομίας Λάρισας, του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λάρισας και του Πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Ομορφοχωρίου. 

Να σημειωθεί ότι, ακολούθησαν από το Δήμο Λαρισαίων καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Γιάννη Πατέρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (συνοικία Αγ. Κωνσταντίνου Λάρισας), και στην προτομή της “Δήμητρας Τσάτσου” στην πλατεία Δ. Τσάτσου (συνοικία Νεάπολης Λάρισας), όπου εκτός από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κατάθεση στεφάνου πραγματοποίησε επίσης και η οικογένεια της εκτελεσθείσας ηρωίδας.