Τα 110 χρόνια Πρόσκοποι Λάρισας θα εορταστούν, τους επόμενους μήνες, με δράσεις που αρμόζουν στην κοινωνία της πόλης μας, ώστε να ακουστούν περισσότερα “Ήμουν κι εγώ Πρόσκοπος”, αλλά και νέα παιδιά να γνωρίσουν και να ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία του Προσκοπισμού.
Η αρχή θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου, με την εκδήλωση ονοματοδοσίας της πλατείας που βρίσκεται στις οδούς Λαγού και Κραννώνος σε ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ, βοηθώντας τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων στον εξωραϊσμό του χώρου. Παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Αθανάσιο Μαμάκο.
Στη συνέχεια, αρχές Οκτωβρίου, θα υλοποιηθούν προσκοπικές δραστηριότητες σε κομβικά σημεία της πόλης μας, που θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά της πόλης από 7 ετών και πάνω.
Ένα μεγάλο φεστιβάλ πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, στο χώρο του Μύλου του Παππά. Το φεστιβάλ θα απευθύνεται σε νέους και νέες, θα γίνει με την συνεργασία φορέων, συλλόγων και ομάδων πολιτισμού.
Θα περιλαμβάνει δράσεις όπως μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς, θέατρο δρόμου, γκράφιτι και συναυλία μουσικών συγκροτημάτων της πόλης μας και της Λαρισαίας Εβίτας Θεοδωροπούλου.
Επίσης θα περιλαμβάνει την βράβευση των νικητών από τον μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής, που υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας σε συνεργασία με τους Πρόσκοπους και το σωματείο εικαστικών Λάρισας “8”.
Ήταν 1914, μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων, όταν στην Λάρισα ιδρύεται το 1ο Σύστημα Προσκόπων το οποίο απαρτιζόταν από τρεις προσκοπικές ομάδες που η κάθε μία είχε τον δικό της αρχηγό. Ήταν ο Πέτρος - Αποίκιος Ιατρού υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας, ο Ιωάννης Παπαμιχαήλ καθηγητής μαθηματικών και ο Χατζηκρανιώτης, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του δημοσιογράφου και παλαιού προσκόπου Ευάγγελου Ανδ. Ρηγόπουλου “Σαν πήγα στα λυκάκια - Ανίχνευση της ιστορίας του προσκοπισμού της Λάρισας”.
Ο κύριος Ρηγόπουλος συνεχίζει γράφοντας: “Οι συγκεντρώσεις, αρχικά γινόταν στο γυμναστήριο, όπου βρίσκεται σήμερα το 4ο λύκειο...”, ενώ πιο κάτω αναφέρει: “...τον δεκαπενταύγουστο του 1914 δόθηκε μεγάλη συναυλία για τους προσκόπους, στο κέντρο “παράδεισος”, από το νεοσύστατο μουσικό - γυμναστικό σύλλογο Λαρίσης και τα έσοδα προσθέρφηκαν για την ενίσχυση του 1ου Συστήματος Προσκόπων Λαρίσης.”
Η προσκοπική ιστορία της Λάρισας “χάνεται” για λίγα χρόνια, λόγο των γεγονότων της εποχής, και την συναντάμε ξανά με τον λοχαγό μηχανικού Σπύρο Βλάχο το 1927. Η συγκεκριμένη χρονιά είναι καθοριστική γιατί γίνεται η επανίδρυση των Προσκόπων της Λάρισας, οι οποίοι συνεχίζουν αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Διαβάζουμεστο βιβλίο του κ. Ρηγόπουλου: “Ο Σπύρος Βλάχος ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και ο προσκοπισμός της Λάρισας ευτύχησε να αποκτήσει ρίζες, χάρη σε ΄κεινον. Επόμενος Τοπικός Έφορος Λαρίσης ήταν ο δικηγόρος Αθανάσιος Πιπινόπουλος”. Στην προσκοπική ομάδα με αρχηγό τον Σπύρο Βλάχο συμμετείχαν έφηβοι που έμελλε να διακριθούν στους τομείς τους. Σημαντικότερος αυτών, ο αείμνηστος Γ.Ι. Κατσίγρας, ιατρός και μέγας ευεργέτης της Λάρισας, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής (ενωμοτάρχης) σε μικρή ομάδα εφήβων (ενωμοτία).
Από εκείνη τη χρονική στιγμή ο προσκοπισμός στην Λάρισα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας συνεχίζει αδιαλείπτως την παρουσία του. Πρόκειται για μία παρουσία που είναι πάντοτε στην επικαιρότητα. Μία παρουσία που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μία παρουσία που έχει χαράξει στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων την φράση “Ήμουν κι εγώ Προσκόπος”.
Οι Έλληνες Πρόσκοποι, λειτουργούν στη βάση του επίσημου φορέα τους, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), το οποίο αποτελεί ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρηκευμάτων και Αθλητισμού. Το ΣΕΠ ιδρύθηκε το 1910 και αναφέροντας ως σκοπό της Προσκοπικής Κίνησης να συμβάλει στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων
Οι Λαρισαίοι Πρόκοποι, στα 110 χρόνια ύπαρξης τους, είναι παρόντες στα μεγάλα γεγονότα της περιοχής μας. Θα τους δει κανείς σε σεισμόυς να στήνουν σκηνές και να δίνουν κουράγιο στους ανθρώπους, στο προσφυγικό να χαρίζουν χαμόγελα στα μικρά παιδιά, στις πλυμμήρες να βοηθούν τις αρχές με φράγματα και διανομή φαγητού. Είναι όμως παρόντες και στα ευχάριστα δρώμενα της πόλης μας, στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, στην υποστήριξη μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, στην Εκκλησία μας στηρίζοντας τα συσσίτια και συμμετέχοντας στις εορτές της Χριστιανοσύνης.
Οι Πρόσκοποι δηλώνουν παρόντες και στην διαμόρφωση ενεργών και υπεύθυνων πολιτών. Μέσω της μεθοδολογίας του προσκοπικού προγγράμματος, έχουν καταφέρει να διαπαιδαγωγήσουν παιδιά και εφήβους, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ασχολίες τους και τα ενδιαφέροντα τους στα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους, να αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες, να ανακαλύπτουν καινούργιες δεξιότητες, να χαίρονται την φύση προστατεύοντας το περιβάλλον και τα ζώα, νααναπτύσσουν την ιδέα του εθελοντισμού και της ανιδιοτέλειας.