Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο για τη διασύνδεση 16 μνημείων και πολιτιστικών σημείων της Λάρισας, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας και συγκεκριμένης διαδρομής, με οδούς «φιλικές» προς τους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να περιηγούνται με ασφάλεια και άμεση πληροφόρηση για τα σημεία ενδιαφέροντος.

Η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του δικτύου που συνδέει αυτά τα μνημεία, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, από την Μανωλάκη, με ολικό αποκλεισμό κυκλοφορίας και στάθμευσης στο τμήμα (από Κύπρου-Παπαναστασίου ως Μελετίου) της συγκεκριμένης οδού, η οποία και θα ανακατασκευαστεί πλήρως.

Πρόκειται για το έργο «Διασύνδεση αρχαιολογικών-πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας», συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 3,75 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” και στο έργο “Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου”.

Διασυνδέονται 16 μνημεία-σημεία

Αντικείμενο του έργου είναι η ανακατασκευή διαφόρων οδών στο κέντρο της Λάρισας (σύμφωνα με το Σχέδιο 1), ώστε να διευκολύνεται η επίσκεψη στους ανασκαμμένους και ορατούς αρχαιολογικούς χώρους, στα σωζόμενα κτιριακά κατάλοιπα των διαφόρων εποχών καθώς επίσης και σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος , τα οποία είναι:

1.Γενί Τζαμί στην ανατολική άκρη της πλατείας Μπλάνα, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και 31ης Αυγούστου.

2.Παλαιοχριστιανικά Λουτρά και Ιουστιάνειο τείχος επί της πλατείας Μπλάνα.

3.Μπαϊρακλί Τζαμί επί της οδού Παπαφλέσσα

4.Οθωμανικό Λουτρό επί της οδού Βενιζέλου και Φιλελλήνων

5.Αρχαίο Θέατρο Α’ επί της οδού Βενιζέλου

6.Ρωμαϊκή Δεξαμενή στο εσωτερικό οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Ηφαίστου, Μανωλάκη και Απόλλωνος

7.Αρχαίο Θέατρο Β’ επί των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελησαρίου.

8.Παλαιοχριστιανική Βασιλική Αγ. Αχιλλείου στον λόφο του Φρουρίου.

9.Παλαιοχριστιανικά Λουτρά στον λόφο του Φρουρίου

10.Μπεζεστένι στον λόφο του Φρουρίου

11.Βυζαντινός Ναός και Ταφές στον λόφο του Φρουρίου

12.Αφιερωματική Στήλη επί της οδού Δήμητρας

13.Ρωμαϊκός Δρόμος και Ιουστινιάνειο προτείχισμα επί της οδού Νίκης

14.Ιουστινιάνειο τείχος στη συμβολή των οδών Αλ. Παπαναστασίου και Κύπρου

15.Μουσείο πόλης (κτίριο Μουσών) επί της οδού Παλαιστίνης

16.Μύλος του Παππά επί της οδού Γεωργιάδου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Οδοποιϊας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024, από την οδό Μανωλάκη (στο τμήμα της από τη συμβολή των οδών Κύπρου & Παπαναστασίου ως την οδό Μελετίου), η οποία θα ανακατασκευαστεί πλήρως.

Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων στη συγκεκριμένη οδό (από Κύπρου/Παπαναστασίου έως Μελετίου), από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και το Σάββατο 27 Ιουνίου 2024, καθ’ όλο το 24ωρο.

Σε πρώτη φάση θα ενεργοποιηθούν τα στάδια Α23 (35 ημέρες) και Α24 (20 ημέρες) του ΦΕΚ 2474/Β/26-4-2024 που αφορά τις προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (εργοταξιακού χαρακτήρα) για το παραπάνω έργο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στην οδό Μανωλάκη, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των παραπάνω εργασιών, οι διασταυρώσεις των οδών Μανωλάκη με Ηφαίστου και Μανωλάκη με Μελετίου θα παραμένουν ανοικτές για την εξυπηρέτηση της εγκάρσιας κυκλοφορίας.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή εμφανίζονται στα παρακάτω αποσπάσματα:

Και για ποδηλατόδρομο

Ταυτόχρονα θα εκτελεστούν και οι εργασίες ανακατασκευής του νοτίου πεζοδρομίου της οδού Κύπρου (από την οδό Σκαρλάτου Σούτσου έως την οδό Παπαναστασίου) στο Ο.Τ. 824Β (περιλαμβάνονται στο στάδιο Α22 του παραπάνω ΦΕΚ), ώστε να ενταχθεί σε αυτό ποδηλατόδρομος διπλής κυκλοφορίας, ο οποίος θα συνδέσει τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της οδού Κύπρου, που έρχεται από την οδό Ανθ. Γαζή, με την κεντρική πλατεία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αυτών των εργασιών, η οδός Κύπρου θα παραμένει ανοικτή, τόσο για τα οχήματα που κινούνται προς την Κεντρική Πλατεία, όσο και για τα οχήματα που θέλουν να στρίψουν στην οδό Σκαρλάτου Σούτσου.

Ενημέρωση

Για την έναρξη των εργασιών έχουν ενημερωθεί σχετικά το Αστικό και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για τις σχετικές αλλαγές δρομολογίων. Από τον Δήμο Λαρισαίων, σήμερα, Παρασκευή, θα γίνει και η σχετική ενημέρωση των καταστηματαρχών της περιοχής, όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες.