Συνάντηση με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων του ν. Λάρισας, σε σχέση με τα πολύ-επίπεδα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι οι πολύ χαμηλές, φετινές, τιμές πρόβειου κυρίως γάλακτος, που οδηγούν πολλούς παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Από την πλευρά των κτηνοτρόφων παραβρέθηκαν οι κ.κ. Παπαστογιαννούδης Γιώργος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιππούπολης, Ζήσης Απόστολος και Ζήσης Παναγιώτης του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Τερψιθέας, καθώς και ο κ. Τασιούλης Γιώργος και η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να διαπιστώνουν πως η κατάσταση έχει περιέλθει σε τέλμα, από τη στιγμή που οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αφενός και τη μεγάλη μείωση στην τιμή του προϊόντος τους αφετέρου.

Παράλληλα, οι Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι έθεσαν στη βουλευτή και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάγκη αυξημένων ελέγχων από πλευράς της Πολιτείας, προκειμένου να σταματήσουν οι ‘’ελληνοποιήσεις’’ του εισαγόμενου γάλακτος, το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, τις αυξημένες απαιτήσεις της Εφορίας και της απόδοσης ΦΠΑ, ενώ αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με την εξεύρεση νόμιμων εργατών γης, παρά τις συνεχόμενες κυβερνητικές ‘’πρωτοβουλίες’’, οι οποίες ωστόσο, 4,5 χρόνια τώρα δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε τα εξής:

«Και το 2024 προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολο για τους κτηνοτρόφους του νομού μας, αλλά και ολόκληρης της επικράτειας ευρύτερα, επιβεβαιώνοντας τα όσα στο ΠΑΣΟΚ λέμε εδώ και πολύ καιρό.

Εδώ στο νομό μας, ωστόσο, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού εκτός από τις απώλειες ζωικού και άλλου κεφαλαίου, εξαιτίας των θεομηνιών του Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των παραγωγών γάλακτος με πληροφόρησαν πως τα νέα τιμολόγια που πρόβειου γάλακτος που κόπηκαν ή ανακοινώθηκαν από τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις στις γιορτές κινήθηκαν όχι πάνω από 1,52ευρώ το κιλό, στις περισσότερες περιπτώσεις, απέχοντας αρκετά από τις τιμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν βιώσιμες από τους κτηνοτρόφους.

Για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο πως και σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση επιτρέπει στις μεγάλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις ‘’να παίζουν τα παιχνίδια τους’’, εις βάρος των Ανθρώπων που ‘’κρατούν στις πλάτες τους’’ τον πρωτογενή τομέα της χώρας, αφού με τακτικές πίεσης στην υπογραφή συμβολαίων, ρίχνουν τις τιμές του πρόβειου κυρίως γάλακτος, όσο χαμηλότερα μπορούν.

Παράλληλα, ελάχιστα γίνονται από την κυβέρνηση και στο πεδίο των ελέγχων των εισαγωγών γάλακτος και των ‘’ελληνοποιήσεων’’, με μεγάλους χαμένους αυτής της υπόθεσης -πέραν των κτηνοτρόφων- και τους καταναλωτές, οι οποίοι πολλές φορές καταναλώνουν τυροκομικά προϊόντα που έχουν ‘’βαφτιστεί’’ ελληνικά.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει στη Βουλή, είτε με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, είτε με ερωτήσεις μας,την ανάγκη να κάνουν επιτέλους οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη δουλειά τους και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να βάλουν ένα τέλος στην προβληματική αυτή κατάσταση.

Και αυτό γιατί, την ίδια στιγμή, ο κλάδος της κτηνοτροφίας ‘’ασφυκτιά’’, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια, τα λιπάσματα και τα αγροτικά εφόδια, αλλά και των προβληματικών πληρωμών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, παραγόντων δηλαδή που ‘’σφυροκοπούν’’ ανελέητα το αγροτικό εισόδημα, θέτοντας ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για όλα αυτά πρέπει επιτέλους να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις στην τεράστια κρίση που μαστίζει την ελληνική κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, αφού έχουν χαθεί έως τώρα 4,5 ολόκληρα χρόνια…».